BACK TO
TOP
Θεσμικά

Βιολογικές ζώνες ζητάει ο Μπάρμπα Στάθης για να λειτουργεί ο σχεδιασμός

Κατά 98% περισσότερες φέτος οι συµβάσεις µε παραγωγούς βιολογικής. «Τράπεζες» για το λιανεµπόριο θα γίνουν οι µεταποιητικές βιοµηχανίες.

2_Pothoulakis_Nikitas_32

Λεωνίδας Λιάμης

70
0

Θεσµοθέτηση βιολογικών ζωνών και στην Ελλάδα, αλλά και επανεξέταση του θεσµικού πλαισίου που διέπει τις εµπορικές συναλλαγές µεταξύ της µεταποίησης και του λιανεµπορίου ώστε να πάψει να είναι ετεροβαρής και να υπονοµεύει την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου µεταποιητικού τοµέα, ζητά η βιοµηχανία τροφίµων «Μπάρµπα Στάθης ΑΕ». «Σε λίγο θα γίνουµε τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύµβουλος της Μπάρµπα Στάθης Νικήτας Ποθουλάκης, τονίζοντας πως «ενώ εµείς στηρίζουµε και χρηµατοδοτούµε τον πρωτογενή τοµέα, εξοφλώντας τον παραγωγό στις 30-40 ηµέρες από την παράδοση της παραγωγής του, το λιανεµπόριο µας πληρώνει στις 150-200 ηµέρες».

Τη στρέβλωση αυτή της εγχώριας εµπορικής αλυσίδας ο κ. Ποθουλάκης την κατήγγειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε το Ελληνοαµερικανικό Επιµελητήριο, µε αντικείµενο τις µεταρρυθµίσεις που πρέπει να γίνουν στον αγροδιατροφικό τοµέα. Ο έµπειρος manager υπογράµµισε πως από το υπουργείο έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, ωστόσο, όπως ανέφερε, οι ενέργειες αυτές δεν έχουν τελεσφορήσει ακόµη. «Συµφωνούµε µε την άµεση καταβολή προς τους αγρότες των οφειλόµενων, πλην, όµως, το δεύτερο σκέλος, που αφορά την πληρωµή των εταιρειών, που σε λίγο θα γίνουµε τράπεζες, προς το λιανεµπόριο, δεν έχει θεσµοθετηθεί», σηµείωσε ο κ. Ποθουλάκης.

Για το θέµα των βιολογικών ζωνών, ο επικεφαλής της Μπάρµπα Στάθης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η µόνη χώρα που δεν διαθέτει τέτοιες στην Ευρώπη, υπογραµµίζοντας πως η θεσµοθέτησή τους θα βοηθήσει πάρα πολύ τον πρωτογενή τοµέα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, καθώς υπάρχει ζήτηση για βιολογικά. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως η Μπάρµπα Στάθης εξακολουθεί να επενδύει στη βιολογική γεωργία και πως φέτος οι εκτάσεις που έχει συµβολαιοποιήσει µε συνεργαζόµενους παραγωγούς είναι κατά 98% περισσότερες σε σχέση µε πέρσι.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 13 Ιουνίου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές