BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Στρατιωτάκος ο Στρατάκος

Στο χειµαζόµενο θεσσαλικό κάµπο από τις πληµµύρες, η ζωή απλά προχωρά για τους πληγέντες που περιµένουν βοήθειες.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__10

298
0
  • Μέχρι τέλος Οκτωβρίου, λένε οι πληροφορίες, ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα θα δώσει πλήρη στοιχεία για τις αναλύσεις που κάνουν οι ερευνητές και οι επιστήµονές του, ως προς την κατάσταση των εδαφών εκεί. ∆είγµατα εδάφους έχουν ληφθεί από 350 σηµεία και τα πρώτα σηµάδια είναι ευοίωνα. Στο 40% των δειγµάτων που είχαν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις, προέκυψε ότι σε πάνω από 70% των χωραφιών οι µετρήσεις είναι κάτω από τα όρια κι ως εκ τούτου µπορούν να καλλιεργηθούν σύντοµα. Τι περιµένουµε τα αποτελέσµατα, αφού ο υπουργός της πλατείας το είχε κόψει εξαρχής µε το µάτι;
  • Μετά την ολοκλήρωση των αναλύσεων το πλάνο του ΕΛΓΟ είναι να ενηµερώσει παραγωγούς και γεωπόνους για τα αποτελέσµατα και να παρέχει και συµβουλευτική. «Θα βοηθήσουµε σε συνεργασία µε την περιφέρεια και το υπουργείο, ώστε το πρόγραµµα 2.1 άµεσα να τροποποιηθεί και να µπορέσουν οι γεωργικοί σύµβουλοι να δώσουν τις πραγµατικές συµβουλές που χρειάζεται στους παραγωγούς», ανέφερε πηγή του οργανισµού. Αρκεί οι συµβουλές να µην αναλωθούν στο… ξελάσπωµα.
  • Οι υψηλές τιµές στο ελαιόλαδο έχουν αλλάξει και τη συµπεριφορά των παραγωγών. Πλέον, όπως λένε από µεγάλο ελαιοτριβείο στην Καβάλα, ελάχιστοι πλέον παραγωγοί αφήνουν δικαίωµα, ως αντίτιµο για το κόστος της ελαιοποίησης. Η πλειονότητα πληρώνει µε ρευστό και παίρνει όλη την παραγόµενη ποσότητα, προσδοκώντας πως η πορεία της αγοράς θα τους δικαιώσει για την επιλογή τους.
  • Οι «ζυµώσεις» στο θεσσαλικό κάµπο για τον προσδιορισµό της τιµής στο πρόβειο και το γίδινο γάλα, αρχίζουν πλέον να εντείνονται, καθώς φέτος έχει υπάρξει µεγάλη καθυστέρηση. Οι κτηνοτρόφοι βάζουν τον πήχη κοντά στο 1,70 ευρώ το κιλό, για τις συµφωνίες που θα ισχύσουν στη νέα γαλακτική περίοδο, ζητώντας στήριξη από τους γαλατάδες, µε δεδοµένο ότι η κτηνοτροφία τοπικά έχει υποστεί µεγάλο πλήγµα.
  • Οι τυροκόµοι, πάντως, «τσινάνε» και αντιτάσσουν πως τα αποθέµατα φέτας στα τυροκοµεία είναι περισσότερα αυτή την εποχή, από την ίδια χρονική περίοδο του 2022 και σηµειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να προβληµατίσει και τους παραγωγούς. Ζητούν µάλιστα να βρεθεί µια χρυσή τοµή, γιατί το µέλλον τους είναι άµεσα συνυφασµένο.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία