BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Αρχίζουν οι δουλειές, ρευστότης μηδέν

Μ’ αυτά κι αυτά έχασαν τσάμπα ένα μήνα οι αγρότες, περιμένοντας τις πρώτες συνδεδεμένες ενισχύσεις, όχι τίποτα άλλο, αλλά τα τρακτέρ πήραν μπροστά, οι δουλειές για τις εαρινές σπορές άρχισαν και είχαν ανάγκη από ρευστό Ευτυχώς η Πειραιώς, σου λέει, από 23 Μαρτίου ανοίγει το σύστημα για την έκδοση της κάρτας του αγρότη Άντε, μήπως τσουλήσουν λίγο τα πράγματα!

zaria_15

73
0

Καλά τα νέα και για τους βαµβακοπαραγωγούς, που µε το δίκιο τους γκρινιάζουν. Μέσα στην άλλη εβδοµάδα διαµήνυσε ο υπουργός ότι θα µπει η συνδεδεµένη, ενώ ανανέωσε τη δέσµευσή του και για την έκτακτη ενίσχυση. Είναι σε εγρήγορση, είπε από την Ηµαθία, µε τα συναρµόδια υπουργεία! Αµήν και πότε, λένε οι παραγωγοί.

Από τη Μακεδονία ανακοίνωσε και την υπογραφή µε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Σκυλακάκη του προγράµµατος de minimis, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για τα ροδάκινα της περιοχής. Εκεί που µπορούµε στηρίζουµε, είπε χαρακτηριστικά! Βέβαια, µετά, είπαν πολλά και οι ροδακινοπαραγωγοί. Μίλησαν για «ψαλιδισµένη» κατά 700.000 ευρώ ενίσχυση, που σηµαίνει ότι για τα επιτραπέζια ροδάκινα η αποζηµίωση θα είναι στα 90 ευρώ το στρέµµα, για τα νεκταρίνια στα 100 ευρώ και για τα συµπύρηνα ροδάκινα στα 110 ευρώ. Στην ουσία δηλαδή συγκριτικά µε τις προ µερικών εβδοµάδων ανακοινώσεις, κόβονται από 10 ευρώ το στρέµµα για κάθε καλλιέργεια.

Ανοίγει, σου λέει, σε ένα µήνα και η ηλεκτρονική πλατφόρµα στην οποία θα δηλώνονται οι µετακλητοί εργάτες γης, τους οποίους χρειάζονται οι αγρότες από τον Μάιο αρχικά για το αραίωµα των περιβολιών και κατόπιν για τη συγκοµιδή. Και για να µην ξεχνιόµαστε, όσον αφορά τα σπαράγγια, των οποίων η συγκοµιδή έχει αρχίσει, ο υπουργός ενηµέρωσε τους παραγωγούς ότι θα εξυπηρετούνται από την πλατφόρµα κατά παρέκκλιση νωρίτερα! Ευτυχώς! 

Για την επίσκεψή του σε Πέλλα και Ηµαθία, πάντως ο υπουργός Λιβανός µίλησε µε τεράστιο ενθουσιασµό για «ιστορικούς τόπους και  ιστορικούς νοµούς της Πέλλας και της Ηµαθίας». Ξεκίνησε, όπως δήλωσε, την περιοδεία του από την ιστορική Μακεδονία µας». Για το ιστορικό ζήτηµα των πληρωµών ευτυχώς κάτι ψέλλισε, γιατί δεν θα τον άφηναν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής! 

Το είχε γράψει η Agrenda, όταν πρώτη πριν από ένα χρόνο το είχε πει η υφυπουργός Αραµπατζή ότι δεν υπάρχουν υπόλοιπα που να οφείλονται σε αγρότες και κτηνοτρόφους για τις παλιές εξισωτικές των ετών 2013 έως 2015. Κατόπιν, από το βήµα της Βουλής, το αυτό επανέλαβε και ο τότε υπουργός Μάκης Βορίδης. Στα ίδια και το επίσηµο έγγραφο Λιβανού, που ξεκαθαρίζει πως «σε ότι αφορά υπόλοιπα πληρωµών εξισωτικής αποζηµίωσης, σηµειώνεται ότι δεν υπάρχουν εκκρεµότητες για τα έτη 2013-2015». Έτσι, για να µην περιµένουµε άδικα!
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία