BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μισή αποζημίωση από θεομηνία και για μη κατ' επάγγελμα αγρότες

Την ένταξη των μη κατ’ επάγγελμα αγροτών στους δικαιούχους κρατικών αποζημιώσεων (των γνωστών ΠΣΕΑ) προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο βρίσκεται προς επεξεργασία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Στη ρύθμιση αυτή ωστόσο διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα αποζημίωσης μέσω αυτού του καναλιού, εμπίπτει στην κρίση του εκάστοτε υπουργού.

Agrotis_epagelma-2

280
1

Κρατική αποζημίωση για ετεροεπαγγελματίες έπειτα από θεομηνία στο 50% του ποσού που δικαιούνται οι αγρότες

Μέχρι σήμερα οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες δεν λάμβαναν κρατικές αποζημιώσεις, όπως συνέβαινε με τους υπόλοιπους αγρότες έπειτα από φυσικές καταστροφές, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Ξεκαθαρίζεται ότι η ρύθμιση αυτή που βρίσκεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση» δεν αφορά στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Στην περίπτωση του ΕΛΓΑ λαμβάνουν άπαντες, επαγγελματίες ή μη, ό,τι πληρώσουν.

Σε ό,τι αφορά στις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις μετά από θεομηνίες, γίνεται επί της ουσίας μια τροποποίηση του υφιστάμενου κανονισμού για τις ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις) ώστε να επεκταθεί η περίμετρος του μέτρου και να καλύπτει τους ετεροεπαγγελματίες. Ως θεομηνία, το νομοσχέδιο ορίζει τις περιπτώσεις πλημμύρας, σεισμού, χιονστιβάδας, ανεμοστρόβιλων και τυφώνων, δασικών πυρκαγιών και άλλών πυρκαγιών ανεξέλεγκτων που αποδίδονται σε φυσικά αίτια. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 12 του εν λόγω νόμου, «…με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να παρέχεται επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που καθορίζεται, σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

Επισημαίνεται δε ότι αυτονόητη υποχρέωση είναι η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων των κανόνων για τις επιχορηγήσεις στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, καθώς και οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου σημειώνεται ότι η διάκριση ανάμεσα σε ετεροεπαγγελματίες και κατ’ επάγγελμα αγρότες γίνεται «λαμβάνοντας υπόψη ότι διαφορετική βαρύτητα έχει η αγροτική παραγωγή στο εισόδημα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε σύγκριση με τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η σχετική διάταξη δεν εξισώνει τις δύο κατηγορίες, αλλά επιχειρεί τη δίκαιη και κατ΄αναλογία ικανοποίηση των διαφορετικών αναγκών τους». 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-04-2021 08:13Γεώργιος Μαρλαντης

Τότε ας πληρώνουμε μισό ΕΛΓΑ. Γιατί εκει ολόκληρο .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές