BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Στα ψιλά γράμματα ο παγετός

Με μια απλή ανακοίνωση πέρασε σχεδόν στα ψιλά γράμματα το δεύτερο πακέτο με αποζημιώσεις για τον παγετό της άνοιξης.

zaria_15_3_2

47
1

Και πώς αλλιώς; Αφού ήταν σκάρτα 10 εκατ. ευρώ. Καθυστερούν, λένε από τον ΕΛΓΑ, γιατί αργούν να προωθήσουν τα κατά τόπους υποκαταστήματα τα πορίσματα στα κεντρικά. Ναι αλλά έκαναν και έκτακτες προσλήψεις γεωπόνων, απαντούν οι πληγέντες παραγωγοί, που ακόμα περιμένουν….. 

Είναι και κάποιοι νέοι αγρότες που έκαναν αλλαγή καλλιέργειας που δηλώθηκε στο ΟΣΔΕ 2021 και δεν πήραν χρήματα με την πρώτη προκαταβολή. Πότε θα πληρωθούν; Από τον ΕΛΓΑ διαμηνύουν ότι περιμένουν τα στοιχεία της φετινής δήλωσης καλλιέργειας στον ΕΛΓΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία κατά το σύνηθες γίνεται προς τα τέλη Οκτωβρίου και μετά…. Υπομονή δηλαδή και….. υπομονή!

Έτοιμη να πάρει ΦΕΚ είναι, λένε, η ΚΥΑ Λιβανού και Σκυλακάκη για τις ειδικές ενισχύσεις  λόγω κορωνοϊού σε χοίρο, μαύρο χοίρο και μέλι. Αυτό βέβαια δεν λέει και κάτι. Οι ενισχύσεις αυτές είχαν ανακοινωθεί από τον Δεκέμβριο 2020, με τις δύο Ομοσπονδίες να ζητούν επίμονα να «τρέξει» το θέμα. Άσε που τους μελισσοκόμους τους έχει ήδη απογοητεύσει το ποσό της ενίσχυσης που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο και δεν καλύπτει τις ανάγκες τους. Εν τω μεταξύ, πρέπει να περιμένουν να βγει το ΦΕΚ και μετά να περάσει ένας μήνας για αιτήσεις και μετά να πληρωθούν. Δηλαδή καλό Νοέμβριο.

Κι εκεί που όλοι φέτος μιλάνε για «χρονιά των παραγωγών» στο βαμβάκι, από τη μία οι ανατιμήσεις σε εισροές και ενέργεια και από την άλλη οι απρόβλεπτες αλλαγές του καιρού που τώρα ζητούν εκ νέου αποφύλλωση, στερούν το κάτι παραπάνω από τους παραγωγούς. Άσε που ακούγεται ότι μεσίτες και εκκοκκιστές στην τιμή που προσφέρουν εννοούν ότι είναι μέσα και το πριμ ποιότητας, «κλέβοντας» έτσι 2 ή 3 λεπτά από την τελική τιμή….. Πάντα κάτι να στραβώνει; 

Σέρνεται από πέρυσι αυτό το ριμαδο-αίτημα για  έκτακτη ειδική ενίσχυση της παραγωγής βάμβακος του 2020 λόγω κορωνοϊού και τελικά ήρθε ο Λιβανός να βροντοφωνάξει το όχι, που πάλευε ο Βόρίδης. Ότι υπάρχει ζημιά της τάξης τουλάχιστον του 6,8%, αυτό το αναγνωρίζει ο υπουργός. Αλλά, σου λέει, επειδή πήραν κρατικές ενισχύσεις λόγω Ιανού, αλλά και επιστρεπτέες προκαταβολές, ε, φτάνει, τι άλλο θέλετε;

Την ίδια άρνηση εκφράζει και για μία ενίσχυση ή τελοσπάντων κάποια ρύθμιση στην κορινθιακή σταφίδα. Σου λέει, δεν είναι δουλειά του κράτους να φροντίσει «η τιμή της σταφίδας παρόλο που διεθνώς είναι μειωμένη, να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα». Όσο για το ζήτημα της διάθεσης του προϊόντος σε κρατικές δομές, ο υπουργός έχει αποστείλει, σου λέει, επιστολές στους συναδέλφους του υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Τουρισμού, Παιδείας, Εσωτερικών, από τις οποίες ζητά κάθε πιθανό ενδεχόμενο συνεργασίας μέσα από στοχευμένα προγράμματα. Για να δούμε….  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-10-2021 13:56Κωνσταντίνος Γ.

Αν πέσει η κίνηση και στα παπουτσαδικα να στείλει ο Γεωργιάδης επιστολές στους συναδέλφους για να ζητήσει κάθε πιθανό ενδεχόμενο συνεργασίας, δηλαδή να αγοράσουν παπούτσια και να βρουν να τα δώσουν κάπου να τα φορέσουν με το στανιο. Τι καραγκιοζιλικια είναι αυτά.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία