BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Είσαι σκέτο παρακράτος

Η µια απογοήτευση διαδέχεται την άλλη στις τάξεις των παραγωγών δενδρωδών στη Βόρεια Ελλάδα φέτος.

ΤΡΥΠΙΑ_ΒΑΡΚΑ_5

447
0

Η χρονιά προοιωνίζεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ήδη στα πρώιµα κεράσια και βερίκοκα Πέλλας, Ηµαθίας, Σερρών και Χαλκιδικής, οι ζηµιές από τις βροχές, τον παγετό και το χαλάζι του περασµένου διαστήµατος, είναι τεράστιες. Επίσης, µειωµένη προδιαγράφεται η παραγωγή και στο συµπύρηνο ροδάκινο, ενώ εκτεταµένη ακαρπία καταγράφεται και στις ελιές.    
  Η αγανάκτηση, ωστόσο, ξεχειλίζει και για την έλλειψη προσωπικού στο υποκατάστηµα του ΕΛΓΑ στη Βέροια. Όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί το τµήµα επανδρώνεται από µόλις επτά γεωπόνους, οι οποίοι έχουν να καλύψουν έναν τεράστιο κάµπο εκατοντάδων χιλιάδων στρεµµάτων. Αποτέλεσµα, ειδικά τώρα µε τα σκισµένα κεράσια λόγω βροχών, οι παραγωγοί να περιµένουν πότε θα βρει χρόνο ο γεωπόνος να περάσει για την αυτοψία, αντιµετωπίζοντας τον κίνδυνο να σαπίσει το προϊόν στα δέντρα.   
   Ιδιαίτερη επιτυχηµένη κίνηση φαίνεται πως ήταν η απόφαση του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα να «στήσει» στην Αβερώφειο Λάρισας το ΙΕΚ Τεχνικών Συντήρησης και Επισκευών Αγροτικών Μηχανηµάτων. Στο διετές τµήµα φοιτούν περίπου 30 µαθητές και όπως λένε στελέχη του Οργανισµού, επειδή πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευµένο αντικείµενο, µε µεγάλη ζήτηση από την αγορά, υπάρχει ήδη λίστα αναµονής από επιχειρήσεις κατασκευής παρελκοµένων, που ενδιαφέρονται να προσλάβουν τους αποφοίτους.     
  Και µια και ο λόγος για την Αβερώφειο, όσοι γνωρίσατε από χέρι τις πατόζες και τις αναπολείτε µε νοσταλγική διάθεση ή οι νεότεροι που θέλετε να µάθετε τί ήταν και πώς λειτουργούσαν, µπορείτε να τις δείτε σε δράση στην Αµοργό. Ένας µαθητής της σχολής, που ασχολείται µε την καλλιέργεια του λαθουριού σε αναβαθµίδες του νησιού, λόγω αδυναµίας πρόσβασης θεριζοαλωνιστικής, κάνει το αλώνι µε πατόζα όπως µας είπαν καθηγητές της Αβερωφείου.    
Η ποικιλιακή ταυτότητα, είναι το επόµενο βήµα, για τα προϊόντα στο ράφι των λιανεµπορίου, αν θέλουν µεγαλύτερη υπεραξία. Όπως σηµειώνει ο ερευνητής Α και διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοµηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα στη Λάρισα, ∆ηµήτρης Βλαχοστέργιος, η τάση είναι στην ετικέτα του προϊόντος εκτός από το όνοµα της ποικιλίας να αναφέρονται και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Όπως στην Ελβετία, όπου τα όσπρια πωλούνται ως λειτουργικά τρόφιµα στα φαρµακεία, µε εξωφρενικές τιµές.     

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία