BACK TO
TOP
Θεσμικά

«Μαύρα» δικαιώματα σε ξένα βοσκοτόπια και έναν σωρό σκουπίδια

Πέρασε η εποχή για τον «τεχνικό σύµβουλο» που µοίραζε δικαιώµατα σε δηµόσια γη κατά βούληση.

1_10-11

Γιάννης Πανάγος

67
6

Σε κρίσιµη φάση δείχνει να εισέρχεται η υπόθεση διαφάνεια στις κοινοτικές επιδοτήσεις, όπου, κλείνει, καθώς φαίνεται, ο περιώνυµος κύκλος της «συντεχνίας του ΟΣ∆Ε», ωστόσο τα «σκουπίδια» κάτω από το χαλί είναι πολλά και τα ζητήµατα που ανακύπτουν πολύ µεγάλα. 

Οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται αντιµέτωπη µε µεγάλες προκλήσεις, κληρονοµιά βέβαια των προηγούµενων  διοικήσεων, τα οποία αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της δηµόσιας διοίκησης και του τρόπου µε τον οποίο γίνονταν για πολλά χρόνια η κατανοµή της επιλέξιµης δηµόσιας γης και η ενεργοποίηση των δικαιωµάτων. 

Παντού υπάρχουν «τρύπες» και «µπαλώµατα» όµως εκεί που τα πράγµατα δείχνουν να έχουν ξεφύγει, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους της προηγούµενης κυβέρνησης, είναι στα θέµατα των βοσκοτόπων. Η περιλάλητη «τεχνική λύση», εκτός από κατάφωρη αδικία σε βάρος των παραδοσιακών κτηνοτρόφων, αποτέλεσε καθώς φαίνεται πεδίο συναλλαγής τεραστίων διαστάσεων, µε προεκτάσεις από τα πέριξ της ∆οµοκού και της πλατείας Βάθη, µέχρι τις παρυφές του Μαξίµου. Εικάζεται µάλιστα, ότι στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού που διατηρεί άριστες σχέσεις µε τον ιθύνοντα νου της συντεχνίας του ΟΣ∆Ε, αποτέλεσε για χρόνια το «σύνδεσµο» της... µηχανοπαρέας µε την κυβέρνηση και τον βασικό υποστηρικτή του «φαραωνικού έργου» της περιβόητης ευφυούς γεωργίας, την οποία θα είχε πληρώσει ο ελληνικός λαός µε 33 εκατ. ευρώ αν δεν είχε βρει µέχρι τέλους τοίχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το θέµα είναι, τώρα τι γίνεται! Τα µαγειρέµατα του τεχνικού συµβούλου, σε συνδυασµό µε τις φοβίες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, µην τυχόν και δεν καταστεί δυνατή η καταβολή των άµεσων ενισχύσεων, αποτέλεσε για χρόνια το «κλειδί» στα χέρια των µηχανοραφούντων, για πολιτική συνδιαλλαγή, συλλογικά και ατοµικά ρουσφέτια, µε εµπλεκόµενους κάποιες φορές και πολλούς από τους κατά τόπους βουλευτές. Πολλοί αναρωτιόντουσαν συχνά, µα γιατί δεν µιλούν οι βουλευτές και η απάντηση έρχεται από την «χαρτογράφηση» των εκτατικών δικαιωµάτων και τα εκατοντάδες µικρά και µεγάλα ρουσφέτια στην καταβολή ενισχύσεων.

Ο κύκλος της «συντεχνίας του ΟΣ∆Ε» φαίνεται να κλείνει, ωστόσο η πληγή πίσω της θα παραµείνει ανοικτή. Θα χρειασθεί το επόµενο διάστηµα, µεγάλη γενναιότητα από την πλευρά των διοικούντων και τεράστιο πολιτικό θάρρος από τους φέροντες την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης, έτσι ώστε και η τάξη στην κατανοµή των κρατικών γαιών και των κοινοτικών ενισχύσεων να αποκατασταθεί και η πολιτική ισορροπία να µην διαταραχθεί. Η άλλη λύση είναι να µείνει η χώρα µια ζωή µε τον µηχανογράφο να κάνει κουµάντο.        

Η πάταξη των ελληνοποιήσεων προϋποθέτει αξιόπιστο ΟΣ∆Ε
Νερό στο µύλο της µετονοµασίας αγροτικών προϊόντων και παράτυπων εισαγωγών, ρίχνει το κλειστό, ανίσχυρο και αναξιόπιστο ΟΣ∆Ε, η υπολανθάνουσα λειτουργία του οποίου θρέφει µόνο τους... αεριτζήδες. Σε όλες τις ευνοµούµενες χώρες, οι αγρότες και το σύνολο της αγοράς γνωρίζει από πολύ νωρίς κάθε χρονιά και µε µεγάλη ακρίβεια τις καλλιεργούµενες εκτάσεις και τις µονάδες ζωικού κεφαλαίου, ενώ µε τη βοήθεια των αρµόδιων αρχών µπορούν να εκτιµηθούν χωρίς αποκλίσεις και τα επίπεδα της αγροτικής παραγωγής. Η απουσία τέτοιων στοιχείων στην περίπτωση της χώρας µας, αφενός στερεί από την Πολιτεία πολύτιµα εργαλεία για τη χάραξη πολιτικής, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στον κάθε µεταπράτη να ψαρεύει σε θολά νερά, µε το κόστος να µεταφέρεται ολοκληρωτικά τις περισσότερες φορές στις πλάτες των παραγωγών.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails.
Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

22-06-2020 10:13Καραγιάννης Γρηγόριος

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν καταλήγουμε, κατά την άποψη μου, στο ότι κανείς δε γνώριζε ( πιθανόν να γνώριζαν λίγοι) την διανομή των δικαιωμάτων. Αυτό από μόνο καθιστά τον Επαγγελματία Αγρότη υποχείριο των συντεχνιών ( Νέων/Παλιών κλπ) όλα τα άλλα είναι σάλτσα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-06-2020 08:01agrotis

κ. Πανάγο απ το Αγρίνιο είσαι?

Απάντηση

21-06-2020 23:38Νίκος

Ρε συ κάηκε μια λάμπα στο δρόμο έξω από το σπίτι μου... λες να φταίει ο "τεχνικός σύμβουλος";

Απάντηση

21-06-2020 22:11Κακος

Ρε παναγο επειδή λες ηλιθιότητες με σκοπό να δημιουργήσεις εντυπώσεις προς όφελος δικό σου και των καθοδηγητων σου μάθε που τι ξέρεις ότι η τεχνική λύση έγινε γιατί το επίσημο κράτος με τις υπερεσιες του. Δ. Γεωργίας δήμοι οπεκεπε σδυνστουσαν να μοιράσουν δύο γαιδουργιων αχυρο όχι να μοιράσουν βοσκοτόπια πανελλαδικά με υπερεσιες και πρωσοπικο που οι μισοί δε ξέρουν καν να χειριστούν ηλ υπολογιστή α και που είσαι με τις αρλούμπες που λες κοίτα μη σε απόλυση η δικιά σου συντεχνία γιατί χωρίς οσδε θα μείνουν αφραγκοι ξέρεις εσύ άτιμο υλικό εινα εκείνοι που διπλοχρεωναν και τώρα που αναγκάστηκαν να ανεβάζουν τιμοκατάλογο χασαν τη μαρμίτα όχι ότι δε το κάνουν και τώρα κάνοντας δήθεν ον λαιν και τα παιρνουν μαύρα αυτά για την ώρα μη με τσιγκλάς θα πω κι αλλα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές