Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ωριμάζει ο σχεδιασμός για πριμ εξόδου από το αγροτικό επάγγελμα

Κινητικότητα για την επιδότηση της επταετούς συνεργασίας μεταξύ νεαρών παραγωγών και αγροτών κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης με επιστέγασμα ένα εφάπαξ πριμ εξόδου.

1_4_pin

Γιώργος Κοντονής

26276
5

Εφάπαξ ενίσχυση αποχώρησης από το αγροτικό επάγγελµα, ετήσιο πριµ για πρόωρη συνταξιοδότηση και χρηµατοδότηση συµπράξεων νέων και µεγάλων σε ηλικία αγροτών στα πλαίσια της κληρονοµικής διαδοχής. Αυτή είναι η τριάδα ειδικών κινήτρων, που µάλιστα µπορούν να συνδυαστούν µεταξύ τους, τα οποία εξετάζουν να ενεργοποιήσουν οι εθνικές αρχές στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ ώστε να καλυφθεί εν µέρει ο στόχος «Στήριξη ανανέωσης γενεών» που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες ως προαπαιτούµενο για την έγκριση των στρατηγικών σχεδίων. Κινητικότητα µέχρι στιγµής έχει φανεί στην ενεργοποίηση του επταετούς προγράµµατος συνεργασίας µεταξύ παλαιών και νέων αγροτών, στο οποίο µετά το πέρας των δεσµεύσεων η γη και τα δικαιώµατα µεταφέρονται στην κυριότητα του νεαρότερου αγρότη. Πρόκειται για ένα µέτρο που ο παλαιός αγρότης αναλαµβάνει το ρόλο «µέντορα» προς το νεαρό, µε τη σύµπραξη αυτή να υποστηρίζεται από ένα επιχειρηµατικό σχέδιο που επιδοτείται. Για παράδειγµα, σύµπραξη µεταξύ ενός 55άρη πατέρα µε τον 30χρονο γιο για την εκµετάλλευση ενός ελαιώνα, που περιλαµβάνει επιδότηση δαπανών για την αγορά γης, νέων µηχανηµάτων, αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας και καθετοποίησης υπό την καθοδήγηση του µεγαλύτερου σε ηλικία αγρότη. Στο τέλος της επταετίας όλη η εκµετάλλευση περνά στην κυριότητα του νέου αγρότη.

Όσον αφορά τα εργαλεία πρόωρης συνταξιοδότησης ή της εφάπαξ ενίσχυσης αποχώρησης από το αγροτικό επάγγελµα, αυτά εφόσον ενεργοποιηθούν, θα έρθουν υποστηρικτικά του παραπάνω καθεστώτος, ως κίνητρα για να συνάψει την παραπάνω συνεργασία ο µεγαλύτερος σε ηλικία αγρότης. Ειδικότερα, το µέτρο πρόωρης συνταξιοδότησης είναι γνωστό στην Ελλάδα καθώς είχε ενεργοποιηθεί την περίοδο 2007-2013, µε το οποίο αγρότες 55-64 ετών ελάµβαναν έως 4.400 ευρώ ετησίως, εφόσον είτε νοίκιαζαν µε 10ετές µισθωτήριο, είτε παραχωρούσαν οριστικά την εκµετάλλευσή τους σε νέους 20 έως 39 ετών. Ωστόσο, προς το παρόν δεν φαίνεται να εξετάζεται «ζεστά» από όσα κράτη-µέλη έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για το στρατηγικό τους σχέδιο, καθώς εµφάνισε αρκετές παθογένειες, ενώ συνεχίζει να απορροφά ευρωπαϊκά κονδύλια ακόµα και σήµερα. Αντίθετα, η εφάπαξ ενίσχυση (µία µεγάλη πληρωµή και τέλος) αποχώρησης από το αγροτικό επάγγελµα, εφόσον ολοκληρωθεί µε επιτυχία το επιχειρηµατικό σχέδιο, είναι κάτι που ήδη συζητείται ζωηρά σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία. 

Όπως και να έχει η χρηµατοδότηση για τα παραπάνω εργαλεία προβλέπεται να δοθεί από τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα από το Μέτρο «Συνεργασία». Υπενθυµίζεται ότι από το νέο ΠΑΑ προβλέπεται ξανά η στήριξη της πρώτης εγκατάστασης Νέων Αγροτών µε ενίσχυση έως 100.000 ευρώ και από τις άµεσες ενισχύσεις η ειδική στήριξη νεαρών αγροτών µε ετήσια στρεµµατική πριµοδότηση.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 29 Αυγούστου.

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

05-09-2020 13:44Μαρία

Να μας βάλουν ξανά στο ειδικό καθεστώς και να τα αφήσουν αυτά περί εξόδου από το επάγγελμα γιατί κανένας νέος δεν θα ακολουθήσει βλέποντας αυτό το χάλι με τα τιμολόγια και τα τεράστια χρέη στην εφορία.

Απάντηση

05-09-2020 06:41Ιωαννα Φραγκου

Για την προωρη συνταξιοδοτηση Ποιες ειναι οι ενεργειες που πρεπει να κανω ?.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία