BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δασμοί σε εισαγωγές για να αποδώσουν νέες αγροτικές πρακτικές εντός της ΕΕ

Αντίστοιχο ζήλο με αυτόν που δείχνουν οι επικεφαλής της Ευρώπης στα περιβαλλοντικά ζητήματα θα χρειαστεί να δώσουν και στις εμπορικές συμφωνίες, δυσαρεστώντας σε πολλές περιπτώσεις υποψήφιους εμπορικούς εταίρους, εφόσον το μπλοκ πράγματι αποσκοπεί στην διευθέτηση κλιματικών προβλημάτων οθώντας σε θυσίες στην αγροτική παραγωγή.

silo-1_2

11
0

Η παραγωγή κάθε κλάδου της αγροτικής οικονομίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 15% με την εφαρμογή της πολιτικής για την Βιοποικιλότητα και το Farm to Fork (Από το Αγρόκτημα στο Πιρούνι) ενώ από όσες ρυπογόνες εκπομπές λυτρωθεί τελικά η ευρωπαϊκή ήπειρος, το 50% αυτών θα μεταφερθεί σε παραγωγικά κέντρα τρίτων χωρών, που θα αναλάβουν με ιδιαίτερη χαρά να καλύψουν το κενό στις αγορές προστιθέμενης αξίας της ΕΕ.

Αυτό επικαλείται το αγροτικό λόμπι της ΕΕ, Copa Cogeca, το οποίο μάλιστα διαθέτει και σχετική έκθεση του Κέντρου Ερευνών της ΕΕ (JRC) για να υποστηρίξει την επιχειρηματολογία του, κατηγορώντας μάλιστα τις Βρυξέλλες ότι αποσιώπησαν εν μέσω καλοκαιριού τα νέα πορίσματα.

Μεταξύ άλλων η επίμαχη έκθεση, η οποία δεν συνιστά μελέτη επιπτώσεων, αναφέρει ότι «τα διδάγματα από αυτήν την έκθεση είναι σημαντικά από άποψη διαμόρφωσης πολιτικής. Όποιο και αν είναι το σενάριο που εξετάστηκε, όλοι οι τομείς παρουσιάζουν πτώση παραγωγή από 5% έως 15%, με τους τομείς της κτηνοτροφίας να έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Η έκθεση δείχνει ότι οι τιμές παραγωγού παρουσιάζουν καθαρή αύξηση περίπου 10% με αρνητικό ωστόσο αντίκτυπο για τα εισοδήματα των περισσότερων αγροτών.

Οι αλλαγές στην παραγωγή θα οδηγούσαν σε μείωση των εξαγωγών δημητριακών, χοιρινού κρέατος και πουλερικών, απομακρύνοντας την ΕΕ από τη θέση του καθαρού εξαγωγαία, πετυχαίνοντας παράλληλα ένα σημαντικό πλήγμα στο εμπορικό ισοζύγιο του μπλοκ  στην κατηγορία των ελαιούχων σπόρων, των φρούτων και λαχανικών, του βόειου και του αιγοπρόβειου κρέατος. 

Οι στρατηγικές Fork και Βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ θα μπορούσαν να βοηθήσουν να επιτευχθεί μείωση 28,4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον αγροτικό τομέα μέχρι το 2030, συμπεραίνει στη συνέχεια η έκθεση.

«Το εύρημα αυτό κάνει κάποιες περιβαλλοντικές ΜΚΟ να πουν ότι αυτές οι στρατηγικές θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό σταματά στα μισά του συλλογισμού. Ένας βασικό πόρισμα της έκθεσης είναι ότι πάνω από το μισό της αναμενόμενης μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου αντικαθίσταται από ισοδύναμες αυξήσεις εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε τρίτες χώρες» σχολιάζει σε ένα καυστικό της κείμενο η Copa-Cogeca. Με άλλα λόγια, η Copa Cogeca εκτιμά πως στρατηγικές όπως το Farm to Fork θα δημιουργήσουν ένα συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα πρακτικών και ανταγωνιστικότητας με τους διεθνείς ανταγωνιστές των Ευρωπαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αντιδρώντας στην έκθεση, ο Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, είπε, «Εάν δεν θέλουμε να οργανώσουμε τη μετεγκατάσταση μέρους της γεωργίας μας σε Τρίτες Χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι τόσο φιλόδοξη στην εμπορική της πολιτική όσο είναι με τις εσωτερικές αγροτικές στρατηγικές της. Σήμερα αυτό απλά δεν ισχύει. Αυτή η μεγάλη απόκλιση από τις απαιτήσεις βιωσιμότητας θα είναι αφόρητη για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς μας μακροπρόθεσμα ».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές