BACK TO
TOP
Θεσμικά

Θέμα ειδικής ενίσχυσης ελαιοπαραγωγών στη σύσκεψη στο υπουργείο

Με θετική όσμωση μετά από τη συζήτηση στο Μαξίμου συναντιούνται την Τρίτη 10 Μαρτίου εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο, που αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης ειδικών μέτρων ενίσχυσης των ελαιοκαλλιεργητών.

apesinantisivoridismitsotakiss_2

14
0

Εκτιµάται µάλιστα ότι το παράδειγμα διαχείρισης της κρίσης του ελαιοκομικού τομέα στην Ισπανία, με την θέσπιση κατώτατης εγγυημένης τιμής, συνιστά πρώτης τάξεως αφορµή για περαιτέρω σκέψεις από την κυβέρνηση επί του θέµατος.

Το πνεύμα των ημερών μαρτυρά μια πρόθεση άμεσης άμβλυνσης της οικονομικής πίεσης που υφίστανται από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου οι παραγωγοί, έπειτα και από την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη Πέμπτη 5 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, έγινε αναφορά στα µέτρα που λαµβάνουν οι Ισπανοί µε την καθιέρωση κατώτατης εγγυηµένης τιµής για το προϊόν.

Ειδικότερα, η ειδική ενίσχυση των παραγωγών ελαιολάδου στο δρόµο που κινείται ήδη η ισπανική κυβέρνηση µε τη θέσπιση κατώτατης εγγυηµένης τιµής, η επαναφορά της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και περαιτέρω χρηµατοδοτικές διευκολύνσεις για τα αγροτικά δάνεια που σχετίζονται µε επενδυτικά προγράµµατα, έβγαλε η δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την προηγούμενη εβδομάδα. 

Το θέµα της συνάντησης ήταν ο προγραµµατισµός δράσης του υπουργείου για το 2020, ωστόσο αποτέλεσε αφορµή για βαθύτερη ενασχόληση µε ζέοντα ζητήµατα της επικαιρότητας, όπως είναι, οι χαµηλές τιµές  παραγωγού στο ελαιόλαδο, η ασφυκτική από πλευράς ρευστότητας κατάσταση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και οι δυσκολίες στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραµµάτων, παρά τα προβλεπόµενα υψηλά ποσοστά κοινοτικών επιχορηγήσεων.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει ικανοποιηµένος από την «πρόοδο» στο έργο του υπουργείου, ανήσυχος ωστόσο από το κλίµα γκρίνιας που συντηρείται στις τάξεις των αγροτών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ελαιοκαλλιεργητές, όπου, λόγω Κρήτης, ο πρωθυπουργός δείχνει ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένος. Στο σηµείο αυτό έγινε αναφορά στα µέτρα που λαµβάνουν οι Ισπανοί µε την καθιέρωση κατώτατης εγγυηµένης τιµής για το προϊόν. Εκτιµάται µάλιστα ότι αυτό συνιστά πρώτης τάξεως αφορµή για περαιτέρω σκέψεις από την κυβέρνηση επί του θέµατος. Σηµειωτέον ότι η Agrenda ανέλυσε διεξοδικά από την περασµένη εβδοµάδα το πλέγµα µέτρων που εισήγαγε και µάλιστα µε βασιλικό διάταγµα, ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας. Πιο συγκεκριµένα και µε αφορµή το ελαιόλαδο, θεσµοθετείται το κόστος παραγωγής ως ελάχιστο στοιχείο στις συµβάσεις του αγρότη µε τον µεταποιητή.   

Για µια ακόµη φορά, απασχόλησε και το θέµα του αγροτικού πετρελαίου, ως µέτρο ευρείας κλίµακας το οποίο θα µπορούσε να αµβλύνει την οικονοµική πίεση που υφίστανται αυτό τον καιρό οι αγρότες και να προλάβει ενδεχοµένως τα χειρότερα. Η απόφαση παραµένει «δέσµια» της δηµοσιονοµικής θέσης της χώρας και των νέων προβληµάτων που σωρεύουν κορονοϊός και µεταναστευτικό. Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο και το θέµα της χρηµατοδότησης του αγροτικού τοµέα και ειδικά της δανειοδοτικής διευκόλυνσης των δικαιούχων επενδυτικών προγραµµάτων (Σχέδια Βελτίωσης, Εµπορία - Μεταποίηση κ.α.). Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τη δυσκολία των εµπορικών τραπεζών να κινηθούν αποφασιστικά στο ζήτηµα, τόσο ως προς τους γενικότερους όρους των χορηγήσεων όσο και ως προς το επίπεδο επιτοκίων µε το οποίο τιµολογούν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές