BACK TO
TOP
Τρίμματα

Η καλύβα του καραγκιόζη

Ένα από τα µεγάλα ζητήµατα που καλείται να επιλύσει ο νέος ένοικος της πλατείας Βάθη, Γιώργος Γεωργαντάς, είναι η κακή κληρονοµιά που του άφησε ο προκάτοχός του, Σπήλιος Λιβανός.

panagos_7_2__1__2__1__2_2

242
0

Όπως είχαµε όλοι καταλάβει, ο τελευταίος έλεγε σε όλα ναι, λες και δεν θα υπήρχε επόµενη µέρα στο υπουργείο. ∆εν υπήρχε άνθρωπος που να πέρασε από τον 6ο όροφο ή να τον συνάντησε, έστω, στο δρόµο  και να µην έµεινε µε τη… διαβεβαίωση ότι αυτό που ζητούσε θα γινόταν πράξη.

Γη και ύδωρ ο πρώην

Εκτός όµως από τις απλές διαβεβαιώσεις που εντάσσονται στη γνωστή τακτική Μαυρογιαλούρου, υπάρχουν και οι ανειληµµένες υποχρεώσεις που αφορούν καθαρά έργα και χρήµα. Για παράδειγµα, το Μέτρο 4.3.4 ύψους 43 εκατ. ευρώ το οποίο επιχορηγεί τους ∆ήµους για έργα υποδοµών στις αγροτικές περιοχές, έχει «πουληθεί», µε βάση τον προϋπολογισµό του… ίσα µε επτά φορές. Εκεί όµως που φαίνεται πως έχουν δώσει «γη και ύδωρ» εξαπατώντας, όπως λέγεται εκ των υστέρων, «δικά µας παιδιά», είναι στο πρόγραµµα «Ύδωρ 2.0» µε τα 21 µεγάλα αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισµού 1,6 δις ευρώ.

Ένας είναι ο λάκκος

Στο ίδιο πνεύµα του «δεν χαλάω χατίρι» κινήθηκε βέβαια και η προσέγγιση στα θέµατα του ΟΣ∆Ε, όπου, αντί να προχωρήσει η µετάβαση στο ψηφιακό κράτος και η φιλοξενία των δεδοµένων στο gov.gr, άρχισε ένα παζάρι µε παλιούς και καινούργιους εργολάβους της ψευτοπληροφορικής, µόνο και µόνο για να υπάρχει υποχρέωση και δεν ξέρω τι άλλο, στο πρόσωπο του Αιτωλοακαρνάνα πολιτικού. Τώρα, όλοι τρέχουν να προλάβουν τις προθεσµίες, ενόψει της υποβολής των νέων δηλώσεων, µε τον κίνδυνο φυσικά, η υπόθεση να πέσει για άλλη µια φορά στο λάκκο... µε τα γαργαλητά!  

Τα ‘χει πει ο Μηλιώκας

Την ίδια ώρα βέβαια, το ρουσφέτι σε ηµέτερους - εξωσχολικούς, δηλαδή µη σχετικούς µε το αγροτικό επάγγελµα… πάει σύννεφο. Κάπως έτσι, τα επιλέξιµα βοσκοτόπια από 14 εκατ. στρέµµατα υπολογίζονται -σύµφωνα µάλιστα µε το νέο στρατηγικό σχέδιο- στα 19,3 εκατ. στρέµµατα, ενώ η βασική ενίσχυση των κτηνοτρόφων οδηγείται από τα 25 ευρώ το στρέµµα στα 12,4 ευρώ το στρέµµα. Με άλλα λόγια, µαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, στους κάµπους πέφτει χιόνι!

Ποια καγιέν, λαµογιέν

Με άλλα λόγια, περισσότερα από 5 εκατ. στρέµµατα βοσκοτόπων, εµφανίζονται να έχουν µπει την τελευταία τριετία στο σύστηµα των ενισχύσεων, να έχουν µοιρασθεί σε µη έχοντες καµία σχέση µε την κτηνοτροφική δραστηριότητα, να µπαίνουν λοιπόν στη µοιρασιά των άµεσων ενισχύσεων και να µειώνουν σχεδόν στο µισό το τσεκ των πραγµατικών κτηνοτρόφων και κανείς να µην αναλαµβάνει την ευθύνη να διορθώσει αυτή την… κλεψιά. Κι όλα αυτά, όταν θα µπορούσε, µια οργανωµένη αξιοποίηση αυτών των βοσκοτόπων -σε παραγωγική κατεύθυνση- να αποτελέσει την ατµοµηχανή για τη εγχώρια ζωική παραγωγή. Με δόξα και τιµή!

Γαργα...λειοθήκη

Η αγροτική ανάπτυξη προϋποθέτει σχεδιασµό και ο σχεδιασµός προϋποθέτει πρόσβαση σε ιστορικά και στατιστικά δεδοµένα. Με το ΟΣ∆Ε… καλύβα του καραγκιόζη και τα δεδοµένα των δηλώσεων «µοχλό πίεσης» στα χέρια των εργολάβων, δουλειά δεν γίνεται. Κάποιος θα πρέπει να αντιληφθεί τη σηµασία αυτών των δεδοµένων, όχι µόνο ως υποχρέωση για την κατανοµή των ενισχύσεων στους αγρότες αλλά σαν «εργαλειοθήκη» για την ανάπτυξη πολιτικών και καθοδήγησης των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Μέχρι τότε ισχύει το θρυλικό… και µούλεγες γαργάλατα!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία