BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με επιδότηση ζωοτροφών και αγωγή για Απόθεμα οι κτηνοτρόφοι

Σε ολοκληρωμένο υπόμνημα με το οποίο θέτουν το ζήτημα της επιδότησης των ζωοτροφών, προκειμένου οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο κύμα ανατιμήσεων που επιβαρύνει τα κόστη παραγωγής, καταλήγει, όπως όλα δείχνουν η πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου στο Κτήμα Βρύση, στο Μάτι Τυρνάβου.

Ktinotrofoi-tyrnavos-1

159
1

Στην συνάντηση έδωσαν βροντερό παρόν περισσότεροι από 120 κτηνοτρόφοι, κατά βάση εκπρόσωποι συλλόγων και συνεταιριστικών οργανώσεων, οι οποίοι έμειναν πιστοί στην ατζέντα των διοργανωτών, προτάσσοντας δύο θέματα:

  • Το κόστος των ζωοτροφών και την επιδότησή τους
  • Την κατανομή των βοσκοτόπων και τα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα


Για το δεύτερο οι πληροφορίες θέλουν τους συμμετέχοντες να αποφασίζουν την κατάθεση από κοινού, αγωγής για τις καταστρατηγήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα και να ζητούν την ανακατανομή των βοσκοτόπων προς όφελος όσων πραγματικά στηρίζουν την αγροτική παραγωγή και φυσικά διαθέτουν το απαιτούμενο ζωικό κεφάλαιο.


Όπως έχει γράψει εξαρχής το Agronews  με βάση τις αποφάσεις της συνάντησης, προχωράει η συγκρότηση Ολιγομελούς Επιτροπής η οποία θα διαμορφώσει τις τελικές θέσεις, θα υποστηρίξει μεθοδικά τις κατάλληλες κινήσεις και θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας τον καυτό χαρακτήρα των ζητημάτων και την ανάγκη να υπάρξει ένας σχεδιασμός που θα διευκολύνει την ανάπτυξη της εγχώριας κτηνοτροφίας.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η πανελλαδική συνάντηση  κτηνοτρόφων στον Τύρναβο



Κανονικά γίνεται τελικά η προγραμματισμένη για την Τετάρτη στις 11 το πρωί της 4ης Αυγούστου πανελλαδική συνάντηση των κτηνοτρόφων στο Κτήμα Βρύση, στο Μάτι Τυρνάβου.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα και παρά τον προβληματισμό που υπήρξε τις τελευταίες ώρες από την πλευρά των διοργανωτών, λόγω του καύσωνα που επικρατεί σε όλη τη χώρα αλλά και των τεράστιων καταστροφών που προκαλούν οι τελευταίες πυρκαγιές, η συνάντηση γίνεται κανονικά με αντιπροσωπείες κτηνοτρόφων απ' όλη τη χώρα να φθάνουν αυτή την ώρα στο προγραμματισμένο ραντεβού. Μέριμνα των διοργανωτών είναι ωστόσο ο αριθμός των συμμετεχόντων να μην ξεπεράσει τα επιτρεπτά λόγω και της πανδημίας επίπεδα και να τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Ως γνωστόν, η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή δια εκπροσώπων σ’ αυτή 22 κτηνοτροφικοί σύλλογοι και 15 κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και αναμένεται, να αποτελέσει καταλύτη για τις μελλοντικές εξελίξεις στον κλάδο.

Η ραγδαία αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τις πρόσθετες  δυσκολίες που δημιουργεί, ακόμα και για τους μετακινούμενους στα ορεινά βοσκοτόπια κτηνοτρόφους, η παρατεταμένη ξηρασία, αποτελούν αναμφίβολα την αφορμή αυτής της πρωτοβουλίας. Ωστόσο τη συνάντηση επίσπευσαν τα όσα διαδραματίζονται στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και οι πρωτοφανείς αλχημείες που έχουν γίνει στην κατανομή δημόσιων βοσκοτόπων, με παράλληλη παραχώρηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα.

Οι νοθείες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι καταστρατηγήσεις στη Φέτα και οι συνέπειες της αυθαιρεσίας που επικρατεί στις τιμές παραγωγού και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων είναι ένα ακόμα από τα θέματα που θα συζητηθούν και θα τεθούν επιτακτικά από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Στόχος να διαμορφωθεί ένα σφιχτό και περιεκτικό υπόμνημα με θέσεις και αιτήματα, να συγκροτηθεί μια ολιγομελής επιτροπή εκπροσώπησης όλων των κτηνοτρόφων της χώρας και να επιδιωχθεί, για όλα αυτά, μια συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη.      

 Οι σχετικές ανακοινώσεις αναφέρουν:

Στις 4 Αυγούστου η πανελλαδική συνάντηση όλων των κτηνοτρόφων στον Τύρναβο

Μετά την τεράστια απήχηση που είχε η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Κτηνοτροφικός  Σύλλογος δήμου Τυρνάβου, για πανελλαδική συνάντηση των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων (αιγοπροβατοτρόφων, βοοτρόφων, χοιροτρόφων), μέσω ανοιχτής πρόσκλησης προς τους πρωτοβάθμιους συλλόγους και συνεταιρισμούς όλης της χώρας αλλά και προς κάθε μεμονωμένο κτηνοτρόφο, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων και δράσεων, λόγω των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων, ορίστηκε η ημερομηνία και ο τόπος αυτής της συνάντησης.

Συγκεκριμένα η πανελλαδική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στον Τύρναβο, στις 4 Αυγούστου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11 το πρωί, στο εξοχικό κέντρο «Κτήμα Βρύση Τυρνάβου», που βρίσκεται στη θέση Μάτι Τυρνάβου.

Οι φορείς, πέραν των μεμονωμένων κτηνοτρόφων, που θα δώσουν το παρών στη συνάντηση, είναι οι εξής:

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

  1. Κτηνοτροφικός σύλλογος Τυρνάβου Λάρισας
  2. ΑγροτοΚτηνοτροφικoί σύλλογοι Ελασσόνας
  3. Κτηνοτορφικός σύλλογος Αγελαδοτρόφων Αργυροπουλίου Τυρνάβου
  4. Κτηνοτροφικός σύλλογος Χοιροτρόφων Αργυροπουλίου Τυρνάβου
  5. Κτηνοτροφικός σύλλογος Αγελαδοτρόφων Μετεώρων Καλαμπάκας Τρικάλων
  6. Κτηνοτροφικός σύλλογος Τρικάλων
  7. Κτηνοτροφικός σύλλογος Αλμυρού Μαγνησίας
  8. Κτηνοτροφικός σύλλογος Ενότητας Αισωνίας Μαγνησίας
  9. Κτηνοτροφικός σύλλογος Βελεστίνου Μαγνησίας
  10. Κτηνοτροφικός σύλλογος Πύλης Τρικάλων
  11. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος»
  12. Κτηνοτροφικός σύλλογος Κόκκινης Φυλής Αγελαδοτρόφων Δυτικής Μακεδονίας
  13. Κτηνοτροφικός σύλλογος δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας
  14. Κτηνοτροφικός σύλλογος δήμου Προσοτσάνης Δράμας
  15. Κτηνοτροφικός σύλλογος νομού Καβάλας
  16. Κτηνοτροφικός σύλλογος νομού Ξάνθης 
  17. Κτηνοτροφικός σύλλογος δήμου Ιάσμου Ροδόπης 
  18. Κτηνοτροφικός σύλλογος δήμου Αλεξανδρούπολης 
  19. Κτηνοτροφικός σύλλογος Παιονίας Πολύκαστρο Κιλκίς
  20. Κτηνοτροφικός σύλλογος-συνεταιρισμός Αμυνταίου Φλώρινας
  21. Κτηνοτροφικοί σύλλογοι Λακωνίας
  22. Κτηνοτροφικοί σύλλογοι Μυλοποτάμου Κρήτης

 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

  1. Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου
  2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας
  3. Κτηνοτροφικός συνεταιρισμός  Τερψιθέας Λάρισας
  4. Κτηνοτροφικός συνεταιρισμός  Λιβαδίου Ελασσόνας Λάρισας
  5. Κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Καρυάς Ελασσόνας Λάρισας
  6. Ένωση Eκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών 
  7. Ομάδα παραγωγών Αγελαδοτρόφων Σερρών
  8. Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός-Σύλλογος Καστοριάς
  9. Ομάδα Παραγωγών Κτηνοτρόφων Άνω Βοϊου Κοζάνης
  10. Ομάδα Παραγωγών Βοοτρόφων Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης
  11. Ομάδα Παραγωγών Χοιροτρόφων Δομένικο Ελασσόνας Λάρισας
  12. Ομάδα Παραγωγών Κτηνοτρόφων Συνεταιρισμού «Φαρσάλων Γη», Φάρσαλα Λάρισας
  13. Κτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ Έβρου 
  14. Αγροκτηνοτροφικός συνεταιρισμός Αρριανών Ροδόπης
  15. Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ν. Πέλλας, αγελάδες ελευθέρας πάχυνσης μοσχαριών

 

Ενίσχυση De minimis ζητούν από τον πρωθυπουργό οι κτηνοτρόφοι

  • Με σχετική επιστολή που απέστειλε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος δήμου Τυρνάβου στο πρωθυπουργικό γραφείο, λόγω των τεράστιων αυξήσεων στις ζωοτροφές 
  • Ενώ χαρακτηρίζουν μπάχαλο την κατάσταση που επικρατεί με τις πληρωμές των ενισχύσεων και εκφράζουν ανησυχία για την εξέλιξη στο θέμα της νόθευσης της φέτας  


Έκτακτη οικονομική ενίσχυση De minimis ζητάει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος δήμου Τυρνάβου από τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχετική επιστολή που απέστειλε, λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές αλλά και λόγω της μεγάλης απώλειας παραγωγής που υπήρξε, λόγω των διαδοχικών παγετών,  επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη αλλά και στο νυν κ. Σπήλιο Λιβανό, διότι δεν κατάφεραν να δώσουν μέχρι τώρα να δώσουν τις ενδεδειγμένες λύσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο αλλά και στο θέμα της νοθείας της Φέτας.   

Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή του κτηνοτροφικού συλλόγου δήμου Τυρνάβου, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος κ. Αργύρης Μπαϊραχτάρης, που κοινοποιείται και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή,   έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε

Μετά από επανειλημμένες επιστολές μας, τόσο προς τον πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, όσο και στο νυν κ. Σπήλιο Λιβανό, στις οποίες επισημαίναμε τα ακανθώδη προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου, ζητώντας παράλληλα συγκεκριμένες λύσεις, αλλά εις μάτην, αφού κανένα σχεδόν δεν επιλύθηκε, αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε εσάς προσωπικά, ως πρωθυπουργό της χώρας, ευελπιστώντας στην ευαισθητοποίησή σας, για τη θετική έκβαση των κτηνοτροφικών ζητημάτων.

Θα ξεκινήσουμε με το θέμα των πληρωμών-ενισχύσεων των κτηνοτρόφων κύριε Πρωθυπουργέ, με την κοινή παραδοχή, ότι σχεδόν δύο χρόνια τώρα, κυριολεκτικά έχουν τιναχθεί στον αέρα αυτές οι πληρωμές και η λέξη που αποτυπώνει στην ολότητα αυτής της δυσάρεστης κατάστασης που επικρατεί, είναι το μπάχαλο.

Πιο συγκεκριμένα:

1ον Το «κορονοβοήθημα» που δόθηκε πέρυσι στους αιγοπροβατοτρόφους, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, πέραν του ότι καθυστέρησε άκρως υπερβολικά μέχρι να χορηγηθεί, ήταν και μικρό το ποσό, αφού δόθηκαν μόνο 35 εκατ. ευρώ. Έτσι συνειρμικά στον κτηνοτροφικό κόσμο, ακούγεται παράταιρο, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι δόθηκαν μέχρι τώρα 35 δις ευρώ για να κρατηθεί όρθια η Ελλάδα, λόγω πανδημίας, και από αυτά τα 35 δις, οι κτηνοτρόφοι έλαβαν μόνο 35 εκατ. ευρώ.

2ον   Εσείς προσωπικά κύριε πρωθυπουργέ, το έτος 2017, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε που επισκεφθήκατε το χωριό Βλαχογιάννι Ελασσόνας, όπου μιλήσατε σε κτηνοτρόφους της επαρχίας Ελασσόνας, είχατε υποσχεθεί ότι οι «πετσοκομμένες» εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2013-2014 θα πληρωθούν από την κυβέρνηση της ΝΔ., αλλά όταν γίνατε κυβέρνηση, δια στόματος του τότε υπουργού κ. Βορίδη, ανακοινώθηκε ότι  αυτές οι εξισωτικές έχουν πληρωθεί και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία τέτοια εκκρεμότητα. Κύριε πρωθυπουργέ σας πληροφορούμε ότι, άσχετα με το τι υποστήριξε ο πρώην υπουργός σας, οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν στα λόγια, αφού στις τσέπες όσων οφείλονταν ποσά, δεν μπήκε φράγκο τσακιστό, που λέμε στα χωριά μας.

3ον  Αναφορικά με το «30ευρω» που δόθηκε το 2020, ως αποζημίωση  για τον καταρροϊκό πυρετό,  του έτους 2014, σας πληροφορούμε ότι αυτό το ποσό δεν αντιστοιχεί για τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά για τον δειγματοληπτικό έλεγχο της σπογγώδης εγκεφαλοπάθειας. Τα 30 ευρώ είναι για την περισυλλογή των ζώων αλλά υπολείπονται άλλα 90 ευρώ περίπου το ζώο, για την αποζημίωση του ζωϊκού κεφαλαίου. 

4ον  Ερχόμαστε τώρα στη «μητέρα των πληρωμών», που δεν είναι άλλη από την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης (Βασική + Πρασίνισμα), του Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Δυστυχώς, για πρώτη φορά, μετά το 2015, η συγκεκριμένη πληρωμή, που ακόμα δεν έχει εξοφληθεί, έγινε σε πολλαπλές δόσεις, προκαλώντας τεράστιο εκνευρισμό σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Η προκαταβολή, που κάθε χρόνο δίνονταν σε μια δόση τον Οκτώβριο μήνα, πέρυσι, δόθηκε σε δύο δόσεις και η εξόφληση του Δεκεμβρίου, όπως γίνονταν κι αυτή κάθε χρόνο, δεν υπήρξε ποτέ, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν οφειλές 3% επί της Βασικής Ενίσχυσης, 5% επί της Πράσινης ενίσχυσης και 10% επί της ενίσχυσης των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Τελικά ποιος φταίει; Γιατί από τις απαντήσεις, τόσο του πρώην υπουργού, όσο και του νυν, μας θυμίζουν το γνωστό: «Δεν φταίω εγώ, φταις εσύ, φταίει και ο Χατζηπετρής».

Κύριε πρωθυπουργέ, για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι απλοί κτηνοτρόφοι, όχι απλά πιστεύουν, αλλά είναι πεποίθησή τους, ότι η πολιτική ηγεσία, τόσο του ΥΠΑΑΤ, όσο και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αντί να κοιτάζουν πως θα πληρωθούν έγκαιρα οι επιδοτήσεις των αγροτών (γεωργών και κτηνοτρόφων), αυτοί κοίταζαν πως θα εισέλθουν διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα στη διαχείριση του ΟΣΔΕ, όπου υπάρχουν πράγματι συμφέροντα εκατομμυρίων ευρώ.

5ον  Ξεκινώντας το 2021, βρεθήκαμε και πάλι σε καθυστερημένες πληρωμές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, σε μια σειρά προϊόντων, όπως για παράδειγμα στη μηδική, στα κτηνοτροφικά ψυχανθή αλλά και αλλού, όπου αυτή η καθυστέρηση άγγιξε τον 1,5 μήνα, σε σχέση με τα παρελθόντα έτη.

Και αυτό φυσικά ήταν απόρροια της καταστρεπτικής επιλογής ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ με τα θέματα του ΟΣΔΕ και φορέα συντονισμού.

6ον Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στο 2021, παρότι υπήρξε μια αύξηση στις τιμές του γάλακτος κατά 10% (όχι σε όλες τις περιοχές της χώρας μας), αυτή η αύξηση εξανεμίστηκε «εν ριπή οφθαλμού», εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων των τιμών των ζωοτροφών κατά 30-40%.

Για του λόγου του αληθές:

  • Η σόγια το 2020 είχε 37 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 53 λεπτά το κιλό
  • Το καλαμπόκι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό
  • Το τριφύλλι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό
  • Τα πίτουρα το 2020 είχαν 16-17 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκαν σε 23-24 λεπτά το κιλό

Προφανώς, να επισημάνουμε, ότι αυτές τις αυξήσεις δεν τις καρπώθηκαν οι γεωργοί, όπως εσφαλμένα διατυπώθηκε από ορισμένους, αλλά τις καρπώθηκαν 3-4 εισαγωγείς σόγιας αλλά και βιομηχανίες αλεύρων.   

Επιπρόσθετα να επισημάνουμε ότι το χρονικό διάστημα Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2021  αλλά και μέσα στον Απρίλιο, υπήρξε παρατεταμένος παγετός, με θερμοκρασίες τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων κατά 20-30% και σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζει το 40%.

Εξ αυτών των λόγων, σήμερα ζητάμε επιτακτικά νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση Deminimis (που έχει να δοθεί στον κλάδο μας από το 2018), διότι, η χρονιά που διανύουμε είναι-κυριολεκτικά- από τις χειρότερες των τελευταίων ετών.

Τα 466 εκατ. ευρώ (280+166) που επιστρέφονται στη χώρα μας από την Ε.Ε., λόγω της ακύρωσης των καταλογισμών εξαιτίας των βοσκοτόπων, κανονικά θα έπρεπε να διοχετευθούν στον κτηνοτροφικό κλάδο και εν γένει, στους συντελεστές του πρωτογενή τομέα.

7ον  Επειδή τα οικονομικά προβλήματα των συναδέλφων κτηνοτρόφων, είναι πολύ οξυμένα, είχαμε ζητήσει εγκαίρως από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το αιγοπρόβειο κρέας (γάλα), φέτος να δοθεί πολύ πιο σύντομα, ώστε να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας.

Δυστυχώς κύριε πρωθυπουργέ, ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ έπραξαν το ακριβώς αντίθετο, ωσάν να ήθελαν να τιμωρήσουν τους αιγοπροβατοτρόφους αλλά και τους άλλους κτηνοτρόφους με τα βοοειδή, με αποτέλεσμα αντί της επίσπευσης της πληρωμής, να υπάρξει -πάλι για πρώτη φορά-υπέρμετρη καθυστέρηση.  

8ον Μένουμε στο θέμα της πληρωμής των συνδεδεμένων ενισχύσεων των ζωϊκών, αφού  δυστυχώς, πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι (όπως και βοοτρόφοι), δεν είδαν το χρώμα του χρήματος, δηλαδή, δεν πληρώθηκαν καθόλου τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο αιγοπρόβειο κρέας (γάλα), διότι για πρώτη φορά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ (με τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ) εφάρμοσε την απόκλιση του 20%.

Πιο αναλυτικά, όσοι αιγοπροβατοτρόφοι είχαν απόκλιση πάνω από 20% από τη δηλωθείσα ποσότητα γάλακτος, σε σχέση με τον αριθμό των ζώων, κόπηκαν από την ενίσχυση, ενώ μέχρι τώρα, από το 2015 μέχρι πέρυσι, όταν υπήρχε τέτοιο θέμα απόκλισης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφάρμοζε τη λύση της μείωσης του αριθμού των επιλέξιμων ζώων και έτσι ο κτηνοτρόφος πληρώνονταν, για λιγότερα ζώα (όσα δηλαδή αντιστοιχούσε η δηλωθείσα ποσότητα γάλακτος) και δεν κόβονταν ολόκληρη η συνδεδεμένη ενίσχυση.

9ον  Με βάση όλα τα παραπάνω, οι κτηνοτρόφοι αισθάνονται ότι η κτηνοτροφία τέθηκε από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αυτόματο πιλότο καθώς και ότι δεν κατάφερε η πανδημία, εδώ και ενάμιση χρόνο, βλέπουν ότι το κατάφερε το ΥΠΑΑΤ, στο ξεκλήρισμα του ζωικού κεφαλαίου, με τους κτηνοτρόφους, μη έχοντας τη δυνατότητα να συντηρήσουν τα κοπάδια τους.

10ον  Αναφορικά τώρα με την υπόθεση της κυκλοφορίας νοθευμένης  ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ στην Γερμανία κύριε πρωθυπουργέ, αποδείχθηκε ότι στην πράξη δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν οι έλεγχοι, παρότι εσείς προσωπικά τον Ιούλιο του 2019, λίγες ημέρες μετά την εκλογή σας στη θέση του πρωθυπουργού, είχατε αναφέρει, σε επίσκεψή σας στο ΥΠΑΑΤ, ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων» και ότι «θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με όσους θέτουν σε κίνδυνο το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά ταυτόχρονα κοροϊδεύουν τους καταναλωτές, εμφανίζοντας προϊόντα, που δεν είναι ελληνικά, ως ελληνικά». 

Εδώ  κύριε πρωθυπουργέ, δεν υπήρξε ελληνοποίηση, υπήρξε νόθευση της «ναυαρχίδας» των αγροτικών μας προϊόντων και καταστρατήγηση των κανόνων παρασκευής και εμπορίας του ΠΟΠ προϊόντος και βλέπουμε τις εξελίξεις να είναι τέτοιες που μας ανησυχούν ιδιαίτερα.  

Προς επίρρωση των παραπάνω απόψεών μας, σας αναφέρουμε τα λεχθέντα του ιδίου του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας κ. Γιάννη Βιτάλη, ο οποίος έκανε λόγο για ανεπάρκεια αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου, για το εθνικό μας ΠΟΠ προϊόν τη ΦΕΤΑ, αναφέροντας συγκεκριμένα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε   τηλεοπτικό σταθμό της Ηπείρου ότι «ο νόμος 4691/2020 για την προστασία της ΦΕΤΑΣ, είναι κανονιστικός και δεν υπάρχει ο εκτελεστικός μηχανισμός για την εφαρμογή του».

Κύριε πρωθυπουργέ, υπάρχουν και άλλα σοβαρά-θεσμικά και μη- προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος αλλά στην παρούσα φάση δεν τα αναφέρουμε και επικεντρωνόμαστε σε όσα σας έχουμε αναπτύξει, ευελπιστώντας να αναλάβετε τέτοιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση της επίλυσης και όχι της διόγκωσης των προβλημάτων.

Τέλος καλούμαι όλους τους έλληνες κτηνοτρόφους καθώς και όλα τα συνδικαλιστικά όργανα του κτηνοτροφικού κλάδου, να βρίσκονται σε εγρήγορση, διότι η κατάσταση δεν πάει άλλο.   

Για το Δ.Σ.

του Κτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Τυρνάβου

ο πρόεδρος

Αργύρης Μπαϊραχτάρης 

 

 

Τοποθέτηση της Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, κας Διαμαντούλας Κρητικού, στην συνάντηση κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα στον Τύρναβο 4.8.2021.

 

Αγαπητοί κτηνοτρόφοι και αγρότες από όλη τη χώρα, 

Δεν μας λυγίζει εμάς ο καύσωνας και είμαστε εδώ για τα δίκαιά μας. 

 Ο πραγματικός καύσωνας είναι αυτός των μεγάλων προβλημάτων που μας έχει ανάψει η Κυβέρνηση. Ο φυσικός καύσωνας σε λίγο θα φύγει αλλά ο καύσωνας των προβλημάτων μας δεν φεύγει από την αδιαφορία της κυβέρνησης, που πιστεύει ότι με χορούς,  πανηγύρια,  φιέστες και  παχιά λόγια για την ΚΑΠ, θα μας εξωραΐσει.

 Τα προβλήματα μας μεγάλα και καταγράφηκαν και αναλύθηκαν από όλους που μίλησαν ή θα μιλήσουν μετά από μένα. 

 Εγώ θα ασχοληθώ με δύο προβλήματα που μας πονάνε γιατί μας κλέβουν το βιός μέσα από τα χέρια μας. Δύο προβλήματα που γνωρίζει η Κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και πολύ καιρό και κλείνουν το μάτι στους απατεώνες, που εάν δεν λυθούν ΤΩΡΑ, θα ξεκινήσουμε άμεσα, όλες τις νομικές διαδικασίες για αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την ΚΛΟΠΗ μέσα και έξω από το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ .Τα αίσχη της κατανομής Εθνικού αποθέματος και Βοσκοτόπων να μην περάσουν εις βάρος μας το 2021.

 Θα ξεκινήσω πρώτα με το θέμα του Εθνικού Αποθέματος. 

Πήραν το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ πάνω από 75 εκ. βασικής ενίσχυσης με οριζόντια μείωση από το 2017 έως το 2020, τα χρήματα έφυγαν από γεωργούς και κτηνοτρόφους και πήγαν σε βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση και αγρανάπαυση, δηλαδή σε αγριελιές και πουρνάρια. Στα τέσσερα χρόνια μαζί με το πρασίνισμα αυτά τα ποσά ξεπερνούν τα 140 εκ. ευρώ. 

Δεν είναι όμως τα ποσά μεγάλα, είναι και η πρόκληση μεγάλη. Σε 15 άτομα που είδαν το φώς της δημοσιότητας, τα οποία δεν έχουν δει που βρίσκονται τα βοσκοτόπια και που δεν έχουν δει ενώτιο προβατίνας και κατσίκας, τους  κατανεμήθηκε  ΕΑ  το 2020 «για να κουρεύουν πουρνάρια» πήραν 630.000 ευρώ, δηλαδή κατά Μ.Ο 42.000 ευρώ που είναι δέκα έως δεκαπέντε φορές πάνω από τον Μ.Ο των πληρωμών μας.  

Είναι αυτό ίση μεταχείριση ή «καραμπινάτος» αθέμιτος ανταγωνισμός με τις υπογραφές του υπουργού και των υπευθύνων του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Το πιο σημαντικό που είναι και ανήθικο πέρα για πέρα για τους κτηνοτρόφους, που μέρα νύχτα ξεροσταλιάζουν δίπλα στα ζώα τους, είναι ότι πήραν από 140 ευρώ από 4.500 κτηνοτρόφους  για να τα δώσουν προίκα σε 15 ρουσφέτια. Είναι αυτό απάτη ή όχι και μας κουνάνε και το δάχτυλο; Ας πάει λοιπόν ο υπουργός με τους 15 γιατί αυτός υπέγραψε τα δικαιώματα γιατί οι 4.500 κτηνοτρόφοι και αγρότες  θα είμαστε απέναντι του. 

Το ότι το ξέρει και δεν έχει κάνει τίποτα επιβεβαιώνει τον συνάδελφο κτηνοτρόφο, νομίζω από την Λάρισα, που είπε ότι είναι η χειρότερη πολιτική ηγεσία του υπουργείου που πέρασε ποτέ. 

 Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι πήραν επιδοτήσεις παράνομα από 4.500 κτηνοτρόφους - αγρότες και τις έδωσαν σε 15 αετονύχηδες; Και εάν ο πρωθυπουργός δεν προλαβαίνει ο εισαγγελέας το βλέπει φυσιολογικό;

Εμείς αυτό ξεκινήσαμε και θα το ανατρέψουμε. Ειδικά το 2021 που από ότι ξέρετε όλοι στις περιοχές σας δεν μπορείτε να δηλώσετε γιατί ξεφυτρώνουν στα δημόσια βοσκοτόπια σαν τα μανιτάρια νεόκοποι μιμητές σαν τους ανωτέρω 15, δεν θα επιτρέψουμε να μοιραστεί ΕΑ εάν αυτό δεν ξεκαθαρίσει.

Έχουμε ζητήσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία για την Δυτική Μακεδονία και μπορείτε να το κάνετε και όλοι οι τοπικοί σύλλογοι για την κάθε περιφέρεια. Εμείς με τους αγώνες μας και το νόμο θα φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο.

 Και έρχομαι τώρα στα βοσκοτόπια. Απαράδεκτη καθυστέρηση από ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ που τα 9,6 εκ. στρέμματα που η χώρα κέρδισε για τους κτηνοτρόφους με απόφαση και Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αντί να δοθούν σε κτηνοτρόφους δόθηκαν βορά σε επιτήδειους και άσχετους με την γεωργική δραστηριότητα. 

Από αυτή την ενέργεια είμαστε διπλά χαμένοι.

Μας ζημιώνει γιατί εκτάσεις κτηνοτρόφων πήγαν σε άσχετους με παράνομες διαδικασίες και τους πληρώνουμε από πάνω και τα δικαιώματα με δικές μας επιδοτήσεις ενώ  οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν στα αλήθεια με το επάγγελμά μας δεν μπορούν να βρουν.

Για το λόγο αυτό γίνεται αγώνας για να μοιράζονται τα βοσκοτόπια σε κτηνοτρόφους όπως μέχρι το 2014. Σε αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη για την συμβολή του στην ανάδειξη του θέματος. Θέλουμε όμως να του πούμε ότι μαζί με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) εμείς θέλουμε από το 2021 να σταματήσει η τεχνική λύση και να γίνει από κοινού Περιφέρεια, Δήμοι και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Έτσι θα φύγουν όλοι οι «αεριτζήδες» παλιοί και νέοι από τη γη μας για να δούμε προκοπή. Δεν θα γίνει αυτό το 2022 όταν θα έχουν βολευτεί όλοι οι αεριτζήδες που υποσχέθηκε ο υπουργός στον περιφερειάρχη.

Με αυτό τον τρόπο οι Δήμοι θα αποκτήσουν ένα μικρό έσοδο για να κάνουν τα στοιχειώδη για τους κτηνοτρόφους. 

Μην μας πουν ότι δεν υπάρχουν τα διαχειριστικά σχέδια γιατί πρέπει να μας εξηγήσετε πώς τώρα από το 2015 μέχρι σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα βάζει στην τεχνική λύση. Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς και καλύτερα.

Προτείνω επίσης να φυτεύσουμε έξω από το ΥΠΑΑΤ αγριελιές Φλώρινας και έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πουρνάρια για να δουν από πρώτο χέρι πώς πιάνουν τόπο τα λεφτά που δίνουν για το εθνικό απόθεμα

 Αλλά κυρίως να μην γίνεται εκδήλωση ή ομιλία για την νέα ΚΑΠ όπου ο εκπρόσωπός μας δεν θα είναι παρών.

                                                                                                  

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-08-2021 19:47Milkman

Οι μονοι που ελειπαν δυστυχως,ειναι οι πεθαμενοι αγελαδοτροφοι οι οποιοι ειδαμε και μειωση τιμης, οχι αυξηση!. Ειναι λυπηρο τοσες συγχρονες αγελαδοτροφικες μοναδες να σφαζουν τα ζωα τους. Μεχρι τον Απριλιο θα μεινουν δεν θα μεινουν τα μισα αγελαδια γαλ/γης. Οπως αφανισαν το ελληνικο μοσχαρι-βοδινο και τωρα το αγελαδινο γαλα,γιατι βγαζει χρημα το γαλα αμυγδαλου ετσι θα αφανισουν και εσας αργοτερα. Πουλησαμε το γαλα απο τις 5 ημερες στις 7 χωρις να κερδισουμε το "ελληνικο γιαουρτι"γιατι καποιοι τοτε πηραν κατω απο το τραπεζι 1-2λεπτα παραπανω.. Ετσι θα χαθει και η φετα...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές