BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εκτός οι αγρότες από αναδρομικά ΟΓΑ, αργεί η προκαταβολή του τσεκ

Μπορεί οι συζητήσεις που γίνονται για τα τεράστια κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και ο συσχετισμός τους με την αγροδιατροφή να καλλιεργούν κάποιες προσδοκίες στις τάξεις των αγροτών, ωστόσο, η μηδενική ρευστότητα που παρουσιάζουν αυτό τον καιρό οι περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε συνδυασμό με την αναβλητικότητα που παρατηρείται εκ μέρους των αρμοδίων ακόμα και για τα αυτονόητα, βαραίνει το κλίμα στην ύπαιθρο.

prwto-thema

Γιάννης Πανάγος

82
11

Το πρώτο που έχει απογοητεύσει εδώ και μέρες πολύ κόσμο, είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που είχε -λόγω κορωνοϊού- η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να πληρώσει αυτή τη φορά πολύ νωρίτερα την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το Agronews, με λίγη καλή διάθεση, οι αρμόδιες αρχές, είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν ακόμα και την 1η Ιουλίου, το μεγαλύτερο μέρος (μέχρι 80%) της βασικής ενίσχυσης. Μπορούσαν να προσφέρουν έτσι μια μεγάλη ανάσα στους δραστηριοποιούμενους του αγροτικού χώρου, σε μια περίοδο μάλιστα που οι υποχρεώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η βελτίωση της ρευστότητας μπορεί να διευκολύνει την καλύτερη δυνατή καλλιεργητική φροντίδα, επηρεάζοντας ανάλογα και το παραγωγικό αποτέλεσμα.

 Η απόφαση αυτή δεν ήλθε και η επιλογή της βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει μια ανέξοδη ουσιαστικά τεχνική φόρμουλα, κάτι το οποίο έκαναν από τις αρχές του περασμένου μήνα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Ολλανδία. Η πεισματική άρνηση της εγχώριας πολιτικής αρχής, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να εικάζουν ότι η ματαίωση της λύσης αυτής επελέγη, μετά από πίεση εμπόρων και μεταποιητών (κυρίως από τον κλάδο των σιτηρών) για να μην ενισχυθεί περαιτέρω η διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών, σε μια χρονική φάση που οι τιμές, ειδικά στο σκληρό σιτάρι, ανέβαιναν.

 Η δεύτερη μεγάλη απογοήτευση του αγροτικού κόσμου έρχεται από την εξαίρεση, όπως όλα δείχνουν, των συνταξιούχων αγροτών, από την είσπραξη αναδρομικών, μετά τη γνωστή δικαστική απόφαση για τις συντάξεις και την κατ’ αρχήν επιλογή της κυβέρνησης να γενικεύσει κατά κάποιο τρόπο την επιστροφή χρημάτων που παρακρατήθηκαν κόντρα στο γράμμα του νόμου. Οι πληροφορίες θέλουν τα χρήματα αυτά για κάθε συνταξιούχο αγρότη να μην ήταν πολλά, μιας και οι συντάξεις που εισπράττουν είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ωστόσο, η εξαίρεση από τα αναδρομικά πονάει και δίνει δικαίωμα στην αντιπολίτευση (που είχε μάλιστα νομοθετήσει τις περικοπές) τώρα να δημιουργεί εντυπώσεις.

 Το τρίτο σημείο που αφήνει χώρο πρόσθετες διαμαρτυρίες από την πλευρά των αγροτών, έχει να κάνει με την επιμελώς αδιευκρίνιστη κατάσταση σε ότι αφορά στο δικαίωμα των αγροτών να συμμετάσχουν στις ευεργετικές διατάξεις για την πρώτη κατοικία, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην προβλεπόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όπως έχει γράψει από τις αρχές της εβδομάδας το Agronews, ενώ στις επεξηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται σαφώς ότι οι αγρότες είναι μεταξύ αυτών που μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, η ασάφεια αναφορικά με το ποιοι αγρότες έχουν πληγεί και ποιοι όχι κάνει το θέμα δύσκολο.

 Πιο συγκεκριμένα, στις διευκρινήσεις αναφέρεται ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση όλοι όσοι πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

να είναι φυσικά πρόσωπα (δηλ. άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες – ομόρρυθμοι εταίροι κ.λπ., με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα) να έχουν δάνειο με υποθήκη ή προσημείωση στην 1η κατοικία τους να έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό (είτε έλαβαν κάποιο Κρατικό επίδομα – ευεργέτημα είτε είχαν σημαντική μείωση εισοδήματος – εσόδων) να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Να σημειωθεί ότι η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται από τους δανειολήπτες ηλεκτρονικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr, μέσω μιας απλής και εύκολης για τον χρήστη διαδικασίας, χωρίς να χρειάζεται η συνυποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

06-08-2020 14:44ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Οι περικοπές νομοθετηθηκαν το 2012 με νομο των Βρούτση κουτρουμανη

Απάντηση

06-08-2020 14:22Καραγιάννης Γρηγόριος

Διαχρονικά την τελευταία 10ετία ( είμαι μικρός για αυτό λέω την τελευταία 10ετία) αν δεις την αντιμετώπιση των εμπλεκομένων στο πρωτογενή τομέα από την εκάστοτε ηγεσία είναι να απορείς πως υπάρχει ακόμα.

Απάντηση

06-08-2020 11:59Ανδριώτης Παύλος

Η ενίσχυση του αγροτικού τομέα ήταν και είναι το τελευταίο μέλημα χρόνια τώρα της συγκεκριμένης παράταξης οπότε δεν δημιουργεί καμμια εντύπωση, ας προσεχαμε

Απάντηση

06-08-2020 11:36ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΣΗΣ

Πρέπει να είναι πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά που υπουργός γεωργίας είναι από το κλινών άστυ.......Σαμαροδουλιές.......

Απάντηση

06-08-2020 07:57Καραγιάννης Γρηγόριος

Πιστεύει κανείς ότι τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας/Κτηνοτροφίας ;

Απάντηση

05-08-2020 23:57Πετρος

Δεν έδωσαν την ενιαία επειδή θα πληρωνώταν τα καλλιεργιτικά δάνεια και η αγροκάρτα. Φυσικά θα έχανε απο τους τόκους η Πειρεώς.

Απάντηση

05-08-2020 22:37Κοκμενογλου Ελευθέριος

Αφήνουν απλήρωτες τις ζημιές του 2017 με τις ελιές και πληρωνη του 2019 τις αποζημιώσεις.εμας ποτέ θα τα βάλουν μας κοροϊδεύουν

Απάντηση

05-08-2020 21:49Τσιαμης. Δημήτρης

Καλύτερα να μην πάρουν αναδρομικά μήπως και βάλουν μυαλό καμία φορά

Απάντηση

05-08-2020 21:07Giorgos

Τι να πούμε εμείς Η μικρομεσαίοι αγρότες τρομε με χρυσά κουτάλια,ότι σύριζα Ότι νέα Δημοκρατία δεν ντρέπονται λίγο, το λάδι το ξεφτιλισαν ούτε την οικογένεια μας δεν ζούμε ποιά με αυτό το προϊόν,ο εργά μόνο που μας τα περνει είναι και ούτε τους ενδιαφέρει αν χάσαμε την παραγωγή μας πληρώνουν όπου θέλουν αποζημιώσεις θέλετε Μόνο μερικούς που είναι στο μεγάλο κεφάλαιο...

Απάντηση

05-08-2020 21:00Καραγιάννης Γρηγόριος

Επειδή μάλλον έχετε πρόσβαση , ρωτήσετε τους εκεί στο υπουργείο εάν κατάλαβαν τις αλλαγές που έκανα στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Εαν τις κατάλαβαν και τις έκαναν τότε δεν υπάρχουν λόγια και μάλλον τους πάνε για ξεκλήρισμα τους κτηνοτρόφους.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές