Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Φωτοβολταϊκά πάρκα σε αγρούς εκχερσωμένους βάζει νέα τροπολογία

Μετά την επίµαχη διάταξη που επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, µία νέα θεσµική παρέµβαση του ΥΠΕΝ, έρχεται να δώσει χώρο σε πάνελ και στις εκχερσωµένες εκτάσεις που µέχρι σήµερα καλλιεργούνται.

9_20

Γιώργος Κοντονής

9867
3

Παρά λοιπόν το καµπανάκι για την άκριτη διασπορά φωτοβολταϊκών σταθµών, που έχουν χτυπήσει κατά καιρούς ΓΕΩΤΕΕ  και παραγωγικοί φορείς της χώρας που βλέπουν κυρίως τις µεγάλες εταιρείες και τα funds να εκµεταλλεύονται τις ευεργετικές διατάξεις που κάνουν «λαµπόγυαλα» την παραγωγική γη, το ΥΠΕΝ στο νοµοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και την δίκαιη αναπτυξιακή µετάβαση (Νόµος 4872/2021-ΦΕΚ 247/Α/2021) προέβλεψε τα εξής:

Άρθρο 34 Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθµών σε δασικές εκτάσεις που εκχερώσθηκαν ή παραχωρήθηκαν για γεωργική ή δενδροκοµική καλλιέργεια-Τροποποίηση της περ. Γ’ της παρ. 3 του άρθρου 53 του ν. 998/1979

γ. Ειδικότερα, εγκαταστάσεις εκµετάλλευσης ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθµούς σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις απαγορεύονται. [Αρχή Τροποποίησης] Κατ’ εξαίρεση, οι εγκαταστάσεις αυτές επιτρέπονται σε δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν ή παραχωρήθηκαν για γεωργική ή δενδροκοµική καλλιέργεια, σύµφωνα µε τη δασική και την αγροτική νοµοθεσία, εφόσον αξιοποιήθηκαν κατά τους όρους της εκχέρσωσης ή της παραχώρησης και καλλιεργούνται, υπό την προϋπόθεση, ότι µετά το πέρας της νόµιµης λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών, σύµφωνα και µε τους όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ή την για οποιονδήποτε λόγο αποµάκρυνσή τους, η έκταση επανέρχεται στην πρότερη αγροτική χρήση. Ειδικά στις περιπτώσεις που η εκχέρσωση των δασι ών εκτάσεων πραγµατοποιήθηκε σύµφωνα µε τις παρ. 1 έως και 4 του άρθρου 47, για την εγκατάσταση σε αυτές φωτοβολταϊκών σταθµών, απαιτείται νέα έγκριση επέµβασης για τη νέα χρήση, η οποία χορηγείται υπό τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος νόµου.

Όπως αναφέρει µεταξύ άλλων η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθµών επιτρέπεται σε δασικές εκτάσεις, ενώ απαγορεύεται µόνο σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις. Ωστόσο, έργα Α.Π.Ε. µεταξύ των οποίων και φωτοβολταϊκοί σταθµοί δεν δύνανται µα εγκατασταθούν σε νόµιµα εκχερσωθείσες εκτάσεις που παραχωρήθηκαν για γεωργική εκµετάλλευση [...]. ∆ιαπιστώνεται η αντίφαση, ο νόµος να επιτρέπει την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων προκειµένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκοί σταθµοί, αλλά να απαγορεύει την εγκατάστασή τους σε αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες κάποτε είχαν δασικό χαρακτήρα, τον οποίο ωστόσο απώλεσαν για νόµιµη αιτία. Με την προτεινόµενη ρύθµιση, αίρεται η ανωτέρω αξιολογική αντινοµία µε την παροχή της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθµών και στις νόµιµα εκχερσωµένες δασικές εκτάσεις».

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

20-12-2021 13:35Eleos tagares

Δεν άφησε τίποτα όρθιο η τρομοκρατική κυβέρνηση ,όλα στους φραγκατους χωρίς έλεος....

Απάντηση

20-12-2021 11:46Kostas

Πολύ ωραία! Ευνοούνται οι δήθεν αγρότες, που εκχερσωνουν με πρόφαση την δήθεν καλλιέργεια, και αύριο θα εισπράττουν ενοίκια ξαπλωμένοι στα βότσαλα της Χαβάης!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία