BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στο μικροσκόπιο ΕΛΓΟ παρτίδες με δήθεν βιολογικό ρύζι από Χαλάστρα

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι η «φάµπρικα» που έχει στηθεί γύρω από τη διάθεση, στην αγορά, «µαϊµού» βιολογικών προϊόντων.

45b_3

Λεωνίδας Λιάμης

327
0

Πριν καλά – καλά καθίσει η σκόνη που σηκώθηκε µε τα δήθεν βιολογικά κοτόπουλα και αβγά, για τα οποία υπήρξαν ανακλήσεις παρτίδων και επιβλήθηκαν σχετικές κυρώσεις, οι ελεγκτικές αρχές έχουν «δέσει» ανάλογη υπόθεση µε ελληνικά ρύζια που µόνο κατ’ ευφηµισµό είναι βιολογικά.

Απόλυτα διασταυρωµένες πληροφορίες, που έχουν περιέλθει σε γνώση της Agrenda, αναφέρουν πως πολύ σύντοµα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον ΕΛΓΟ – ∆ήµητρα για περιπτώσεις µε δήθεν βιολογικό ρύζι, που έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης.

Στο µικροσκόπιο του ελεγκτικού φορέα, κατά τις ίδιες πηγές, µπήκαν από το περασµένο καλοκαίρι γύρω στις 6-7 περιπτώσεις παραγωγών, οι οποίοι παρουσιάζουν παραστατικά πιστοποιητικού φορέα ότι ασκούν την ρυζοκαλλιέργεια µε πρωτόκολλο βιολογικής παραγωγής, αλλά στην πράξη φαίνεται πως γίνεται χρήση χηµικών φυτοπροστατευτικών, που αφήνουν κατάλοιπα στο τελικό προϊόν.

«Το νερό που χρησιµοποιείται για την άρδευση των ορυζώνων κουβαλά έτσι και αλλιώς διάφορα υπολείµµατα από φυτοπροστατευτικά και µια σειρά από άλλα στοιχεία, που απαγορεύονται στα βιολογικά. Επιπλέον, τα ρύζια έχουν και σοβαρά ζιζάνια, τα οποία για να καταπολεµηθούν µε αποτελεσµατικό τρόπο απαιτούνται χηµικά σκευάσµατα», σηµειώνεται από συνοµιλητή µας, που έχει γνώση λεπτοµερειών της υπόθεσης.

Τα δείγµατα που συλλέχθηκαν από τα ελεγχόµενα κτήµατα στάλθηκαν για αναλύσεις στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και σε όλες τις περιπτώσεις ανιχνεύθηκαν χηµικά υπολείµµατα, καταρρίπτοντας τους ισχυρισµούς περί προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Συνεπεία αυτών των διαπιστώσεων, οι πιστοποιητικοί φορείς πήραν µέτρα, µετά τις πρώτες αναλύσεις και υποβάθµισαν τα συγκεκριµένα χωράφια από το καθεστώς των βιολογικής καλλιέργειας. Οι ελεγχόµενοι προέβησαν µάλιστα στη συνέχεια σε ενστάσεις, αλλά, όπως µας αναφέρθηκε, και στους επανελέγχους του Ινστιτούτου οι αναλύσεις κατέληξαν στα ίδια ποσοστά χηµικών ουσιών, που είχαν ανιχνευθεί στα πρώτα δείγµατα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές