Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Νέα επιβάρυνση με τις ρυθμίσεις ΕΛΓΑ που προανήγγειλε ο Βορίδης

Αβέβαιος μοιάζει ο προσανατολισμός των επί μέρους ρυθμίσεων σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου που φέρνει σε διαβούλευση και μάλιστα εντός των ημερών, όπως είπε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Από τον τρόπο που ο ίδιος ο υπουργός έθεσε το θέμα στη Βουλή, είναι ορατός ο κίνδυνος, την όποια βελτίωση στο χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, να την επωμισθούν με περαιτέρω επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών ή με μείωση των καλύψεων ζημιών οι αγρότες.

Nea-foto

12
3

Με μερεμέτια στο σαθρό οικοδόμημα του ΕΛΓΑ επιχειρεί ο κ. Βορίδης να συγκρατήσει τη διαδικασία των αποζημιώσεων στην αγροτική παραγωγή.

«Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιορίζουν διάφορα ανορθολογικά κόστη στον ΕΛΓΑ και θα βελτιώνουν την κατάστασή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης για να προσθέσει: «Βελτιώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση του Οργανισμού, θα μπορέσει αυτός να εξυγιανθεί ταμειακά και επομένως να βελτιώσει και τον χρόνο αποπληρωμής και καταβολής των ζημιών».

Λίγο νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής (Τετάρτης 17 Ιουνίου), κατά τη διάρκεια Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είχε προαναγγείλει ότι εντός των επόμενων ημερών, θα τεθεί σε διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στον ΕΛΓΑ.

Κατ’ αρχήν αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι δεν πρόκειται για νομοσχέδιο του ΕΛΓΑ, όπως ερμηνεύτηκε βιαστικά από πολλές πλευρές αλλά για κάποιες ρυθμίσεις (σε ευρύτερο νομοσχέδιο) οι οποίες θα αντιμετωπίζουν και θέματα λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Με βάση τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά του υπουργού, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης του ΕΛΓΑ δεν θα προέλθει αυτή τη φορά από την συνήθη διαδικασία «ταμειακής διευκόλυνσης» του Οργανισμού μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αντίθετα, θα επιδιωχθεί μέσα από μια προσπάθεια περιορισμού στα διάφορα «ανορθολογικά κόστη» του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν γίνεται αναφορά σε λειτουργικά κόστη, η δημοσιονομική βελτίωση την οποία θα επιδιώξει ο κ. Βορίδης, θα πρέπει να επέλθει, είτε μέσω της μείωσης των αποζημιώσεων (αναπροσαρμογή στις ασφαλιστικές κλάσεις) που είναι και το πιθανότερο, είτε μέσω της αύξησης των ασφαλίστρων.

Με πρόσφατη μάλιστα την εμπειρία της αιφνίδιας μείωσης των προκαταβολών του ΕΛΓΑ από το 70% στο 65%, ενισχύονται οι πιθανότητες, μέσα από τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις να υπάρξει περαιτέρω «εκλογίκευση» των ασφαλιστικών κινδύνων και του επιπέδου αποζημιώσεων, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό με την πρώτη ματιά.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφορικά με τα θέματα του ΕΛΓΑ αναφέρονται κατά γράμμα τα εξής:

Σε διαβούλευση θα τεθεί, εντός των επομένων ημερών, νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στον ΕΛΓΑ, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (17/6/20) κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης.

«Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιορίζουν διάφορα ανορθολογικά κόστη στον ΕΛΓΑ και θα βελτιώνουν την κατάστασή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης για να προσθέσει: «Βελτιώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση του Οργανισμού, θα μπορέσει αυτός να εξυγιανθεί ταμειακά και επομένως να βελτιώσει και τον χρόνο αποπληρωμής και καταβολής των ζημιών».

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

18-06-2020 17:11Δημ.γαλατ.

Που είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που συνεχώς επαναλαμβανει ο κ. Βορίδης ότι αποτελούν προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. κ η είσοδός τους στη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής θα ήταν η σανίδα σωτηρίας του γεωργοασφαλιστικού συστήματος! Χρηματοδοτήστε τον ΕΛΓΑ με τα προβλεπόμενα απο το νόμο(30-45 εκ.ευρώ ετησίως) για να έχει μέλλον ο Οργανισμός κ αφήστε τα 'φούμαρα, που πλασάρετε τόσο καιρό! Ο κ.Λυκουρέντζος το ξέρει πολύ κσλλίτερα το θέμα απο το ΥΠΑΑΤ.

Απάντηση

18-06-2020 17:09ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Τί θα πει ανορθολογικα κοστη;θα κοψει τις εισφορές που παιρνουν απο τον ελγα, οι πασεγες γεσασε συδασε;

Απάντηση

18-06-2020 16:49Γιώργος

Στο ίδιο έργο θεατές. Οι εκάστοτε κυβερνώντες στη βόλεψή τους, άσχετοι, άβουλοι και χορτασμενοι (βλεπε πόθεν έσχες) χωρίς όραμα και πατριωτισμό γι αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου,απλά διαχειρίζονται την εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές που θα μάς ξανά σώσουν. Ο αγρότης ανοργανωτος και ανήμπορος να αντιδράσει προσπαθει να επιβιώσει και γίνεται επαίτης στο κάθε υπουργό, διοικητή οργανισμού, έμπορο και μεσάζοντα. Όλοι οι υπόλοιποι που θα έπρεπε να είναι δίπλα του γεωπόνοι γεωτεχνικοί φαρμακαδες μεταφορείς και μια τεράστια λίστα με επαγγέλματα που ζουν από τον πρωτογενή τομέα σφυρίζουν αδιάφορα. Αν δεν αλλάξει κάτι δυστυχώς δεν υπάρχει μέλλον για την αγροτιά και τον πρωτογενή τομέα που μπορει να προσφέρει τα μέγιστα αν δωσουμε υπέρ αξία στα προϊόντα μας και κατ' επέκταση στη χρεοκοπημένη Ελλάδα που δε τις έχει μείνει παραγωγικός τομέας πάρα μόνο υπηρεσίες. Καλημέρα Ελλάδα.......goin' through

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία