BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Τιμολόγηση εισροών με βάση την αξία της τελικής παραγωγής στη Bayer

Σχέδιο να πληρώνει ο παραγωγός το αποτέλεσμα και όχι το προϊόν, επεξεργάζεται η Bayer Crop Science

20-37_8

Γιώργος Κοντονής

9
0

Ένα νέο µοντέλο παροχής υπηρεσιών προς τους αγρότες επιχειρεί να θέσει σε λειτουργία η Bayer Crop Science, το οποίο θα βασίζεται στη φιλοσοφία ο παραγωγός «να πληρώνει το αποτέλεσµα και όχι το προϊόν». Αξιοποιώντας την τεχνολογία δεδοµένων δηλαδή, η Bayer θα µπορεί να προβλέπει τον όγκο της παραγωγής που θα έχει ο αγρότης, χρησιµοποιώντας τις εισροές της, και αν τελικά δεν πιάσει ο τελικός χρήστης τη συγκεκριµένη απόδοση, η εταιρεία θα του επιστρέφει µέρος των χρηµάτων που έδωσε. Αντίθετα, αν ο παραγωγός καταφέρει να πιάσει µεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση µε την αρχική πρόβλεψη, θα µοιραστεί την πρόσθετη αξία µε την εταιρεία.

«Με την τεχνολογία δεδοµένων, µπορούµε να κάνουµε συγκεκριµένες προτάσεις στον καλλιεργητή και να τιµολογήσουµε βάσει του αποτελέσµατος», ανέφερε για τη συγκεκριµένη πρωτοβουλία ο Liam Condon, πρόεδρος της Bayer Crop Science από τις ΗΠΑ. «Εφόσον δεν πιάσετε το αποτέλεσµα που προβλέπουµε για εσάς, τότε δεν χρειάζεται να πληρώσετε γι’ αυτό το αποτέλεσµα. Αν πάλι καταφέρετε περισσότερα, τότε µοιραζόµαστε αυτή την πρόσθετη αξία».

Για παράδειγµα, αν τα µοντέλα της Bayer λένε να εφαρµόσει ο αγρότης µυκητοκτόνο σε καλαµπόκι για παραγωγή 3 µπούσελ ανά έικρ, και λάβει τελικά 2 µπούσελ, τότε θα πάρει πίσω µέρος των χρηµάτων που πλήρωσε για το µυκητοκτόνο. ∆ιαφορετικά, αν παράξει 6 µπούσελ ανά έικρ, θα αποδόσει κάποια από αυτή την αξία στην εταιρεία. «Σηµειώστε πως, οτιδήποτε πάνω από 10 µπούσελ ανά έικρ κέρδος πάνω από την προσδοκία θα είναι όλο δικό σας», τόνισε ο ίδιος. «∆εν πρόκειται µόνο για σπόρους, αλλά και για συνταγές γονιµότητας, µυκητοκτόνου και προστασίας καλλιεργειών», ανέφερε ο Mike Stern, επικεφαλής της εταιρείας Climate Corporation της Bayer και πρόσθεσε ότι «Αν και ίσως χρειαστεί να επιστρέψουµε κάποια χρήµατα, ο καλλιεργητής είναι πιθανότατα σε καλό σηµείο και εξακολουθούµε να πωλούµε µυκητοκτόνο. Όλες οι συστάσεις βασίζονται στο γεγονός ότι µπορούµε να φέρουµε τα προφίλ δεδοµένων».

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 31 Αυγούστου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία