BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Όλο εκπλήξεις

Μέχρι τη Μεγάλη Πέµπτη, η αλήθεια να λέγεται, ότι είχαν πει για πληρωµές έγινε! Βέβαια, τα πράγµατα µπερδεύτηκαν αρκετά. Χάνει και ο αγροτικό κόσµος το µπούσουλα, άλλαξε η σειρά που τόσα χρόνια είχαν οι αγρότες και ήξεραν να κανονίσουν τα έξοδά τους και τις δουλειές τους!

πιατσα__1_fri90_2

511
1

Οι πληρωµές των συνδεδεµένων ξεκίνησαν µε το βαµβάκι, µε µια εβδοµάδα καθυστέρηση από το σύνηθες, και µάλιστα σε δύο δόσεις. Ακολούθησε µια δόση µε συνδεδεµένες και δη το σιτάρι και τα ψυχανθή, που ως είθιστε θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί – για να
µην πούµε ένα µήνα πριν- που είναι και αρκετούτσικα χρήµατα, περί τα 37 εκατ. ευρώ. Κοντά ήρθαν και άλλη µια παρτίδα συνδεδεµένες φυτικής παραγωγής, από αυτές που περνάνε διασταυρωτικό για τις ποσότητες που έχουν παραδοθεί. Μάλλον ευχάριστο ξάφνιασµα για τους δικαιούχους…

Και αυτά ήταν τα καλά νέα, γιατί κατά τα γνωστά καµιά πληρωµή προς τους αγρότες δεν βγαίνει εύκολα και χωρίς τα σχετικά προβλήµατα. Ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού, για παράδειγµα, για τα de minimis στα ροδάκινια και νεκταρίνια λέει «ό,τι χειρότερο µπορούσε να γίνει έγινε».
Τα αρχικά 150 ευρώ για ζηµιά από τις βροχοπτώσεις τελικά έγιναν 80 ευρώ, ενώ
οι ποικιλίες που αποζηµιώθηκαν είναι µε βάση τα στοιχεία από το υποκατάστηµα ΕΛΓΑ Ηµαθίας. Γιατί, αναρωτιούνται, τα άλλα υποκαταστήµατα δεν έχουν λόγο;

Από την άλλη, λέει ο Σύλλογος Βελβεντού, τα 70 ευρώ γα τα de minimis δόθηκαν µόνο σε όσους παραγωγούς δεν έλαβαν από το αποθεµατικό ταµείο κρίσης της ΕΕ τα 72 ευρώ του Οκτωβρίου. Όµως, πρόκειται για άλλο χρηµατοδοτικό εργαλείο και θεωρούν ανήθικο τον αποκλεισµό παραγωγών από αποζηµιώσεις από εθνικούς πόρους µε τη δικαιολογία ότι πήραν κάτι ανάλογο, αλλά από πρόγραµµα της ΕΕ. Άσε, που θα µπορούσαν – σου λέει- να κάνουν αίτηµα για αυξηση του ποσού των 26 εκατ. ευρώ και να µη χαθούν τα 52 εκατ. ευρώ…. Ποιος φταίει; ρωτάνε.
Ο υπουργός; Οι σύµβουλοί του;

Αντιδράσεις και από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας για τον αποκλεισµό του νοµού Λάρισας από τα de minimis για το επιτραπέζιο σταφύλι, την ανακοίνωση των οποίων χαρακτηρίζει fake news δεδοµένου ότι έγινα από τον υπουργό Άµυνας και όχι από τον επιτελείς της πλατείας Βάθη. Μιλάνε, επίσης, για σκανδαλώδη εύνοια υπέρ αυτών που αφορά η ενίσχυση και ζητούν «ο κλάδος των σταφυλοπαραγωγών να µείνει µακριά από µικροπολιτικά παιχνίδια και προεκλογικές παροχές προηγούµενων δεκαετιών».   

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-04-2023 14:21Ξένια

Συγνώμη αν εσείς το λέτε πληρωμή αυτό τότε τι να πω δεν φτάνει που καθυστέρησαν πολύ να πληρωθούν δεν μάς πλήρωσαν και σωστά δλδ πληρώθηκαν χρήματα πολύ λιγότερα από αυτά που έπρεπε να πάρουμε τα υπόλοιπα που πήγαν?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία