Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στον Μητσοτάκη ο φάκελος του ΟΠΕΚΕΠΕ, απάτη με τα βοσκοτόπια

Σε βόμβα της συριζαϊκής εποχής που είναι έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της σημερινής κυβέρνησης, εξελίσσεται η υπόθεση που αφορά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης σε βοσκότοπους και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν εδώ και καιρό το θέμα οι αρμόδιες αρχές.

vomva

Γιάννης Πανάγος

10654
0

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την αιμορραγούσα πληγή των βοσκοτόπων να επιδρά σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως είναι η διαχείριση της μηχανογραφικής βάσης του ΟΣΔΕ, η οριστικοποίηση των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης για το 2020 και φυσικά η πίστωση των λογαριασμών των αγροτών με τη φετινή προκαταβολή.

 Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για άγρια κόντρα της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, το αντικείμενο της οποίας έχει ήδη φτάσει τα τελευταία 24ωρα στους θεματοφύλακες του μεγάρου Μαξίμου και πιθανότατα στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, θα κληθεί να αποφασίσει.

 Το βέβαιο είναι ότι οι διαφωνίες αυτή τη φορά υπερβαίνουν τα στενά όρια του ποιος έχει την ευθύνη του ΟΣΔΕ, όπως και της διαπάλης γύρω από τη νέα προκήρυξη για τον τεχνικό σύμβουλο η οποία εκκρεμεί, λόγω των ενστάσεων Βορίδη.

Αναλυτικό ρεπορτάζ με συγκεκριμένα παραδείγματα από την απάτη των βοσκοτόπων στην Agrenda του Σαββάτου 

Το θέμα ξεκινάει από την τραγική διαχείριση του ΟΣΔΕ τα τελευταία χρόνια και τις τεράστιες αλχημείες που έχουν γίνει για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει βέβαια με τις χαριστικές πράξεις που αφορούν στην κατανομή δικαιωμάτων επί βοσκοτόπων, ειδικά μετά τη δυνατότητα που παρείχε ο Κανονισμός OMNIBUS του 2017, με βάση τον οποίο η ελληνική διοίκηση είχε τη δυνατότητα να εντάξει στο σύστημα των ενισχύσεων επιπροσθέτως περί τα 9,6 εκατ. στρέμματα.

 Οι πληροφορίες θέλουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης μέρους αυτών των εκτάσεων στο σύστημα των ενισχύσεων να έχει αρχίσει τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αδιαφανώς και χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση των εμπλεκόμενων αρχών και των εν δυνάμει ενδιαφερόμενων, δηλαδή των αγροτών. Η όλη διαχείριση του θέματος φαίνεται να έχει γίνει από ένα ιδιότυπο «κονκλάβιο» που συνέδεε τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, την προηγούμενη  διοίκηση του Οργανισμού και μια από τις κυβερνητικές «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας τελικός αποδέκτης ήταν ο πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης.

 Με δεδομένο ότι ένα τέτοιο βαρύ θέμα είναι δύσκολο να κλείσει σήμερα στο επίπεδο της σημερινής διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και του επιβλέποντα υπουργού, Μάκη Βορίδη, όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποχρεωθεί τις επόμενες μέρες να λάβει αναλυτική ενημέρωση και να δώσει τις δικές του κατευθύνσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης από δω και μπρος.

Στο μεταξύ με ανακοινώσεις τους ΟΠΕΚΕΠΕ και Αραχωβίτης (ΣΥΡΙΖΑ), αναφέρουν τα εξής:

 

Απάντηση σε ανυπόστατο δημοσίευμα, για την αποτροπή δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων

 Αν και δεν είθισται η παρούσα Διοίκηση του Οργανισμού να ασχολείται με ανυπόστατα δημοσιεύματα, που μόνο στόχο έχουν την δημιουργία εικονικού “κλίματος”, αυτή τη φορά, για την αποτροπή δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων, κρίνουμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε στο ότι :

η σχέση της Διοίκησης του Οργανισμού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι άριστη, καθότι υπήρχε και υπάρχει στενή συνεργασία αμοιβαίες επιδιώξεις και κοινός στόχος, της ορθής και αξιόπιστης πληρωμής των αγροτών και των κτηνοτρόφων καθώς και της διαρκούς βελτίωσης - εξέλιξης των διαδικασιών και της λειτουργίας του Οργανισμού. Τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα σχετικά με την ύπαρξη προβλημάτων στη σχέση μας κινούνται στα πλαίσια του φανταστικού και της εικονικής πραγματικότητας, η ενσωμάτωση των επιπλέον επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων της χώρας, βάσει του Κανονισμού Omnibus και των πρόσφατων Αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ε.Ε. πραγματοποιείται με ίδια μέσα του Οργανισμού, καθώς η παρούσα Διοίκηση του Οργανισμού με τόλμη, αποφασιστικότητα και σε αρμονική συνεργασία στις αποφάσεις της με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, προχωράει στο έργο της ψηφιοποίησης και της τροποποίησης του υποβάθρου, σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία η οποία από το 2017, έτος κατά το οποίο δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός Omnibus, δεν εκκίνησε καμία διαδικασία αλλά παρέμεινε μόνο σε προθέσεις, επιδιώξεις και ευχολόγια.

Τέλος, για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι όσες καταγγελίες για απάτες με τη χρήση βοσκοτόπων έρχονται σε γνώση του Οργανισμού, παραπέμπονται άμεσα στις αρμόδιες Δ/νσεις του Οργανισμού και όταν απαιτείται από τα αποτελέσματα των ελέγχων, διαβιβάζονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, όπως άλλωστε έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου.

 Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

   Δρ. Γρηγόριος Βάρρας

 

Στ. Αραχωβίτης: Επιλέξιμοι Βοσκότοποι: Φωνάζει ο Κλέφτης για να φοβηθεί ο Νοικοκύρης

 

Με δημοσιεύματα στον αγροτικό τύπο, επιχειρoύν, για μια ακόμη φορά, να περιπλέξουν στοιχεία και μύθους σε ένα πρωτότυπο συλλογιστικό συνονθύλευμα που μόνο στόχο έχει να «πετάξει» για μια ακόμη φορά «λάσπη στον ανεμιστήρα» και «την μπάλα στην εξέδρα».

Επειδή όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη υπενθυμίζουμε ότι:

  1. Ο Κανονισμός 2017/2393 (γνωστός σαν Κανονισμός OMNIBUS) προετοιμάσθηκε και εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η μεγάλη επιτυχία -μεταξύ άλλων- ήταν αδιαμφισβήτητα, ότι γίνονται επιλέξιμες προς ενίσχυση πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων εκτάσεων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, δηλαδή οι παραδοσιακά βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα μας.
  2. Χάρις σε αυτή τη θεσμοθετημένη διεύρυνση του ορισμού των βοσκοτόπων, ενισχύθηκε με επιχειρήματα το πλαίσιο για τις πρόσφατες δικαστικές δικαιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαιώνει την χώρα μας και επιστρέφει στα κρατικά ταμεία συνολικά 446 εκατ. ευρώ. Και αναμένονται και άλλες αποφάσεις υπέρ της χώρας, των αγροτών και των φορολογουμένων πολιτών.
  3. Πρόκληση ήταν και είναι να αναληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες  ώστε το συντομότερο δυνατόν ο νέος ορισμός για τους βοσκοτόπους, με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ, να οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων.
  4. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε, την Παρασκευή 4/9, κατατέθηκε από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Στ. Αραχωβίτη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την οποία επιχειρείται, για μια ακόμη φορά, να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της ένταξης των επιλέξιμων προς ενίσχυση  φυσικών βοσκοτόπων
  5. Από το έτος 2015 έως το έτος 2019 δεν αυξήθηκε η έκταση των επιλέξιμων βοσκοτόπων που μοιράζονται στους κτηνοτρόφους ούτε κατά ένα στρέμμα. Συνεπώς δεν δόθηκε από το εθνικό απόθεμα επιδότηση σε κατόχους έκτασης της Περιφέρειας Ι (ΠΕΙ) χωρίς ζωικό κεφάλαιο

Υπόλογη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που οφείλει να απαντήσει:

  • Αν έχει αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες  και ενέργειες για την εφαρμογή του νέου ορισμού και την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων.
  • Από ποτέ αναγνωρίστηκαν δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικός βοσκότοπος για την ενεργοποίηση επιδοτήσεων και με ποιες διαδικασίες;
  • Αν εμπλέκονται συγγενικά πρόσωπα στελεχών της σε αδιαφανείς διαδικασίες διαχείρισης βοσκοτόπων που οδήγησαν σε επιδοτήσεις χιλιάδων ευρώ.
  • Αν υπάρχει κύκλωμα που λειτουργούσε ή και λειτουργεί κάτω από την μύτη των πολιτικών προϊσταμένων του.
  • Αν διερευνάται η καταγγελία της Φθιώτιδας και αν υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές, πχ στην Δυτική Μακεδονία.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία