BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Πετρέλαιο μέχρι την Αθήνα

Ήρθαν Αθήνα, τα είπαν µε τον πρωθυπουργό, αυτός έκανε τις ανακοινώσεις του, αλλά στους αγρότες φάνηκε «αστεία» η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου σε δύο δόσεις, αφού έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τα ποσά αυτά δεν φτάνουν ούτε για ζήτω ακόµα και όταν δίνονται ολόκληρα. Και ενώ οι «θερµόαιµοι» µπλοκατζήδες κάνουν λόγο για µεγαλύτερων διαστάσεων κινητοποιήσεις, εκεί στην πλατεία Βάθη δήλωσαν αισιόδοξοι πως οι αγρότες µε ωριµότητα θα επεξεργασθούν τα γενναία µέτρα της κυβέρνησης. Πουλιά στον αέρα!

της_πιατσας_30

553
0

Ούτε ένα ευρώ δεν έχουν λάβει ακόµα οι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου, που έχασαν τα δέντρα τους στις πυρκαγιές, ενώ ιδιοκτήτες ακακιών έλαβαν 180 ευρώ το στρέµµα για τις καµένες ακακίες. Κάπως έτσι και παρά τις υποσχέσεις των αρµοδίων, τα περίπου 200.000 ελαιόδεντρα στην περιοχή της Μάκρης και Αλεξανδρούπολης που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές δεν έχουν λάβει από τον Σεπτέµβριο ούτε την προκαταβολή των 50 ευρώ το στρέµµα.

Και σαν να µην έφτανε αυτό, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης απαντά ότι η αποζηµίωση των ελαιοπαραγωγών δεν είναι αρµοδιότητα του υπουργείου της πλατείας Βάθη και ο ίδιος επικαλείται έλλειψη εκτιµήσεων από τον ΕΛΓΑ για την καταβολή της προκαταβολής. Άρα, παραπέµπει τους πληγέντες παραγωγούς σε εκ νέου υποµονή! Μέχρι πότε, αναρωτιούνται οι ίδιοι;

Εδώ και δύο χρόνια άλυτο παραµένει το βασικό πρόβληµα που αντιµετωπίζει ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγήκαι αφορά το ΦΠΑ.  Αυτό θα είναι και το κύριο θέµα της πανελλαδικής συνάντησης των πτηνοτρόφων µε τον υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, στις 20 του µήνα. Το θέµα είναι η διαφορά του ΦΠΑ µεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%, µε συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ.

Αν δεν βρεθεί λύση, λένε οι πτηνοτρόφοι, οι εκτροφές θα πάψουν να πληρώνουν το ΦΠΑ. Και αυτό σε συνδυασµό µε την τιµή παραγωγού, η οποία κυµαίνεται µεσοσταθµικά από 1,13 έως 1,19 ευρώ το κιλό, που σηµαίνει εισόδηµα για τον πτηνοτρόφο 10 - 20 λεπτά ανά πουλί, δεν µπορεί παρά να οδηγήσει τη µονάδα σε λουκέτο.

Ευκαιρία για το ελληνικό βαµβάκι δείχνει να ανοίγεται δια χειρός ΗΠΑ. Σύµφωνα µε µια επικαιροποιηµένη πρόβλεψη του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που δηµοσιεύθηκε αυτές τις µέρες, τα αµερικανικά κλωστοϋφαντουργεία – σου λέει - θα τροφοδοτήσουν τις µηχανές τους µε µόλις 1,74 εκατ. δεµάτια βαµβακιού κατά την εµπορική περίοδο 2023-2024 που λήγει τον Ιούλιο. Πρόκειται δηλαδή για τον πιο αργό ρυθµό των τελευταίων 139 ετών. Αυτό είναι σχεδόν 15% λιγότερο από πέρυσι και ακόµη χαµηλότερο από την προηγούµενη πρόβλεψη της υπηρεσίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία