BACK TO
TOP
Τρίμματα

Απαιτείται διορατικό πνεύμα

Οι ευκαιρίες αγοράς που θα έχουν τα επόµενα χρόνια οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων είναι πολλές. Ο πληθυσµός στη γη αυξάνεται και οι διατροφικές ανάγκες µεγαλώνουν.

panagos01_4_2_4_2__1__2

188
0

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Οι δοµές στην αγροτική παραγωγή γίνονται όλο και πιο σύνθετες, η καταναλωτική ζήτηση ακολουθεί πολύ συγκεκριµένες νόρµες και τα δίκτυα διακίνησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην όλη υπόθεση.

Όσοι βλέπουν µπροστά

Μ’ αυτή την έννοια, η δραστηριότητα στο χώρο της αγροτικής παραγωγής δεν είναι για όλους. Οι εκµεταλλεύσεις αφήνουν πίσω τον προσωπικό χαρακτήρα και παίρνουν όλο και περισσότερο επιχειρηµατική µορφή, η κατανόηση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών δεν είναι εύκολη διαδικασία, τα αναπτυξιακά προγράµµατα παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στη διάρθρωση των µονάδων, ενώ η σχέση µε τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας αξίας και τους υποστηρικτές της παραγωγής απαιτεί ευελιξία και διορατικό πνεύµα.

Σπατάλης συνέχεια

Αναµφίβολα και οι κανόνες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα παίξουν τον ρόλο τους. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε άλλη µια φορά να σχεδιάσει τις δικές της προσεγγίσεις στην τελευταία µεταρρύθµιση της ΚΑΠ είναι ένα πρόβληµα. Το άλλο µεγάλο πρόβληµα είναι ότι αφενός οι διαθέσιµοι κοινοτικοί πόροι µειώνονται, αφετέρου η σπατάλη σε ένα µεγάλο µέρος αυτών που αποµένουν συνεχίζεται.

Βοσκοτόπια ουάουα

Στον τοµέα της κτηνοτροφίας, για παράδειγµα, υπάρχουν δύο µεγάλες κατηγορίες θεµάτων προς επίλυση. Το ένα έχει να κάνει µε την παραγωγική αξιοποίηση των επιλέξιµων βοσκοτόπων, η έκταση των οποίων, µετά τον κανονισµό OMNIBUS του 2017, δύναται να αυξηθεί κατά 10 εκατ. στρέµµατα περίπου. Ο κατάλληλος σχεδιασµός στο συγκεκριµένο θέµα, µπορεί να δώσει νέο προσανατολισµό και νέα αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική κτηνοτροφία, εννοείται µε παράλληλη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου.

Στον εξοµολογητή

Το δεύτερο θέµα έχει να κάνει µε την αντιµετώπιση των διαρροών πόρων που υπάρχουν αυτή τη στιγµή, σε αµφισβητούµενου µεγέθους ή ακόµα και σε ανύπαρκτες κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις. Πρόκειται για «αµαρτίες» που έρχονται από το παρελθόν, µε ψεύτικες δηλώσεις ΟΣ∆Ε, στις οποίες αναφέρονται ζώα που δεν υπάρχουν και οι οποίες όχι µόνο απορροφούν τεράστια ποσά κοινοτικών ενισχύσεων, αλλά νοθεύουν παράλληλα τους κανόνες της αγοράς. Εκεί στηρίζονται για παράδειγµα τα πλαστά ισοζύγια γάλακτος των µεταποιητικών µονάδων, εκεί βασίζεται και ένα µεγάλο µέρος της νοθείας που γίνεται µε τη φέτα.

Άντε πιάστους

Γενικότερα πάντως, αυτό το οποίο οφείλουν να αντιληφθούν αγρότες και συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, είναι ότι µε αφορµή και τα µεγάλα διαρθρωτικά προγράµµατα και ειδικά αυτά του Ταµείου Ανάκαµψης, διαχωρίζεται στην κυριολεξία η ήρα από το στάρι. Οι λίγοι που θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις χρηµατοδοτικές ευκαιρίες, που δίνονται, σε λίγο καιρό δεν θα πιάνονται, ενώ οι άλλοι, οι πολλοί, που θα µείνουν εκτός νυµφώνος, δύσκολα θα µπορέσουν να παραµείνουν για πολύ στο παιχνίδι της παραγωγής.

Οληµερίς στο χωράφι

Το ξέρω, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους που περνούν τη ζωή τους στο χωράφι και στο στάβλο, να µπορέσουν µέσα σε λίγο καιρό, να ενηµερωθούν, να αντιληφθούν, να συνδυάσουν καταστάσεις και να κατεβάσουν προτάσεις, αλλά και να τρέξουν επενδύσεις οι οποίες θα αποδειχθούν καθοριστικές για το µέλλον της δραστηριότητάς τους. Από τη θέση του παρατηρητή, οφείλω πάντως να τα θέσω όλα αυτά υπόψη τους, για να ξέρουν τι παίζεται και που οδηγούνται τα πράγµατα.    

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία