BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Τα πολλά πριν το Πάσχα

Όλο καινούργιες δηλώσεις αρµοδίων, όλο νέες δεσµεύσεις επί των πληρωµών που περιµένουν οι αγρότες, αλλά στο δια ταύτα τα πράγµατα έχουν λίγο πολύ όπως τα ξέραµε. Ο Μάρτιος δεν φαίνεται να φέρνει χρήµα. Μέχρι και η µισή δόση της επιστροφής αγροτικού πετρελαίου πάει για την πρωταπριλιά. Τα λοιπά, τα πολλά, πάνε για πριν το Πάσχα, στην καλύτερη δηλαδή.

της_πιατσας_33

591
1

Κάτι µοιάζει να τσουλάει µε τον ΕΛΓΑ, µε τον πρόεδρο του φορέα να  ξεκαθαρίζει ότι η επόµενη πληρωµή προγραµµατίζεται για τα τέλη του µήνα, κατά την πάγια πρακτική. Σύµφωνα µε τα πορίσµατα, πάντως, ο πρόεδρος κάνει λόγο για ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, χωρίς βέβαια αυτό να έχει κλειδώσει, αφού ακόµα δεν έχει γίνει η διασταύρωση των πορισµάτων µε τις πληρωµές των εισφορών. Τι σηµαίνει αυτό; Μπορεί να πάει και Απρίλιο!

Άγνωστο ακόµα τι θα γίνει µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος! Μέχρι πέρυσι οι αγρότες ήξεραν ότι την 25η Μαρτίου έπαιρναν και τη συνδεδεµένη. Και τα λεφτά δεν είναι λίγα, αφού το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 180 εκατ. ευρώ. ∆εν ακούγεται τίποτα. Ίσως υπονοείται ότι θα πάει µαζί µε τις υπόλοιπες πριν από το Πάσχα…. ∆ράµα, λένε οι καλλιεργητές.

Το θέµα της επίσπευσης της πληρωµής της ειδικής βάµβακος, πάντως, φέρνει στη Βουλή και ο βουλευτής Ηµαθίας Ν∆ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τονίζοντας ότι η όποια καθυστέρηση ανατρέπει τον προγραµµατισµό που έχουν κάνει για τη νέα καλλιεργητική περίοδο οι αγρότες. Ο ίδιος επισηµαίνει ότι η µετάθεση κατά πάνω από έναν µήνα της εν λόγω πληρωµής θα δηµιουργήσει σοβαρές οικονοµικές δυσχέρειες στους καλλιεργητές βάµβακος προκειµένου αυτό το κρίσιµο χρονικό διάστηµα να µπορέσουν να αγοράσουν σπόρους, φάρµακα και λιπάσµατα.

∆ύσκολα τα πράγµατα και µε τη συνδεδεµένη στο καλαµπόκι, που φέτος δίνεται για πρώτη χρονιά. Καταρχήν δεν ξέρουν ακόµα ποιες περιοχές έχουν καλά νερά και σε ποιες είναι επιλέξιµοι οι αγρότες, παρά το ότι ο χάρτης µε τις επιλέξιµες περιοχές έχει βγει στη δηµοσιότητα δεν έχει ανανεωθεί. Άλλο ένα ζήτηµα είναι και αυτό µε τα παραστατικά. Υπάρχουν παραγωγοί που αποθήκευσαν το προϊόν τους και δεν το έχουν ακόµα πουλήσει και άρα δεν έχουν τα παραστατικά που ζητάει το σύστηµα. Αυτοί αναρωτιούνται αν θα πληρωθούν τη συνδεδεµένη.

Παρόµοια προβλήµατα και µε τους παραγωγούς µηδικής, σανοδοτικών και οσπρίων. Σε αυτή την περίπτωση, οι έµποροι που αγόρασαν προϊόν από τους παραγωγούς, πρέπει να αναρτήσουν σε ειδικό σύστηµα τα παραστατικά. Αν όµως οι παραγωγοί πωλούν απευθείας σε σούπερ µάρκετ ή µικρά παντοπωλεία, φοβούνται µήπως χάσουν την ενίσχυση αν τα καταστήµατα αυτά δεν είναι γραµµένα στο µητρώο εµπόρων.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-03-2024 21:21Νίκος.

Ξεκάθαρηστε.γαμοτο.μουνι. Που.σας.πεταγε.μας.εχετε. Σκοτηση.τα.αρχηδια.τελειονετε. Με.τη.πληρομη.μας.εχετε.πεθανει. Να.πεθανετε.να.πατε.στο.διαολο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία