BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Πελατιακές προσδοκίες

Επτά µήνες πήρε στους επιτελείς του υπουργείου και του οργανισµού πληρωµών για να δώσουν σε καµιά 40αριά χιλιάδες αιγοπροβαοτρόφους την ειδική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού.

zaria_15

19
0

Είχαν διάφορα θέµατα, σου λέει, αλλά ευτυχώς τα έλυσαν και τα λεφτά µπήκαν. Τσα! Όχι σε όλους. Πολύς κόσµος, ειδικά από τους µικρούς παραγωγούς, που παραδίδουν λίγα κιλά, έµειναν εκτός πληρωµής. Αιτία, οι γαλατάδες, σου λέει, δεν προλάβαιναν και δεν πήραν τις απαραίτητες 4 δειγµατοληψίες….

Κάτι που δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβληµα, αφού στην απόφαση για την ειδική ενίσχυση δεν ζητείται κάτι τέτοιο. Το θέµα προκύπτει γιατί –όπως αποφασίστηκε- το βοήθηµα δόθηκε µε βάση το αρχείο της συνδεδεµένης του 2019 στο αιγοπρόβειο. Και εκεί τα 4 δείγµατα είναι προαπαιτούµενο! ∆εν φτάνει δηλαδή που έχασαν τη συνδεδεµένη, τώρα δεν πήραν ούτε τη στήριξη αυτή! Και µπορεί τα 4 ευρώ να µην είναι πολλά λεφτά, ειδικά αν έχεις λίγα ζώα, ωστόσο για κάποιους –ειδικά τους µικρούς- είναι σηµαντικά!  

Χαρούµενοι και εκεί στον ΕΛΓΑ, που «σε µικρότερο χρονικό διάστηµα του ενός µηνός από την ηµεροµηνία λήξης υποβολής δηλώσεων ζηµιάς», κοινώς πρωτάκουστο, πιστώθηκε η πρώτη δόση των αποζηµιώσεων για τον Ιανό. Βέβαια δεν λέει κανείς ότι τυχεροί στάθηκαν µόνο αυτοί που έπαθαν ολική ζηµιά στις καλλιέργειές τους και δεν συγκόµισαν ούτε ένα κιλό! Οι υπόλοιποι τον επόµενο µήνα και µέχρι τέλος Γενάρη…. Υποµονή!

Αλήθεια η µεικτή επιτροπή που έχει συσταθεί για τα του ΕΛΓΑ και διερευνά πιθανές συνέργειες µε ιδιώτες στα ασφαλιστικά προϊόντα του Οργανισµού, πότε θα αποφανθεί;  Και µπορεί να µην τίθεται θέµα ιδιωτικοποίησης, αλλά εµπλοκής ιδιωτών, όπως εξάλλου και στις πληρωµές (βλέπε µηχανοπαρέα)... Το κόστος όµως ποιος θα το επωµίζεται;

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αντί να ασχοληθεί µε την υλοποίηση των ενταγµένων χρηµατοδοτούµενων έργων για να µην απενταχθούν, αντί να οργανωθεί για την αντιµετώπιση των δυσκολιών, «µεγαλοπιάνεται», «χτίζει» πελατειακές προσδοκίες στους αγρότες και αναζητεί τον ιδιώτη-επενδυτή για τις «δουλειές» όπως τελικά αυτή µόνο ξέρει να κάνει», λέει σε άρθρο του ο πρώην γενικός της πλατείας, Χάρι αναφερόµενος στις κυβερνητικές αναφορές για µεγάλο πρόγραµµα αρδευτικών έργων ύψους 1,2 δις µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης.

Χρονιά ακραίων αντιθέσεων η φετινή για τον αµπελοοινικό τοµέα, µε την πανδηµία να αιωρείται! Όσον αφορά τους όγκους, σηµειώθηκε µείωση, ωστόσο και το εισόδηµα των καλλιεργητών έπεσε. Γιατί; Λόγω χαµηλών τιµών. Μόνο οι συνεταιρισµοί πάλεψαν κάπως να σώσουν την κατάσταση, δίνοντας τις περσινές τιµές , γιατί το εµπόριο πλήρωσε 10 µε 30% κάτω από το 2019. Πιο έντονη πτώση τιµών σε Αχαΐα, Ηράκλειο Κρήτης, Βοιωτία και Αττική. Καλά κρασιά!
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία