BACK TO
TOP
Θεσμικά

Θετικοί οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς στο νομοσχέδιο για πρωτογενή

Την Τρίτη 26 Μαίου 2020 στη Βουλή η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης την συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων : «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, των Υφυπουργών Κωνσταντίνο Σκρέκα και Φωτεινή Αραμπατζή, και άλλων αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

cashflow__1_

10
0

Μεταξύ αυτών, ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), τοποθετήθηκε στο θέμα των εισαγωγών, των εγγειών βελτιώσεων επισημαίνοντας πως το εγχείρημα αυτό αποτελεί την πρώτη επανάσταση που γίνεται στ χώρα η οποία μάλιστα διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα στον πρωτογενή τομέα το οποίο και θα πρέπει να αξιοποιήσει.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπυρίδων Μάμαλης, τόνισε την σημαντική προσφορά του νομοσχεδίου στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός χώρος προτείνοντας τυχόν μικρές διορθώσεις πάνω σε αυτό ώστε να γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη.

Από την άλλη ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της νέας Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), Παύλος Σατολιάς, έκανε ιδιαίτερη μνεία για το ρόλο των περιφερειακών φορέων αλλά και των αγροτικών συνεταιρισμών οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενά του «σ' αυτό το μοντέλο της αγροτικής παραγωγής που ονειρευόμαστε όλοι, πρέπει να έχει ένα σημαντικό ρόλο, γιατί μόνο έτσι πηγαίνουν μπροστά οι κοινωνίες».

Παρατηρήσεις αναφορικά με τα κτηνιατρικά φάρμακα επισήμανε η Πρόεδρος της ΔΕ του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου – ΠΚΣ, Αθηνά Τραχήλη, σύμφωνα με την οποία ο κτηνίατροι φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για την συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών και η απαγόρευση διαδικτυακής διάθεσης κτηνιατρικών φαρμάκων θα πρέπει να είναι ρητή. Ανάλογες ήταν και οι αναφορές του Προέδρου του ΔΣ του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Εισαγωγέων και Παρασκευαστών Κτηνιατρικών Φαρμάκων, Θεοχάρη Κολοβέα.

Ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού (ΕΔΟΜΠ), Γεώργιος Πίττας αναγνώρισε το γεγονός ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι το μοναδικό που συμπεριέλαβε τη μελισσοκομία, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών, Ιωάννης Βλαχάκης, διευκρίνισε πως το σημαντικότερο πρόβλημα του κλάδου είναι οι ελληνοποιήσεις.

Αναφορές και στις υδατοκαλλιέργειες και την αλιεία έκαναν τοσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.) Απόστολος Τουραλιάς και ο Δημήτριος Κοτσόργιος, Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, σύμφωνα μάλιστα με τον οποίο οι κυρώσεις που επιβάλλονται για παραβάσεις της κοινής αλιευτικής πολιτικής, είτε της εθνικής αλιευτικής πολιτικής διασφαλίζουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα καθώς επίσης τόνισε και την άρρηκτη σχέση αλιείας-υδατοκαλλιέργειας όσον αφορά την προστασία των οικοσυστημάτων. Επιπλέον, έκανε λόγο για το προφίλ του αλιευτικού κλάδου το οποίο και πρέπει να επαναπροσδιοριστεί μέσω συλλογικής προσπάθειας και δημιουργίας περιφερειακών συμβουλίων αλιείας, ύστερα από τη διάλυση των ομοσπονδιών των αλιευτικών συλλόγων της χώρας.

Δείτε αναλυτικά εδώ περισσότερα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές