Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στο επίκεντρο διαλόγου Βορίδη οι δυσκολίες του αμπελοοινικού κλάδου

Σε προσπάθεια επικοινωνίας με τους πληττόμενους από την πανδημία του κορωνοϊού αγροτικούς κλάδους συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη με εκπροσώπους του αμπελοοινικού αυτή τη φορά τομέα.

thumbnail_tilediaskepsi_krasi_foto

Γιάννης Πανάγος

43
4

Στα πλαίσια της παραπάνω συζήτησης που πραγματοποιήθηκε θίχτηκε και ο κανονισμός 1308/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση του μέτρου της αποστάξεως κρίσης μέσω του οποίου θα αποθεματοποιηθούν ποσότητες οίνου για την παραγωγή αλκοόλης για υγειονομικούς σκοπούς με αφορμή τα μέτρα κατά του COVID 19.

 

Δείτε παρακάτω αναλυτικά ολόκληρη την ανακοίνωση:

Τηλεδιάσκεψη υπό τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη για τα προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου που επιδιώκει με εκπροσώπους των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, με σκοπό την ανάσχεση των επιπτώσεων της νόσου, πραγματοποίησε την Τρίτη 14 Απριλίου τηλεδιάσκεψη με κύριο θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν τρόπους αξιοποίησης των υφιστάμενων εργαλείων, κυρίως μέσα από τη χρήση του κανονισμού 1308/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση του μέτρου της αποστάξεως κρίσης.

Το μέτρο αυτό στοχεύει στη διάθεση αποθεματοποιημένων ποσοτήτων οίνου για την παραγωγή αλκοόλης για υγειονομικούς σκοπούς στο πλαίσιο των μέτρων κατά του COVID 19.

Επιπλέον, συζητήθηκαν τυχόν τροποποιήσεις που απαιτούνται για την καλύτερη εκτέλεση των προγραμμάτων του Εθνικού Φακέλου για το κρασί συνολικού ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και αφορούν στην αναδιάρθρωση των αμπελώνων, στην ενίσχυση των επενδύσεων στον οίνο και σε προγράμματα προβολής και προώθησης του προϊόντος.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε από την πλευρά του ότι η Κυβέρνηση έχει φροντίσει για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληττόμενου αμπελοοινικού κλάδου, μέσω της υπαγωγής του στους ΚΑΔ και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση του μέτρου της απόσταξης κρίσης ενώ θα εξεταστούν περαιτέρω οι δυνατότητες στήριξης του πληττόμενου αμπελοοινικού τομέα. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Γιάννης Βογιατζής, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Χρήστος Μάρκου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΑΟ και Γενική Γραμματέας του ΣΕΟ, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Με επιλεκτικό διάλογο ο Βορίδης αποφεύγει μέτρα για όλους τους αγρότες

Με μια καλά επιλεγμένη… τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν πρώτα απ΄όλους εκείνοι οι αγρότες οι οποίοι εναντιώνονται σε οριζόντιου χαρακτήρα μέτρα, επιλέγοντας αυτά που συμφέρουν στενά το δικό τους πεδίο δραστηριότητας, επιδιώκει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, να στηρίξει τις επιλογές του για τον αγροτικό χώρο, υπό το βάρος της πρωτόγνωρης επιδημίας.

Αρκεί να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους 14 αγρότες που επέλεξε να καλέσει στην τηλεδιάσκεψη υπήρχαν τουλάχιστον δύο εκπρόσωποι της ανθοκομίας, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν διαθέτει περισσότερους από 14 ανθοκαλλιεργητές.

Με ανθοκαλλιεργητές λοιπόν, αλιείς, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους της επιλογής του, δηλαδή με όσους εκ προοιμίου διεκδικούν τις λεγόμενες «στοχευμένες ειδικές ενισχύσεις» επιδιώχθηκε να φτιαχτεί το κλίμα που αφήνει εκτός τις μεγάλες εκείνες κατηγορίες των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής που συμβάλλουν στο 98% του αγροτικού ΑΕΠ και φυσικά θίγονται και μάλιστα κατάφορα από το γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον χρηματοδοτικό τομέα, στις εμπορευματικές συναλλαγές και στην αγορά αγροτικών προϊόντων.

Κοντά σ’ εκείνους τους λίγους εκπροσώπους επιλεγμένων κλάδων που φρόντισε να καλέσει ο κ. Βορίδης, οι οποίοι και προφανώς θίγονται, ενδεχομένως μάλιστα και περισσότερο άλλα δεν θα πρέπει να ενισχυθούν, αποκλείοντας όλους τους άλλους, παρεισέφρησαν ορισμένοι ακόμη. Γνωστοί από παλιότερα για τη δράση τους στον αγροτικό χώρο, οι οποίοι μάλιστα πριν από λίγες μέρες συμμετείχαν σε ανάλογη τηλεδιάσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Όχι για να προσφέρουν στον δημόσιο λόγο και στην επίλυση των αγροτικών προβλημάτων αλλά για να εξυπηρετήσουν τη δική τους προσωπική στρατηγική, όπως το κάνουν αρκετά χρόνια τώρα.

Η ανακοίνωση του υπουργού μέτά την τηλεδιάσκεψη έχει ως ακολούθως:


Εποικοδομητικός διάλογος, μέσω τηλεδιάσκεψης, 
του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη με εκπροσώπους αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων,  μελισσοκόμων και ανθοκόμων

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαρκούς επαφής που επιδιώκει με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει στην παραγωγή εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποίησε πολύωρο και εποικοδομητικό διάλογο μέσω τηλεδιάσκεψης με 14 εκπροσώπους καλλιεργητών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, ανθοκόμων και αλιέων από τις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τη στήριξη των προϊόντων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

 Όλοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα συντάχθηκαν με τη βασική στρατηγική που έχει αναπτύξει ο Υπουργός και αφορά στη στοχευμένη λήψη μέτρων για τους κλάδους εκείνους που πλήττονται από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της νόσου (COVID19) και εμφανίστηκαν αρνητικοί στην παροχή οριζόντιων ενισχύσεων.

 Ο κ. Βορίδης τόνισε από την πλευρά του ότι το Υπουργείο παρακολουθεί στενά τις ασυμμετρίες που παρατηρούνται στον πρωτογενή τομέα και θα στηρίξει εμπράκτως όλους όσοι έχουν υποστεί ζημία από την πανδημία, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά και ουσιαστικά σε κάθε ζήτημα που τυχόν προκύπτει.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να επαναλάβει την τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή περισσότερων εκπροσώπων από όλους τους κλάδους.

 Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοκόμων και ανθοκόμων κ.κ. Κώστας Αλεξανδρής (Έβρος), Άρης Αρσενίου (Λάρισα), Χρήστος Βοργιάδης (Ημαθία), Χρήστος Γκόντιας (Δράμα), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (Σέρρες), Αχιλλέας Δούμας (Βοιωτία), Ιωάννα Καρρά (Τρίκαλα), Θανάσης Κελμάγερ (Αττική), Χάρης Κόκκαλης (Βόλος), Γιάννης Παναγής (Σέρρες), Δημήτρης Παπαδάκης (Χαλκιδική), Γιώργος Παπαδημητρίου (Φωκίδα), Πάνος Πασάκης (Πέλλα) και Βαλάντης Φαριάης (Πιερία).

Επίσης συμμετείχαν και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

15-04-2020 09:16Γιωργος

Εμείς οι παραγωγοί λαϊκών αγορών που μας κόψαν το μεροκάματο δεν είμαστε πληττομενοι;; Επίσης, δεν έχουμε ΚΑΔ συγκεκριμένα για λαϊκή, μόνο την άδεια λαϊκής και την ταμειακή μηχανή μέσω των οποίων τεκμαίρεται η ιδιότητα μας ως πληττομενοι παραγωγοί λαϊκών αγορων. Τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγη,κατάφωρη αδικία,προνομιακή μεταχείριση ημετερων, και κατάργηση de facro του κράτους δικαιου.

Απάντηση

15-04-2020 06:47Σχοινοπλοκακης Δημήτριος

Η Κρήτη και η Πελοπόννησο μάλλον δεν έχουν αγρότες και όλα λειτουργούν τέλεια χωρίς κανένα πρόβλημα στην παραγωγή και εμπορεία κρασιού, τσικουδιά, μελιού και ελαιολάδου μετά και από μια καταστροφική χρόνια λόγο τιμής, ποιότητας και ποσότητας, Μάλλον εδώ στα" πεδινά" που παίζουμε την ζωή μας κορώνα γράμματα λόγο του ανάγλυφου του εδάφους, δεν έχουμε αγρότες. ΑΣ ΔΟΎΜΕ ΛΊΓΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΚΆΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΊ ΠΊΣΩ ΑΠΌ ΤΟ ΔΆΧΤΥΛΟ ΤΟΥ.!!!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία