BACK TO
TOP
Τρίμματα

Ράλι στα εμπορεύματα

Προφανώς και υπάρχουν αφορµές γι’ αυτό που γίνεται µε τις τιµές των αγροτικών προϊόντων και γενικότερα τα χρηµατιστήρια εµπορευµάτων διεθνώς.

panagos01_4

Γιάννης Πανάγος

21
0
Μετά τα διαδοχικά lookdown σε ολόκληρο τον κόσµο, είναι φυσικό να υπάρχουν ελλείψεις σε αγαθά και να συντηρείται ένα κύµα ανατιµήσεων. Αν σ’ όλα αυτά προστεθούν οι συνέπειες της ξηρασίας, οι καθυστερήσεις στα λιµάνια και ειδικά στις παραδόσεις της Κίνας και τα ακριβά ναύλα, είναι επόµενο να υπάρχει άνοδος των τιµών.

  Τσιµπάει η µαρίδα

Βεβαίως, όπως συµβαίνει πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ήδη κάνει ζωηρή την εµφάνισή της και η υπερβολή. Είτε γιατί, τα λεγόµενα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) βρήκαν µια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκοµίσουν εύκολα κέρδη, είτε γιατί, οι αγορές είχαν ανάγκη από µια τέτοια τονωτική ένεση, είτε γιατί η «µαρίδα» αργεί να καταλάβει τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το σίγουρο είναι πως τα εµπορεύµατα αυτόν τον καιρό «τρέχουν» και «τρέχουν» πολύ.

 Πούλα...µετάνιωνε

Το κακό µε τους αγρότες είναι ότι πολλές φορές δεν επωφελούνται δεόντως απ’ αυτά τα ράλι, ενώ την ίδια στιγµή έχουν βέβαιη επιβάρυνση στα κόστη παραγωγής.  Συχνά δεν έχουν τρόπο να κρατήσουν την παραγωγή τους µετά τη συγκοµιδή. Ταυτόχρονα, ως µη εξοικειωµένοι µε τέτοιου είδους καταστάσεις τις περισσότερες φορές παρασύρονται και µένουν µε τον… µουτζούρη. Στο σκληρό σιτάρι για παράδειγµα, όποιος εκτιµά ότι τα 43 λεπτά το κιλό είναι λίγα, κινδυνεύει να επιστρέψει στα 23! Γι’ αυτό, όπως λένε οι παλιοί, πούλα και µετάνιωνε!

  Sea Bird

Αρκεί να σας πω ότι στα τιτιβίσµατα των παπαγάλων τις τελευταίες µέρες παίζει ακόµα και το καράβι που ναυάγησε ξηµερώµατα της 28ης Αυγούστου, ηµέρα Σάββατο, ανοιχτά της Μονεµβασιάς στο Μυρτώο πέλαγος. Κι αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, στα αµπάρια του είχε εκτός των άλλων και 7.000 τόνους ουκρανικό  µαλακό σιτάρι, το οποίο προορίζονταν για την αγορά της Τυνησίας. Οι «παπαγάλοι» θέλουν την ποσότητα να φθάνει τους 200.000 τόνους και να έχει προορισµό της χώρα µας. Φτιάχνουν λοιπόν κλίµα λέγοντας ότι θα λείψει το σιτάρι από την αγορά, θ’ ανέβει εποµένως και η τιµή του.

  Μεγαλοδύναµε

Στο βαµβακι τα πράγµατα είναι ακόµα πιο σύνθετα. Σηµειωτέον ότι φέτος ήταν η πρώτη φορά που άνοιξε γενικευµένα η διαδικασία των προπωλήσεων. Ήδη το 1/3 της παραγωγής έχει φύγει φθηνότερα (γύρω στα 55 λεπτά) από την τιµή που πιάνει σήµερα το σύσπορο (έως και 65 λεπτά).
Ο κυρ Βασίλης βρήκε πάλι τρόπο.   

  Τα τρία S

∆εν ξέρω τι λέτε εσείς, πάντως εγώ, µε την αποµάκρυνση της Φωτεινής στενοχωρήθηκα. Μπορεί να µην άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στα αγροτικά πράγµατα, ωστόσο, µια άλλη αισθητική στο µουντό κτίριο της Αχαρνών 2 την έδινε. Κι εδώ που τα λέµε το χρειάζονταν αυτό ο αγροτικός κόσµος. Τώρα, το γήπεδο µοιράζεται στα τρία S. Ο Σπήλιος, ο Στύλιος και ο Σίµος. Μακάρι να διαψευστώ, όµως δεν µου φαίνεται και για τόσο αποτελεσµατικό το σχήµα. Στο τέλος σ’ αυτό το υπουργείο θα βασιλεύει… ο Μπαγινέτας!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία