BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα παλιά χρωστούμενα Δημοσίου και τα μέτρα στήριξης παραγωγής

Την πρώτη δέσμη αποφάσεων για την ενίσχυση επί μέρους κλάδων αγροτικού ενδιαφέροντος, παράλληλα με κάποιες ρυθμίσεις για την ευρύτερη διευκόλυνση της αγροτικής παραγωγής που καταγράφει ήδη παράπλευρες απώλειες εξ αιτίας της πανδημίας, ανακοινώνει μέχρι το τέλος της εβδομάδος η κυβέρνηση.

2013-16_Massey_Ferguson_5609_Tractor_Red_523527_1280x851

64
17

Οι εν λόγω κυβερνητικές αποφάσεις έρχονται να αντιστρέψουν το κλίμα αβεβαιότητας  που κυριαρχεί στις τάξεις των αγροτών, να αποτρέψουν την οικονομική χρεοκοπία πολλών εκμεταλλεύσεων, ειδικά σε κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα και να αμβλύνουν την χρηματοπιστωτική ασφυξία που υπονομεύει την ομαλή συνέχεια σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγροτικής παραγωγής.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, να αναγνωρίζει τη ζημιά που υπέστησαν αυτό τον καιρό οι κτηνοτρόφοι – παραγωγοί αμνοεριφίων λόγω της αστάθειας που υπήρξε στην πασχαλινή αγορά και να στρέφει την συζήτηση στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να υπολογισθεί η ειδική ενίσχυση, έτσι ώστε η παρέμβαση να είναι στοχευμένη, όπως ο ίδιος λέει και τα χρήματα να κατευθυνθούν εκεί όπου υπήρξε πραγματικό πρόβλημα.  

Ανεξαρτήτως όμως της κάλυψης των οικονομικών απωλειών που υφίσταται αυτό το διάστημα η συγκεκριμένη, πολυάριθμη ωστόσο, κατηγορία κτηνοτρόφων, σοβαρό θέμα ρευστότητας τίθεται για το σύνολο των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, ειδικά από τη στιγμή που έχει δυσκολέψει η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και πολλοί αγρότες δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μέχρι σήμερα ούτε την στοιχειώδη ανανέωση του πιστωτικού τους ορίου για την Κάρτα του Αγρότη.    

Εξ αιτίας αυτού του λόγου επιβάλλεται, όπως τονίζουν οι αγρότες, πάγωμα όλων των δόσεων δανείων προς τις τράπεζες καθώς και των δόσεων αναφορικά με ρυθμίσεις που έχουν γίνει για χρέη προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τουλάχιστον για 4 μήνες. Παράλληλα προβάλλεται η απαίτηση για χρηματοδότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλότοκα δάνεια.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι και η επίσπευση καταβολής κάποιων από τις ξεχασμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου, έναντι των αγροτών για άμεσες ενισχύσεις, όπως είναι οι γνωστές εκκρεμότητες για τα έτη 2013 και 2014, τα απλήρωτα δικαιώματα από μεταβιβάσεις του 2018 και 2019 και οι διορθώσεις για αγρότες που ήταν στον έλεγχο και έχουν υποβάλλει τα προβλεπόμενα συμπληρωματικά στοιχεία.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ως γνωστόν και η τελευταία καταβολή για το αγροτικό πετρέλαιο του 2016, ένα θέμα για το οποίο έχουν αναληφθεί πολιτικά οι σχετικές δεσμεύσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης. 

Στα θέματα που έχουν απασχολήσει τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια είναι και η ολοσχερής εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ για το 2019, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν προχωρήσει οι επαρκώς οι σχετικές εκτιμήσεις, υπάρχουν ωστόσο αδιάσειστα στοιχεία ως προς το μέγεθος των καταστροφών στις αντίστοιχες αγροτικές περιοχές (π.χ. Χαλκιδική, Πέλλα,Τέμπη, Γαστούνη). Επ’ αυτού έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως ζήτημα επιστροφής στον ΕΛΓΑ ενός ποσού ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχε μεταφερθεί σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος την άνοιξη του 2015, δηλαδή την εποχή της λεγόμενης σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές και το οποίο ουδέποτε επέστρεψε στα ταμεία του Οργανισμού. Το θέμα έχει θίξει εκ νέου προσφάτως, με ερώτησή του στη Βουλή και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης.

Κι όλα αυτά, πριν δρομολογηθεί η επίσπευση προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2020 μέσα στο Μάϊο, κάτι το οποίο έχει ήδη αποφασίσει και μάλιστα με τις ευλογίες των Βρυξελλών η ιταλική κυβέρνηση.    

 

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

27-04-2020 11:52Κωστας Σελλας

Αυτό πο πρέπει να κάνουμε με το που τελειώσουν τα μέτρα να κλείσουμε εμείς τους δρόμους να μείνουν ακόμη ένα μήνα μέσα να μας δώσουν αυτά που οφείλουν από το 2013 ως το 2016

Απάντηση

21-04-2020 13:52Ορέστης

Νομίζουν ότι θα τους ψηφίσουμε ξανά όπως τις εκλογές! Να πάνε να τους ψηφίσουν οι δικηγόροι και γιατροί που τους έδωσαν τα βοηθήματα! Ξυπνήστε αγρότες μας κοροϊδεύουν.. Λένε ότι θα βοηθήσουν μερικούς κλάδους της γεωργίας για να μας βάζουν να μαλώνουμε μεταξύ μας... Θέλουμε σε όλους τους αγρότες βοήθεια όχι σε μερικούς... Τα λέμε στις κάλπες αγρότες μαύριστε τους στις επόμενες ν δουν ότι δεν μας ξεγελάνε

Απάντηση

21-04-2020 13:07Αβρααμ Καπουτζίδης

Τα πσεα του 2016 2017 στον νομό Σερρών ξεχασμένα

Απάντηση

21-04-2020 07:46ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΩΤΕΡΕΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.Ο ΒΑΡΡΑΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΑΝΑΣΚΩΠΙΙΣΗ ΠΛΕΙΡΟΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ. ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ!!!!!!!!

Απάντηση

21-04-2020 00:33Νικος

Μπράβο στην κυβέρνηση που βγάλαμε όλοι οι αγρότες! Σε εμάς δεν έχει βοήθημα 800 ευρώ... Ανεβάζουν τα ασφάλιστρα στον ελγα για τις παραγωγές μας! Τα ασφάλιστρα μας δεν έχουν εκτύπωση όπως άλλων επαγγελμάτων Οι αμπέλιπαραγωγοί είναι χρεωμενοι και δεν τους στηρίζουν... Στηρίζουν γιατρούς δικηγόρους οδοντίατρος με επιδόματα... Νομίζουν ότι αυτά τα επαγγέλματα θα τους στηρίξουν στις επόμενες εκλογές! Εμείς μάλλον είμαστε άνθρωποι αλλού Θεού αλλά να ξέρετε έχουμε ψηφο... Όπως σας βγάλαμε σε τεράστιο ποσοστό οι αγρότες έτσι θα σας ρηξουμε δεν ξεχνάμε τπτ! Μόνο το κιναλ και ο σύριζα ως τώρα είπε να μπουν και οι αγρότες στα μέτρα ενίσχυσης όπως των άλλων... Καιρός γαρ εγγύς

Απάντηση

20-04-2020 23:14Γρηγορης μπαρμπουτης

Τα πσεα του 2017 στον νομο λαρισας ποτε θα πληρωθουν;

Απάντηση

20-04-2020 23:12Γρηγηορης

Πσεα του 2017 στο νομο λαρισας ποτε θα πληρωθουν;

Απάντηση

20-04-2020 22:30Χρηστος

Ψέματα όλα είναι!

Απάντηση

20-04-2020 20:56neos agrotis

ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΝΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ....ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΔΑΝΕΙΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ....ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΖΗΤΑΣ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΡΙΠΤΟΥΝΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ.....ΦΤΑΝΕ ΠΟΙΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ...ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΟ....ΜΟΝΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-04-2020 20:31Basilhs

Πσεα του 17 ακόμη στο νομό σερρων

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές