BACK TO
TOP
Τεχνολογία

«Ψεκάζοντας» τη Μόνα Λίζα με το νέο αυτοκινούμενο ψεκαστικό της Agrifac

Θέλοντας να δείξει την υψηλή τεχνολογία ακριβούς ψεκασμού αλλά και το σεβασμό της προς το περιβάλλον, η Agrifac «ζωγράφισε» στο χιόνι τη μορφή της Μόνα Λίζα με το αυτοκινούμενο Condor.

Agrifac_mona-lisa_2

Βασίλης Σοφός

38
0

Με μειωμένο αποτύπωμα στο περιβάλλον, εξοικονόμηση εισροών και έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε συνθήκες καλλιέργειας έρχεται, απ΄ότι φαίνεται, το νέο αυτοκινούμενο ψεκαστικό Condor της Agrifac. Η εταιρεία ψέκασε τη Μόνα Λίζα, τη διάσημη ζωγραφιά του Leonardo da Vinci, στο χιόνι φιλοδοξώντας να δείξει με πόσο ακίβεια λειτουργούν τα μηχανήματά της. Στόχος της Agrifac είναι όμως και η έμφαση στην προσπάθεια για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων ψεκασμού σε όλο τον κόσμο.

Ο «πίνακας» στο χιόνι είχε διαστάσεις 132 επί 200 μέτρα. Με τη βοήθεια μιας κάρτας εργασίας, συστήματος GPS, κλεισίματος ακροφυσίων και ανεξάρτητης δοσολογίας, το Condor ψέκασε φτάχοντας έτσι στο χιόνι τη διάσημα ζωγραφιά, όχι όμως με χημικό αλλά με φιλική προς το περιβάλλον μπογιά. Σύμφωνα με την εταιρεία, στο μηχάνημα υπάρχουν καπάκια κάθε 25 εκατοστά, έτσι ώστε ο ψεκασμός να μπορεί να γίνει σε επίπεδο φυτού.



Κάθε καπάκι μπορεί να δοσολογηθεί ανεξάρτητα και αυτό αυτό γίνεται με ένα καπάκι γρήγορης εναλλαγής που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται 100 φορές ανά δευτερόλεπτο. Φορτώνοντας μια κάρτα εργασίας στο μηχάνημα, ο ψεκασμός μπορεί να γίνει, έτσι, με ακρίβεια. Και με το GPS, είναι δυνατός ο ακόμη πιο ακριβής ψεκασμός.

Το σύστημα HighTechAirPlus από την Agrifac μειώνει την ολίσθηση ψεκασμού κατά τουλάχιστον 90%, λέει το Ινστιτούτο Julius Kühn. Το ινστιτούτο συμπεριέλαβε έτσι το σύστημα HighTechAirPlus της Agrifac στον κατάλογο «Συσκευές μείωσης ολίσθησης», αφού αυτή επιτυγχάνεται σε ποσοστό 90 ή 95%.



Προαπαιτούμενο για το συγκεκριμένο σύστημα -λειτουργεί με υποβοήθηση αέρα και εισήχθη το 2002- ήταν η απόσταση κατά το ήμισυ του ακροφυσίου στα 25 εκατοστά και η διατήρηση μιας επιφανειακής απόστασης στα 30 εκατοστά. Στη συνέχεια, ο ινστιτούτο ενέκρινε τα επίπεδα ακροφύσια jet 10/39-TKSS4 HTA για την μείωση κατά 90% της ολίσθησης σε πίεση ψεκασμού 5 bar και πίεση αέρα 1 bar.

Αντίστοιχα, η μείωση 95% της μετατόπισης του ψεκασμού επιτυγχάνεται σε πίεση ψεκασμού 3 bar και πίεση αέρα 0,5 έως 0,8 bar καθώς και πίεση ψεκασμού 4,8 bar και πίεση αέρα 0,8 bar. Εύκαμπτο μέγεθος σταγονιδίων Σύμφωνα με την Agrifac, το HighTechAirPlus προσφέρει μεγάλη ευελιξία στην επιλογή του μεγέθους του σταγονιδίου, έτσι ώστε το σταγονίδιο να μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες ανά πάσα στιγμή.



Εάν, για παράδειγμα, ο ψεκασμός με μικρές σταγόνες στην πρωινή δροσιά είναι ο βέλτιστος, οι μεγαλύτερες σταγόνες θα είναι πιο επωφελείς, αργότερα, στον ήλιο. Εάν ο άνεμος αποτελέσει έναν ανασταλτικό παράγοντα, τα σταγονίδια θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερα. Το μέγεθος του σταγονιδίου ρυθμίζεται μέσα από την καμπίνα και το σύστημα ρυθμίζει αυτόματα την πίεση υγρού και αέρα για να διατηρήσει το μέγεθος του σταγονιδίου σταθερό ακόμα και όταν αλλάζει η ταχύτητα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία