BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προς διαφάνεια στη διαχείριση του ΟΣΔΕ και τα οφέλη των αγροτών

Στον ίδιο παρονοµαστή που έχει επιφέρει δραµατική στρέβλωση στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία την τελευταία δεκαετία, τείνει να καταστεί όµηρος και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, η ατολµία του οποίου επαναφέρει από το παράθυρο στη διαχείριση του ΟΣ∆Ε τη γνωστή «συντεχνία».

10-AGRENTA

Γιάννης Πανάγος

30
2

Την ίδια στιγµή, ολόκληρη η κυβέρνηση, µε τις ακροβασίες του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φάνη Παπά, δείχνει να εγκλωβίζεται σε περίεργες συναλλαγές και συµβάσεις οι οποίες, όχι µόνο δεν λύνουν το τεράστιο θέµα της ορθής διαχείρισης του συστήµατος διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, αλλά αντιθέτως παρατείνουν τις πρωτοφανείς απάτες που έχουν γίνει σε βάρος των πραγµατικών παραγωγών.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση των 9,6 εκατ. στρεµµάτων βοσκοτόπων, τα οποία, ενώ θα µπορούσαν να µπουν µε µεθοδικό και διαφανή τρόπο στο σύστηµα ενισχύσεων, µοιράζονται όπως – όπως σε επιτήδειους και µυηµένους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν καµιά σχέση µε το αγροτικό επάγγελµα. Ίσως δεν έχει γίνει κατανοητή από όλους τους αγρότες η απάτη που έχει στηθεί την τελευταία τριετία και µοιράζει δηµόσια γη σε κοινοτικό χρήµα, σε ανθρώπους των διαδρόµων που ουδέποτε άσκησαν αγροτική δραστηριότητα.

Πέραν όµως της υπόθεσης των βοσκοτόπων, η σαθρή ηλεκτρονική βάση και ο µηχανισµός που έχει στηθεί γύρω από το ΟΣ∆Ε αλλοιώνουν το µείγµα αγροτικής πολιτικής και επιφέρουν διαρκή φθορά στην αγροτική δραστηριότητα. ∆εν είναι τυχαίο ότι εδώ και µια πενταετία οι αγρότες στερούνται θεσµικής εκπροσώπησης, καθώς η συντεχνία του ΟΣ∆Ε κατάφερε κάποια στιγµή να υπονοµεύσει τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και να οδηγήσει σε µικρό χρονικό διάστηµα στη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, µιας οργάνωσης µε τεράστια συνεισφορά στην ελληνική γεωργία επί 85 συναπτά έτη.

Αυτό που δεν αντιλαµβάνονται συχνά οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι αρµόδιοι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι, είναι το γεγονός ότι εδώ την τελευταία δεκαετία στον αγροτικό χώρο άλλος χαράσσει πολιτική και η λεγόµενη πολιτική διοίκηση επισφραγίζει απλώς τις αποφάσεις. Αρκεί να δει κανείς προσεκτικά τον τρόπο µε τον οποίο χτίζονται τα προγράµµατα και δοµούνται οι θεσµικές παρεµβάσεις για να γίνει αντιληπτό το βάθος της αλλοίωσης που έχει επέλθει σε ένα πολύ µεγάλο µέρος του διοικητικού µηχανισµού του υπουργείου.

Ό,τι ταιριάζει µε τις φιλοδοξίες και τους σχεδιασµούς της συντεχνίας τίθεται σε εφαρµογή. Ό,τι χαλάει τα σχέδιά της µένει ξεχασµένο στα συρτάρια των υπηρεσιακών ή ενίοτε και της πολιτικής ηγεσίας. Την ίδια στιγµή, τα στοιχεία της βάσης δεδοµένων του ΟΣ∆Ε, που θα µπορούσαν να είναι απαραίτητο εργαλείο ανάλυσης πληροφοριών για χάραξη πολιτικής, παραµένουν «καπακωµένα» από έναν στενό κύκλο «διαχειριστών», που ενδιαφέρονται µόνο για τη διαιώνιση της «στρατηγικής» τους θέσης στην οικονοµική και πολιτική εξουσία.

Από ευκαιρία σε παγίδα για τη Νέα ∆ηµοκρατία

Η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, υπό την καθοδήγηση του εµπνευσµένου και άφθαρτου πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει µπροστά της µία µοναδική ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο από την εν λόγω «κάστα» που µε εφαλτήριο τη διαχείριση του ΟΣ∆Ε, έχει παρεισφρήσει σε όλες τις εκφάνσεις του αγροτικού χώρου ποδηγετώντας τις αποφάσεις. ∆εν το έχει κάνει µέχρι τώρα και κινδυνεύει να το βρει µπροστά της. Σηµειωτέον ότι στην τελευταία φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το συνδικάτο του ΟΣ∆Ε κατάφερε να στρατοπεδεύει µε δικό του άνθρωπο στο Μαξίµου και να κινεί τα νήµατα µέσω του Νο2 της τότε κυβέρνησης στα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήµερα η ευκαιρία τείνει να εξελιχθεί σε πρόβληµα. Οι πρόχειρες και απευθείας αναθέσεις που εισηγείται ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Φάνης Παπάς, οδηγούν την κυβέρνηση σε µια µεγάλη παγίδα, στην οποία, εφόσον πέσει, θα απολογείται σε λίγο καιρό και για τα πολιτικά ατοπήµατα της προηγούµενης κυβέρνησης. 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

11-02-2021 09:37ISIS21

το πόσο αφθαρτη ηταν η πασεγες να ρωτησετε τους πρωην εργαζομενους της και οσα τους χρωστανε. να ρωτησετε επισης τα λαμογια των ''νεων'' συνεταιρισμων που εριξαν εξω τις ενωσεις και χρωστανε ενα καρο λεφτα στους απολυμενους εργαζομενους τους. να ρωτησετε μελη διοικησεων και προεδρους που εκκρεμούν φυλακίσεις με αναστολη. να ρωτησετε διευθυντες κ λοιπους παρατρεχαμενους καλοπληρωμενους που πλουτισαν εις βαρους του αγροτη. ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕ Η ΠΑΣΕΓΕΣ ΜΟΥΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ, ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΚΑΝΟΥΛΑ ΤΟΤΕ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ. ΟΥΣΤ ΛΑΜΟΓΙΑ.

Απάντηση

08-02-2021 11:39Χρήστος

"εµπνευσµένου και άφθαρτου πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη" Οι λέξεις Άφθαρτος-Πολιτικός γνωρίζει κάθε λογικός άνθρωπος πως είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να συνυπάρχουν απλά γιατί εάν είσαι άφθαρτος δεν γίνεσαι πολιτικός (ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΈΠΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ).Όλα είναι θέμα συγκυρίας δηλαδή να βρεθεί ο κατάλληλος* άνθρωπος στην κατάλληλη θέση μόνο έτσι προχωράνε οι δημόσιες επενδύσεις και οι ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα. *κατάλληλος= αυτός που θα στηρίξει οικονομικά τον πολιτικό χωρίς αυτό να διαρρεύσει.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές