BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προχωρά το θεσμικό πλαίσιο συνεταιρισμών, ζητούμενο η πίστη

Ανομοιογενής, ωστόσο φιλότιμη η προσπάθεια Βορίδη για αλλαγή πλεύσης στους συνεταιρισμούς, δύσκολη δουλειά η ανόρθωση και δικαίωση του θεσμού.

1__Fakelos-synetairismoi

Γιάννης Πανάγος

12
0

Με λύση στο ζήτηµα της τριτοβάθµιας εκπροσώπησης των συνεταιρισµών και καµιά πρόβλεψη για τα θέµατα που σχετίζονται µε τη διάσωση της συνεταιριστικής περιουσίας, κατατέθηκε στις αρχές της εβδοµάδας στη Βουλή το νοµοσχέδιο 40 άρθρων για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς.

Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ του σχετικού φακέλου της Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου.

Σε εκκρεµότητα παραµένει επίσης το θέµα των δικαστικών διώξεων προηγούµενων διοικήσεων ακόµα και για προϋπάρχουσες αυτών οικονοµικές εκκρεµότητες, ενώ αντίθετα «κατοχυρώνεται η δυνατότητα ιδιωτών κεφαλαιούχων να συµµετέχουν και µάλιστα µε ποσοστό µέχρι 35% στην κεφαλαιακή βάση των συνεταιρισµών».

Ανεξαρτήτως των επιµέρους ενστάσεων, ψύχραιµοι παρατηρητές επισηµαίνουν ότι το νοµοσχέδιο Βορίδη συνιστά µια βιαστική, φιλότιµη ωστόσο προσπάθεια, αποκατάστασης της λειτουργικότητας στα συνεταιριστικά πράγµατα. Απλοποιεί σε µεγάλο βαθµό τις διαδικασίες για την ίδρυση και συγκρότηση νέων πρωτοβάθµιων σχηµάτων, επιλύει -όπως προαναφέρθηκε- και το θέµα της τριτοβάθµιας εκπροσώπησης, δεν συνιστά ωστόσο την απαραίτητη τονωτική ένεση που έχει ανάγκη ο χώρος, ώστε να αφήσει πίσω τις παλιές παθογένειες και να εργασθεί για την ανοικοδόµηση του συνεργατισµού.

Αν κρίνει κανείς από την ανταπόκριση των συντελεστών του χώρου στη διαδικασία διαβούλευσης που προηγήθηκε, όπως και από την υποδοχή την οποία είχε το τελικό νοµοσχέδιο, τα µηνύµατα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Θα χρειασθεί πολλή δουλειά από την κυβέρνηση προκειµένου να πείσει για τις καλές της προθέσεις και ακόµη περισσότερη από τους νέους πρωτεργάτες του συνεργατισµού για να κερδίσουν την απαιτούµενη εµπιστοσύνη του αγροτικού κόσµου.

Σε κάθε περίπτωση, η δύναµη των συνεταιρισµών είναι η ισχύς που του δίνουν τα µέλη, µε µόνη την προϋπόθεση ότι διαπνέονται από πίστη στο συνεργατισµό και στις τεράστιες δυνατότητες του θεσµού. Αυτή είναι η µεγάλη προίκα και µ’ αυτή θα οφείλουν να πορευθούν οι λίγοι αγρότες που ασπάζονται πραγµατικά τη συνεταιριστική ιδέα.





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές