BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ρόλο «αστυνόμου» στη Φέτα διεκδικεί η Διεπαγγελματική και φέρνει νέο σήμα ΠΟΠ

Ανεξάρτητοι έλεγχοι τήρησης των κανόνων ΠΟΠ της Φέτας, ειδικό σήµα και σταθερή χρηµατοδοτική ροή διαµορφώνουν την ατζέντα της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης για τους επόµενους µήνες, σε µια προσπάθεια συνολικής ανασύνταξης του κλάδου.

54_3

Πέτρος Γκόγκος

376
0

Η επιχειρούµενη ανασυγκρότηση µέσα από τη ∆ιεπαγγελµατική Φέτας που ψάχνει να βρει ρυθµούς, έχοντας πλέον εξασφαλίσει µια µόνιµη διοίκηση, ξεκινά από την εξασφάλιση ενός ανεξάρτητου ελεγκτικού µηχανισµού που θα επιβλέπει για λογαριασµό της την τήρηση του πλαισίου ΠΟΠ φέτας.

Πρόθεση της νέας διοίκησης είναι η συνεργασία µε µεγάλο ιδιωτικό οργανισµό πιστοποίησης, ο οποίος για λογαριασµό της θα τρέχει προληπτικούς ελέγχους. Ο επικεφαλής της Ε∆ΟΦ Γιάννης Βιτάλης, αναφέρει πως αυτήν την περίοδο η Οργάνωση αναµένει τις προσφορές από δύο πιστοποιηµένους φορείς (Cosmocert, TÜV). Έτσι, σε περίπτωση παρατυπιών θα επιταχύνονται οι προβλεπόµενες διαδικασίες, ενώ θα γίνονται και µε καλύτερη εστίαση οι θεσµικοί έλεγχοι. Άλλωστε η διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου και η συνεχιζόµενη διάγνωση της αγοράς θα λειτουργεί παράλληλα µε τις διαδικασίες που εφαρµόζει ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα και το υπουργείο. Μάλιστα η Ε∆ΟΦ προγραµµατίζει την παροχή νοµικής βοήθειας στις κρατικές υπηρεσίες µέσω συµβούλου, ώστε διευκολύνεται το έργο των δικηγόρων που αναλαµβάνουν τις περιπτώσεις νοθείας.

Παράλληλα µε αυτό, ετοιµάζεται ένα νέο σήµα ΠΟΠ-Ε∆ΟΦ το οποίο θα αποδίδεται στα µέλη της ∆ιεπαγγελµατικής και θα τοποθετείται µαζί µε το επίσηµο θεσµικό σήµα ΠΟΠ στις συσκευασίες των προϊόντων. Για την απονοµή του, προαπαιτούµενο είναι να περνάει η επιχείρηση από τους ελέγχους του ιδιωτικού φορέα, αλλά και η καταβολή συνδροµής που θα επιτρέπει τη χρηµατοδότηση του εγχειρήµατος.

Χρηµατοδότηση από εισφορές υπέρ ΕΛΓΟ

Προϋπόθεση για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών ωστόσο, είναι η σταθερή χρηµατοδότηση του φορέα της ∆ιεπαγγελµατικής, µε τις ζυµώσεις που διενεργούνται το τελευταίο διάστηµα σε επίπεδο διοίκησης να στρέφονται προς τη διεκδίκηση ενός σταθερού ποσοστού από τις ετήσιες εισφορές υπέρ ΕΛΓΟ ∆ήµητρα που καταβάλλει ο κλάδος. Η πρόταση αυτή εξυπηρετεί την ανεξαρτητοποίηση της ∆ιεπαγγελµατικής από την πλατεία Βάθη, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει η διοίκηση να διαπραγµατεύεται κάθε χρόνο την έγκριση ενός ορισµένου ποσού από τον εκάστοτε υπουργό.

Σε πρώτη φάση, µέσα στον Ιανουάριο το νεοσύστατο ∆Σ της ∆ιεπαγγελµατικής αναµένεται ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισµό του έτους, προσδοκώντας σε ένα ποσό ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τις πληροφορίες. Από το κονδύλι αυτό, αναµένεται ότι θα εξυπηρετηθούν άµεσες ανάγκες, όπως το άνοιγµα γραφείων και άλλα σχετικά έξοδα. Μέρος από το ποσό αυτό, η διοίκηση της Ε∆ΟΦ το προορίζει για την κάλυψη εξόδων που σχετίζονται µε συµµετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, καθώς και έξοδα προβολής.

Αναφορικά τώρα µε τα µέτωπα που είχαν διαµορφωθεί τους προηγούµενους µήνες, όσο αδυνατούσαν οι συντελεστές της Οργάνωσης να προχωρήσουν στην κατανοµή αξιωµάτων στο ∆Σ, φαίνεται ότι τελευταία επικρατεί νηνεµία ή µάλλον µια καλή τη πίστη σύµπνοια µεταξύ των µελών της διοίκησης.

Υπενθυµίζεται ότι η κατανοµή αξιωµάτων της ∆ευτέρας 20ης ∆εκεµβρίου στη Λάρισα ανέδειξε ως επικεφαλής του ∆Σ τον αντιπρόεδρο της ∆ωδώνη Γιάννη Βιτάλη. Στη ∆ιοίκηση ακόµα οι: Αλ. Μποτός, Μ. Σαράντης, Κων. Παπαδόπουλος-Χατζάκος, Ν. Τάχας, Π. Σατολιάς, ∆. Μόσχος, Μ. Τζιότζιος και Γ. Γκουροµπίνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές