BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η μοιρασιά ΟΣΔΕ, οι ομαδάρχες ΟΠΕΚΕΠΕ και οι συνεταιρισμοί

Μια περίεργη σιωπή δείχνει να απλώνεται τον τελευταίο καιρό στα θέµατα που έχουν σχέση µε την ανασυγκρότηση των οργανώσεων του αγροτικού χώρου, στον απόηχο του πρόσφατου νόµου 4673/2020 για τους συνεταιρισµούς.

46_9

Γιάννης Πανάγος

46
2

Ο χρόνος πάντως δεν φαίνεται να λειτουργεί προς όφελος της ανανέωσης του δυναµικού που θα µπορούσε να πρωταγωνιστήσει στο συνεταιριστικό κίνηµα. Αντίθετα, οι «παλιές καραβάνες» συνεχίζουν να κινούν τα νήµατα και να ελέγχουν τις εξελίξεις που θα ξεδιπλωθούν σταδιακά το επόµενο διάστηµα. Εικάζεται µάλιστα πως το καταστατικό για την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘ.Ε.Α.Σ) έχει συνταχθεί και µένει η περιφορά του στις συνεταιριστικές οργανώσεις που θα κληθούν σε λίγο καιρό να στείλουν τους αντιπροσώπους τους στη Γενική Συνέλευση της νέας κορυφαίας συνεταιριστικής έκφρασης του χώρου.

Την ίδια στιγµή, πυκνώνουν οι υπόγειες διαδροµές γύρω από την πολύπαθη υπόθεση της διαχείρισης του ΟΣ∆Ε, µε αφετηρία το γεγονός ότι το 2020 είναι η τελευταία χρονιά ισχύος της 7ετούς σύµβασης ανάθεσης του 2014, µε τον παλιό πάροχο να έχει χάσει τα ερείσµατά του και τους καινούργιους µνηστήρες να ετοιµάζονται να πάρουν τη θέση του.

Οι πληροφορίες µάλιστα θέλουν, η φύση των πραγµάτων να µην αλλάζει θεαµατικά, καθώς πολλά από τα πρόσωπα που στελεχώνουν τους νέους σχηµατισµούς στη σκιά του ΟΣ∆Ε, προέρχονται από τον κύκλο του αποδεκατισµένου σήµερα «τεχνικού συµβούλου», µεταφέροντας και προτείνοντας επί της ουσίας την ίδια... τεχνογνωσία. Ήδη ορισµένοι εξ αυτών έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν την... πραµάτεια τους µε δηµοσιεύσεις σε αστικό έντυπο γνωστού συγκροτήµατος. 

Υπενθυµίζεται ότι το σχέδιο προκήρυξης του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον νέο τεχνικό σύµβουλο πέρασε από τη φάση της δηµόσιας διαβούλευσης προ διµήνου περίπου, κόλλησε ωστόσο στις αντιρρήσεις που δείχνει να διατυπώνει µέχρι στιγµής επ’ αυτής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Για κάποιους το όλο θέµα δείχνει να συνδέεται για µια ακόµη φορά µε την επικείµενη προκαταβολή του τσεκ και γενικότερα µε τις πληρωµές των άµεσων ενισχύσεων, επί των οποίων απ’ ότι φαίνεται, ο... παλιός τεχνικός σύµβουλος συνεχίζει να έχει τον πρώτο λόγο.

Έτσι, παρά τη σπουδή µε την οποία γράφτηκε η προκήρυξη, πολλοί πιστεύουν ότι δύσκολα θα δει το φως της δηµοσιότητας πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή πριν οριστικοποιηθούν οι λίστες µε τα ποσά των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης και πριν γίνει πράξη η προκαταβολή του τσεκ. Σηµειωτέον ότι τις τελευταίες µέρες έλαβε χώρα άλλη µια γελοία διελκυστίνδα, µε επίκεντρο φυσικά τα «ακριβά προικιά» του ΟΣ∆Ε και πρωταγωνιστή έναν µικρό κύκλο στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ (οµάδα αυτοαποκαλείται) που έχασε το... παντεσπάνι της κατά τις τελευταίες κρίσεις για τις επιτελικές θέσεις διευθυντών και προϊσταµένων του Οργανισµού.

Κι ενώ όλοι ξέρουν πόθεν εκπορεύονται αυτές οι αντιδράσεις, το περίεργο είναι ότι υποστηρικτής αυτών των καταγγελιών αναδείχθηκε ξαφνικά ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και σηµερινός τοµεάρχης αγροτικών του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.

Ως να µην γνώριζε τα της... βοούσας χρόνιας διαπλοκής, ο πρώην υπουργός βρέθηκε να ζητάει ξαφνικά µε αναφορά του προς το προεδρείο της Βουλής, περισσότερες εξηγήσεις σε σχέση µε την πλήρωση των θέσεων που έγινε προ διµήνου στον Οργανισµό. 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

23-09-2020 11:07Παραγωγός γης

Τι παίζει στις πλάτες μας συνάδελφοι?? Σαπιζουμε στη δουλειά,δεν αμειβομαστε όπως πρέπει,μας κάνουν πόλεμο από χίλιες πάντες και μεις τι κάνουμε? Με την υπάρχουσα βρωμιά στηρίζουμε ψηφίζοντας τα ίδια ανδρείκελα,για να γεμίζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, και μεις να λιώνουμε στο χωράφι και να μην μπορούμε να προσφέρουμε στις οικογένειες μας τα βασικά. Νέε ξυπνα και ψήφισε πατριωτικά μήπως και σώσουμε κάτι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές