BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ανοιχτό θέμα η επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο

«Δεν έχω κάτι να ανακοινώσω», είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Ανοικτό δείχνει να κρατά το υπουργείο Οικονοµικών το ενδεχόµενο επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, σύµφωνα µε επίσηµο έγγραφο του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 15 Σεπτεµβρίου. Βέβαια, λίγες ηµέρες νωρίτερα από το βήµα της ∆ΕΘ ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στη λακωνική φράση «δεν έχω κάτι να ανακοινώσω για το αγροτικό πετρέλαιο», απογοητεύοντας τον αγροτικό κόσµο της χώρας, που είδε τις προσδοκίες του για σταδιακή αποκλιµάκωση του κόστους παραγωγής , άρα και τη βελτίωση της βιωσιµότητάς του να διαψεύδονται.

agrotiko-petrelaio

Ελένη Δούσκα

112
0

Άλλωστε, είναι γνωστό στους αγρότες ότι από τον Αύγουστο του 2019 ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τους επιτελείς του να επεξεργαστούν τρόπους ώστε να µειωθεί το αγροτικό πετρέλαιο, που εκτός του ότι αυξάνει το κόστος για τους Έλληνες αγρότες, τους καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σχέση µε τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Το ζήτηµα, βέβαια, της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, έχει επανειληµµένως ειπωθεί από την πολιτική ηγεσία, ότι είναι άµεσα συνδεδεµένο µε τον δηµοσιονοµικό χώρο, ο οποίος το τελευταίο διάστηµα φαίνεται να «στενεύει» επικίνδυνα.  Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέµα «αγροτικό πετρέλαιο» µετατίθεται προσώρας από την κυβερνητική ατζέντα, ωστόσο παραµένει ανοιχτό.

Ενδεικτική η απάντηση του υφυπουργού Οικονοµικών σε ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Ν∆ Μάξιµου Χαρακόπουλου. Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής: «Ανεξάρτητα από τις ευνοϊκές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί, το υπουργείο Οικονοµικών παρακολουθεί την αποτελεσµατική εφαρµογή της φορολογικής πολιτικής και ειδικότερα την εφαρµογή της φορολογικής νοµοθεσίας στον πρωτογενή τοµέα παραγωγής και µελετά όλες τις προτάσεις για τη βελτίωσή της, όπως η πρόταση για την επαναφορά της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες µεταβολές στη φορολογική πολιτική λαµβάνονται µε γνώµονα τη βιώσιµη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο των δηµοσιονοµικών δυνατοτήτων της χώρας».

Επί τοις ουσίας, για άλλη µία φορά, κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθαρίζει ότι η επαναφορά της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου εξαρτάται από τα δηµοσιονοµικά της χώρας, γεγονός που σηµαίνει ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον που πιέζονται λόγω της πανδηµίας µια εξέλιξη µάλλον δεν θα είναι εφικτή.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές