BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τη µισή δουλειά από αυτή που χρειάζεται κάνει η λύση αγρεργατών

Η απουσία κάποιων αποσαφηνίσεων για τις διευκολύνσεις που θα πρέπει να έχουν οι µετακλητοί εργάτες γης, κάνει το έργο τους στα αγροκτήµατα δύσκολο.

αγρεργατες

Λεωνίδας Λιάμης

61
0

Μισή δουλειά κινδυνεύει να εξελιχθεί η λύση που προωθήθηκε για την αντιµετώπιση του οξύτατου προβλήµατος µε την έλλειψη εργατών γης. Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της Agrenda, την «καρδάρα» που µε κόπο γέµισαν τα συναρµόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών, κινδυνεύει να τη χύσει µε την ολιγωρία στην έκδοση των απαραίτητων διευκρινήσεων η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε).

Το ζήτηµα που έχει ανακύψει δυσκολεύει πολύ τη δουλειά των αγροτών και σχετίζεται µε την κωλυσιεργία που έχει επιδείξει η ΑΑ∆Ε στο να εκδώσει µια απαραίτητη διευκρινιστική οδηγία, που να καθιστά λειτουργική την Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου µε την οποία άνοιξαν, κατ’ εξαίρεση, τα σύνορα τρίτων χωρών, για την έλευση των µετακλητών εργατών γης.

Το διακύβευµα είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, διότι οι παρενέργειες από τα επιεικώς µειωµένα αντανακλαστικά της ΑΑ∆Ε ακουµπούν τα ταµεία του ελληνικού δηµοσίου σε µια περίοδο που έχει πολύ µεγάλη ανάγκη από έσοδα, τους παραγωγούς οι οποίοι δεν µπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους, αλλά και τους εργάτες γης, που δεν ξέρουν τί να κάνουν.

Όπως εξηγήθηκε στο Agronews και την Agrenda, όσο καθυστερεί από τον επικεφαλής της ΑΑ∆Ε η έκδοση της συµπληρωµατικής οδηγίας προς τις ∆ΟΥ, οι τελευταίες εφαρµόζουν το θεσµικό πλαίσιο που ισχύει για την κανονική διαδικασία, αγνοώντας στην ουσία το επείγον του προβλήµατος που κλήθηκε να αντιµετωπίσει η Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου.

Αυτό στην πράξη σηµαίνει πως ζητείται από τους µετακλητούς εργάτες γης να προσκοµίζουν αφενός διαβατήριο όπου να φαίνεται η βίζα και η άδεια εισόδου απασχόλησης στη χώρα κι αφετέρου ένα µεταφρασµένο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης τους.

Κάτι τέτοιο ωστόσο, για τους περίπου 10.000 µετακλητούς εργάτες γης, οι οποίοι ήρθαν τελικά στην Ελλάδα, µε δεδοµένες τις περιορισµένες υπηρεσιακές δυνατότητες των ελληνικών Πρεσβειών και Προξενείων στις χώρες καταγωγής τους, θα απαιτούσε πολύµηνη γραφειοκρατική εργασία κι όπως επισηµαίνεται από παράγοντες του αγροτικού χώρου, «θα ήταν ζήτηµα αν κατάφερναν εν τέλει να τη φέρουν σε πέρας έστω και τα Χριστούγεννα».

 

Εγκλωβισµένοι στη γραφειοκρατία

Συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και το ΥπΑΑΤ, από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει το Agronews και η Agrenda, έχουν επανειληµµένως οχλήσει τον ∆ιοικητή της ΑΑ∆Ε, ζητώντας του να τρέξει τη διαδικασία της διευκρινιστικής οδηγίας, όπου θα εξηγεί στις ∆ΟΥ ότι είναι ειδική η συνθήκη αυτή τη χρονιά και πως θα µπορούν να κάνουν δεκτά οµαδικά αιτήµατα, συνοδευόµενα µάλιστα µε εξουσιοδοτήσεις των εργατών γης, προκειµένου να εκδίδουν τα απαραίτητα ΑΦΜ. Μέχρι στιγµής, ωστόσο, οι εκκλήσεις τους είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήµω».

Όσο όµως δεν επιλύεται το πρόβληµα αυτοϋπονόµευσης του δηµοσίου, οι αγρότες οι οποίοι απασχολούν τους συγκεκριµένους εργάτες γης, δεν µπορούν να εκδώσουν ούτε ΑΜΚΑ, ούτε να τους ανοίξουν λογαριασµό στην τράπεζα, ούτε φυσικά αγοράσουν εργόσηµα, ώστε να εισρεύσουν χρήµατα και στα δηµόσια ταµεία.

Σε πολλές περιπτώσεις, µάλιστα, το θέµα τίθεται πιεστικά, δεδοµένου ότι έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εργασιών στις καλλιέργειες και ενώ οι εργάτες γης θα µπορούσαν να µεταβούν στις πατρίδες τους, για να επιστρέψουν όταν ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος, είναι εγκλωβισµένοι στην Ελλάδα χωρίς να κάνουν τίποτε.

Να αναφερθεί εδώ ότι ήδη η ζηµιά που έχει γίνει φέτος στα αγροκτήµατα, λόγω της έλλειψης αγρεργατών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Ειδικά ένα µέρος από την παραγωγή των πρώιµων ποικιλιών κερασιών, έµεινε για µέρες ώριµη στα δένδρα, επειδή δεν υπήρχαν χέρια για τη συλλογή τους. Σηµειωτέον ότι η τιµή στα υπερπρώιµα έπιανε και τα 4,5 ευρώ το κιλό, όταν σήµερα η τιµή παραγωγού στα κεράσια είναι στο 1,5 ευρώ το κιλό. Τελευταία µάλιστα, µια έντονη βρο- χόπτωση έχει δηµιουργήσει θέµατα ποιότητας µε αποτέλεσµα η τιµή να είναι πιο κάτω.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές