BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Στη σειρά για την εμπορική του πρεμιέρα το αμπελουργικό ρομπότ VineScout

Το VineScout είναι ένα μικρό ρομπότ για παρακολούθηση και διαχείριση αμπελώνων, κινείται αυτόνομα στους αμπελώνες και παράγει χάρτες σχετικών παραμέτρων παραγωγής, όπως η κατάσταση του νερού και το σθένος του αμπέλου.

VS3-1024x683

Βασίλης Σοφός

45
0

Το τελευταίο από τα πρωτότυπα ρομπότ που έχει αναπτύξει η ομάδα του Francisco Rovira-Más θα είναι πιθανώς το εικονιζόμενο VineScout, αφού, σύμφωνα με τους μηχανικούς του μικρού οχήματος, όλα βαδίζουν καλώς για να μπορέσει να βγει στην παραγωγή.

Το VineScout φέρει έναν αισθητήρα περιβάλλοντος που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, της πίεσης και της σχετικής υγρασίας, καθώς και 3 αισθητήρες καλλιέργειας για τη μέτρηση της θερμοκρασίας παραμέτρων NDVI, PRI και των θόλων. Τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία από ένα μοντέλο που δημιουργεί χάρτες για τους αμπελουργούς και τους οινοπαραγωγούς για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με την άρδευση ή τη συγκομιδή.



Ο εφευρέτης του ρομπότ, Francisco Rovira-Más, ανέπτυξε το ρομπότ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αγροτικής Ρομποτικής (Βαλένθια). Σύμφωνα με τους εφευρέτες, το ρομπότ λειτουργεί χωρίς προβλήματα στη φάση δοκιμής και είναι τώρα έτοιμο να προχωρήσει στη φάση παραγωγής.

Δύο σειρές κάθε φορά

Το ρομπότ τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου και έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση 2 σειρών (1 πλευρά θόλου) κάθε φορά. Σύμφωνα με τους μηχανικούς, πλοηγείται αυτόνομα όταν πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις: η δομή του αμπελώνα της καλλιέργειας (κάθετη πέργκολα), το διάστιχο (1,8 έως 3 μέτρα, θόλος) το διάκενο των ακρωτηρίων (5 μέτρα) και το μέγιστο ύψος της καλλιέργειας κάλυψης (0,5 μέτρα).



Η αυτόνομη πλοήγηση επιτυγχάνεται στη συνέχεια με τη συγχώνευση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που τροφοδοτούνται από έναν τρισδιάστατο αισθητήρα, ένα ραντάρ lidar και 4 αισθητήρες υπερήχων. Αυτοί οι αισθητήρες επιτρέπουν επίσης την ασφαλή εργασία, αποτρέποντας παράλληλα το ρομπότ από το να διακόψει τη λειτουργία του.

Τεχνητή νοημοσύνη και εύκολο περιβάλλον χρήσης

Η συλλογή δεδομένων ξεκινά όταν επιλεχθούν δύο από τα κουμπιά στην οθόνη ελέγχου. Το ρομπότ ξεκινά να ταξιδεύει κατά μήκος των αμπελώνων κατά τη διάρκεια της καταγραφής δεδομένων. Τα δεδομένα (αποτελούμενα από αρχεία και χάρτες) ανακτώνται μέσω θύρας USB ενώ οι προγραμματιστές πιστεύουν ότι ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο το ρομπότ επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα με τεχνητή νοημοσύνη και το εύκολο περιβάλλον χρήσης είναι δύο στοιχεία που θα κάνουν το ρομπότ να ξεχωρίσει στην αγορά. Όπως μάλιστα επισημαίνει η εταιρεία, η πλατφόρμα μπορεί να προσαρμοστεί για να ταιριάζει και σε άλλες καλλιέργειες.

Μηδενικές εκπομπές

Το σύστημα δεν απαιτεί δορυφορικό σήμα για πλοήγηση και λειτουργεί αυτόνομα και ηλεκτρικά, με μηδενικές εκπομπές. «Όλες αυτές οι ιδιότητες είναι καλά κρυμμένες σε ένα στιβαρό ρομπότ για χρήση εκτός δρόμου», λέει η εταιρεία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία