BACK TO
TOP
Θεσμικά

Υποχρεωτικά δια μέσω Πιερρακάκη η λύση στην υπόθεση του ΟΣΔΕ

Οι πρωθυπουργικές κατευθύνσεις είναι πολύ σαφείς και οι εµπλεκόµενοι καλούνται να τις ακολουθήσουν.

10-11_43

Γιάννης Πανάγος

19
2

Όλα τα χρόνια υπήρχαν πολλά και µεγάλα προβλήµατα µε τις δηλώσεις των αγροτών και τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, όπως κανείς δεν αµφισβητεί τις τεράστιες αδυναµίες που ανακύπτουν εξαιτίας αυτού του λόγου στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής και στην αξιοποίηση των γνωστών προγραµµάτων.
Καθυστερήσεις και επιπολαιότητα στην υποβολή των δηλώσεων δηµιουργούν αλυσιδωτά προβλήµατα στην οργάνωση και λειτουργία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, δυσκολίες στη συνεργασία και τη δανειοδότηση από τις τράπεζες (Κάρτα Αγρότη κ.α.), εµπόδια στις µεταβιβάσεις και στην εικόνα των νέων αγροτών. Ακόµα, δεν µένει χρόνος για την επεξεργασία και διασταύρωση των στοιχείων των δηλώσεων, περνούν απαρατήρητες οι λαθροχειρίες µε τα δικαιώµατα, την κατανοµή των βοσκοτόπων και το Εθνικό Απόθεµα. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει ουσιαστικά τη βάση δεδοµένων για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής.

Η λύση µε το ΟΣ∆Ε είναι µια και ακούει στο όνοµα του «ψηφιακού κράτους». Όπως άλλωστε αναφέρεται στην λεγόµενη ψηφιακή βίβλο: «πρωταρχικός σκοπός του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις και η πρόσβασή τους από ένα ενιαίο σηµείο µέσω ενιαίας ταυτοποίησης».

∆εν υπάρχει κανένας λόγος για χρονοτριβή και προφάσεις εν αµαρτίαις.
Όπως έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο µε δεκάδες άλλες υπηρεσίες (ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για 94 εκατοµµύρια ψηφιακές συναλλαγές µέσα σε ένα χρόνο), το ίδιο θα πρέπει να γίνει το συντοµότερο και µε το ΟΣ∆Ε. Η τελευταία εφαρµογή properties.gr δείχνει το δρόµο. Η εξ αποστάσεως υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε τον περασµένο χρόνο έδειξε ότι και οι αγρότες µπορούν. Αυτό το βάσανο µε τους αναντικατάστατους «τεχνικούς συµβούλους» και τις στρατειές των ΚΥ∆ που νοθεύουν τα δεδοµένα και στρεβλώνουν την κατάσταση είναι καιρός να τελειώνει. Τα βήµατα είναι τρία:

   Εφαρµογή εισαγωγής των στοιχείων και βάση φιλοξενίας αυτών στο opengov.gr.

   Ολοκληρωτική ευθύνη για τις εγκύκλιες οδηγίες και τη διασταύρωση των στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

  Αναζήτηση καθαρά τεχνικής υποστήριξης, όταν και όπου χρειάζεται από την γενική γραµµατεία ψηφιακής  διακυβέρνησης... που ξέρει.

Οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε υποβάλλονται -και σήµερα- µε τον κωδικό και µε ευθύνη του ίδιου του αγρότη. ∆εν χρειάζονται τα (πιστοποιηµένα) ΚΥ∆, ο ίδιος ο αγρότης θα µπορεί να υποβάλλει τη δήλωση (ειδικά όταν δεν αλλάζει κάτι) ή να αναζητά στην ελεύθερη αγορά τον γνώστη στο χειρισµό της εφαρµογής που θα το κάνει καλύτερα. Όπως γίνεται σήµερα µε τους λογιστές για το το TAXIS.
Όλα τ’ άλλα είναι ηµίµετρα. 

Καθαρό αύριο θα δώσει λύση και στο σήµερα

Υπάρχει ένα αντικειµενικό ζήτηµα µε τη διαχείριση των δηλώσεων της φετινής χρονιάς. Έχει µπει ο Απρίλιος και οι δηλώσεις δεν έχουν ακόµα ξεκινήσει. Η πολιτική ευθύνη των ιθυνόντων επ’ αυτού είναι δεδοµένη. Ωστόσο, αν ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας για το τι µέλλει γενέσθαι στο µέλλον, δηλαδή από τον επόµενο χρόνο και µακροπρόθεσµα, µπορεί να βρεθεί µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσωρινή και αρκούντως αποτελεσµατική λύση και για φετινή, τελευταία χρονιά, λειτουργίας της υφιστάµενης σαθρής ηλεκτρονικής βάσης και του παρωχηµένου συστήµατος συγκέντρωσης και υποβολής των δηλώσεων. Άλλωστε, είναι σαφές πως ότι υπάρχει ανήκει -πληρώθηκε µάλιστα ακριβά- στον ΟΠΕΚΕΠΕ , η διοίκηση και το στελεχιακό δυναµικό του οποίου οφείλουν να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη των πραγµάτων. Αρκετά µε την εξαγορά συνειδήσεων. 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

05-04-2021 18:51Κακος

Ωρε παναγο θες και τα λες η σου φεύγουν.... Αλλά τόσα χρόνια τα λαμογια υποστηρίζεις που έτσι θα κάνουν αρπαχτές φτιάχνοντας αιτήσεις σε ένα σύστημα ανοιχτό χωρίς να κόβουν τιμολόγια γιατί θα είναι ανώνυμοι και σιγά μην έχουν καμία ευθύνη για το αποτέλεσμα... Ρε ουστ η ανομία σε βολεύει γιατί όλα τα αρπαχτή κα αυτό περιμένουν και αν πληρωθεί κάνεις να μου γράψεις ρε ποιος ήθελα να ξερά σε διαβάζει πρέπει να είναι παντελώς ηλιθιος... Καληνύχτα παναγο ευτυχώς που πάντα επιβεβαιώνει αυτό που είσαι λίαν επιεικώς άσχετος η μάλλον επίτηδες ασχέτως πράγμα που είναι χειρότερο

Απάντηση

04-04-2021 10:15Anonymus

Πραγματικά, διαβάζοντας το παρόν άρθρο δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω, αντιμπετωπίζοντάς το ως κάτι αστείο, ή να ανησυχήσω με την ικανότητά μας ως κοινωνία γενικότερα να αντιληφθούμε κάποια πράγματα ουσιαστικά. Με το μόνο που συμφωνώ είναι ότι πρέπει όντως να μεταφερθεί η βάση δεδομένων στο κρατικό "νέφος" ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει τον πλήρη έλεγχο του έργου. Ουδεμία σχέση όμως έχει αυτό με το ποιος τελικά θα υποβάλλει τις αιτήσεις των παραγωγών. Πραγματικά αγαπητέ κύριε αρθρογράφε, θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας τους λόγους που σας κάνουν να πιστεύετε πως ΚΑΙ οι 650.000 παραγωγοί της χώρας είναι ικανοί να υποβάλλουν μόνοι την αίτησή τους. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν θέλω να θίξω τη νοημοσύνη κανενός αλλά όταν η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί εύκολα τα γεωχωρικά δεδομένα για παράδειγμα, πόσο μάλλον είναι σε θέση να βγάλει εις πέρας το σύνολο της αίτησης. Κάτι ωστόσο που οπωσδήποτε δεν τους μειώνει διότι όπως είπε κι ο αείμνηστος Einstein "δεν μπορείς να κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει ένα δέντρο". Είναι αρκετά δύσκολη κι απαιτητική η εφαρμογή κύριε αρθρογράφε, κι αυτό λόγω του όγκου των δεδομένων που ζητά, ενώ την ίδια στιγμή είναι αρκετά εύκολο ένα μικρό παράπτωμα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια ενισχύσεων. Όσον αφορά το properties.gr φαντάζομαι θα εννοείτε τον ιστότοπο www.aade.gr/myPROPERTY. Δεν ξέρω αν μπήκατε στον κόπο να ενημερωθείτε παραπάνω γι’ αυτήν την αν μη τι άλλο σημαντική εφαρμογή, αλλά απευθύνεται σε Συμβολαιογράφους, σε εξειδικευμένους δηλαδή συμπολίτες μας. Δεν αναφέρει κάπου πως ο απλός πολίτης μπορεί να υποβάλλει ΜΟΝΟΣ δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Εσείς ο ίδιος δηλαδή κύριε αρθρογράφε αντικρούετε το επιχείρημά σας περί μη αναγκαιότητας των ΚΥΔ που τόσα χρόνια τάσσονται υπέρ των αγροτών, απλά δεν το καταλάβατε. Έκαστος στο είδος του αγαπητέ κύριε αρθρογράφε, αν θέλουμε όλοι φυσικά να ταχθούμε ουσιαστικά στο πλευρό των αγροτών μας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές