BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σε κίνδυνο η «δάσωση γαιών» λόγω μεταφοράς πόρων ενισχύσεων

Σε «ακροβασίες» που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο προγραμματισμένες δράσεις προ καιρού δράσεις στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, υποχρεώνεται το τελευταίο διάστημα η γενική γραμματεία αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων, σε μια προσπάθεια να βρεθούν κονδύλια για την ειδική ενίσχυση κλάδων που πλήττονται από την πανδημία.

dasosi-gaion-780x405

Γιώργος Κοντονής

231
10

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα Μέτρα 8.1 και 8.2 που αναφέρονται στη δάσωση γαιών, με δεσμεύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ, να βρίσκονται πρώτα στη λίστα των δράσεων που θα ακυρωθούν, προκειμένου το ποσό αυτό να οδηγηθεί σε ενέργειες που συνδέονται με την κάλυψη αποζημιώσεων από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που συνδέεται με τη δάσωση γαιών ξαναμπήκε στις ράγες μετά από ενέργειες του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η όλη επίβλεψη μετά την προκήρυξη του προγράμματος από τις διαχειριστικές αρχές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αποφάσεις – οδηγοί για την υλοποίηση των εν λόγω μέτρων έχουν ήδη εκδοθεί και αυτό που απέμενε ήταν η προκήρυξη. Λέγεται μάλιστα ότι σε κάποιες περιοχές, με ενέργειες τοπικών φορέων, καλλιεργητές και φυτωριούχοι, έχουν κάνει ήδη τον προγραμματισμό τους για την συμμετοχή στις αντίστοιχες δράσεις.

Ένας τέτοιος πυρήνας συνεργασίας έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Δράμας, όπου υπό τη σκέπη του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου και τοπικών συλλόγων, έχει γίνει αρκετή δουλειά προετοιμασίας αντίστοιχων project και μάλιστα με δαπάνες εκ μέρους των εμπλεκομένων, καθώς κάτι τέτοιο δικαιολογείται και είναι επιλέξιμο, βάσει των αποφάσεων από τα Μέτρα.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας και ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Δράμα 23/04/2020

Θέμα: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΜΕΤΡΩΝ 8.1 & 8.2 ΤΟΥ Π.Α.Α. 2014-2020

Το μοναδικό μέτρο του Π.Α.Α. 2014-2020, ( ΔΑΣΩΣΗ - ΑΓΡΟΔΑΣΩΣΗ, ΚΥΑ 3226/14.10.2019-Φ.Ε.Κ. Β΄ 3857) που «διασώθηκε» ως πολιτική εθνικής προτεραιότητας μετά από προσωπική καταλυτική παρέμβαση του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και εκχωρήθηκε ως προς την διαχείρισή του στο ΥΠΕΚΑ, και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, με ουσιαστικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα την επερχόμενη περιβαλλοντική και οικονομική κρίση μέσω :

-της προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών από την αντίστοιχη

προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση τους για τα επόμενα 12 έτη

-της προστασίας του περιβάλλοντος

-της επέκτασης και βελτίωσης των δασικών πόρων

-της ενίσχυσης της αντιδιαβρωτικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας

-της διατήρησης της βιοποικιλότητας

-της άμβλυνσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

-της ρύθμισης της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων

-της αποκατάστασης των ερημοποιημένων περιοχών

-της ενίσχυσης της φυσικής αναγέννησης

κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι από το Π.Α.Α., στον βωμό της χωρίς προνοητικότητα και χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό οριζόντιας μεταφοράς πόρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η ενδεχόμενη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων του μέτρου πλήττει άμεσα τον αγροτικό κόσμο:

-με την ακύρωση του καλλιεργητικού προγραμματισμού (με την δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ και αναμονή δημοσιοποίησης της πρόσκλησης, χιλιάδες αγρότες προέβησαν σε προεργασίες ένταξης χιλιάδων στρεμμάτων στο μέτρο σε συνεργασία με εκατοντάδες φυτωριούχους της χώρας, καθώς το μέτρο αφορά σε 108 δενδρώδεις καλλιέργειες)

-την απώλεια διασφαλισμένων πόρων για την επόμενη 12-ετία μέσω των προβλεπόμενων ενισχύσεων προς τους αγρότες την εθνική οικονομία

-που θα κληθεί κατασταλτικά και όχι προληπτικά να προβεί σε δράσεις αποκατάστασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εξ αιτίας της μη υλοποίηση του μέτρου

Η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστεί η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν υλοποιεί-παρά τους εξασφαλισμένους κοινοτικούς και όχι εθνικούς πόρους- δράσεις που αντιμετωπίζουν προληπτικά τις συνέπειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από πυρκαγιές και πλημμύρες, φαινόμενα που ταυτίζονται με την γεωμορφία της χώρας.

Απαιτείται ο έγκαιρος προγραμματισμός για την άμεση δημοσιοποίηση της πρόσκλησης και ενόψει του κινδύνου απώλειας των πόρων λόγω ολοκλήρωσης της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Επιμένουμε ότι ο παραγωγικός ιστός και οι αναπτυξιακές δυνάμεις της χώρας πρέπει να μείνουν όρθιες πριν είναι πολύ αργά.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

27-04-2020 10:12Γιωργος Φελεκης

Στις ημερίδες για τη νέα ΚΑΠ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μάλωνε τους αγρότες γιατί βλέπουν το σήμερα και όχι το αύριο. Ότι επικεντρώνονται στις άμεσες ενισχύσεις κι όχι στα αναπτυξιακά μέτρα. Τι έγινε παλληκάρια; Τώρα θα μοιράσετε κουπόνια; Βγάλτε το μέτρο ΧΘΕΣ έστω και κουρεμένο, το πολιτικό κόστος που θα έχετε θα ειναι πολύ μεγαλύτερο αν αποδειχθει οτι είσαστε το ίδιο αναξιόπιστοι με τους προηγούμενους.

Απάντηση

27-04-2020 09:59Αρισταρχος

Τα εχουν ηδη φαει τα λεφτα. Οπου υπαρχει ταμειο τα λαμογια πεφτουν σαν ακριδες. Εαν ενδιαφεροντουσαν για την χωρα δεν θαημασταν τωρα η ξεφτιλα της ΕΕ.

Απάντηση

27-04-2020 09:52ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

12 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΜΗ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΙΞΕΤΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

Απάντηση

27-04-2020 09:22Καραγιάννης Γρηγόριος

Το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να σταματήσει την πολιτική της διαρροής για να μετράει αντιδράσεις. Θα πρέπει κατηγορηματικά να πει τι πρόκειται να κάνει έτσι ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός,. Το ίδιο ισχύει και για τις αρδεύσεις.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

26-04-2020 21:25Αποστολια

Πολύς κόσμος περιμένει το πρόγραμμα που αφορά στη διάσωση γαιών. Θα είναι μεγάλη απογοήτευση αν ακυρωθεί.

Απάντηση

26-04-2020 21:12στελιος

Να μη διανοηθούν να ακυρώσουν την ενεργοποίηση του εν λόγω μέτρου. Έχουμε κάνει προετοιμασίες, πλάνα φυτεύσεων, κλπ.

Απάντηση

26-04-2020 18:16Δημαδης

Δεν περίμενα τέτοιο εύκολο λάθος από κυβερνητικης πλευρας

Απάντηση

26-04-2020 17:56Αργυρίου Γρηγοριος

ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΦΉΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΣΩΣΕΙΣ-ΑΓΡΟΔΑΣΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΟΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΑ. ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές