BACK TO
TOP
Θεσμικά

Για τη συνδεδεμένη των βοοειδών η πρώτη αλλαγή στο στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ

Παραδοχή λάθους και διαβεβαίωση για αντικατάσταση της πρότασης για κατανομή της συνδεμένης ενίσχυσης στο βόειο κρέας έδωσε στις ενώσεις κτηνοτρόφων η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου στην πλατεία Βάθη.

ageladotrofoi-Ypaat-1

2711
6

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό «να ενημερώνεται μόλις χθες για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης όσον αφορά στην συνδεδεμένη του βόειου κρέατος» με τις συζητήσεις τώρα να κατευθύνονται στην αναζήτηση φόρμουλας ώστε να δοθεί ενίσχυση κοντά στα 200 ευρώ ανά γέννα από 40 ευρώ που περιλαμβάνει αυτήν την στιγμή το ελληνικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

Όπως μεταφέρουν στην Agrenda και το Agronews ο Νίκος Δημόπουλος (ΑΜΘ) και η Άννα Μόσχου (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς - ΣΕΚ) το υπουργείο υποστήριξε πως έλαβε υπ’ όψιν του στοιχεία θηλασμού από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, αποδίδοντας τη μεγάλη απόκλιση από τα 150 ευρώ ανά γέννα που πληρώνονται στην τρέχουσα ΚΑΠ οι αγελαδοτρόφοι.

Στη μονόωρη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του ΣΕΚ και της ΠΕΚ, συμφωνήθηκε μια επόμενη σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να διαμορφωθεί η νέα πρόταση της χώρας προς την Κομισιόν. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η αντικατάσταση του στρατηγικού σχεδίου δεν είναι απλή υπόθεση, με το ζήτημα να απέχει από το να θεωρείται λήξαν.

 Βασική διεκδίκηση των κτηνοτρόφων που εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκονται στα κάγκελα εξαιτίας αυτής της «απαράδεκτης» όπως την χαρακτηρίζουν πρότασης, είναι να διαμορφωθεί μέσω ουσιαστικής διαβούλευσης ένα σχέδιο που να στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία. «Τα 250 ευρώ στους παχυντές είναι κόκκινη γραμμή για εμάς» αναφέρει ο Νίκος Δημόπουλος, με την Άννα Μόσχου να αναφέρει από την πλευρά της πως ο μόνος τρόπος για να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή, είναι τα ποσά της συνδεδεμένης να κατευθυνθούν προς τα ελληνικά μοσχάρια.

Στις συγκεκριμένες προτάσεις που θα παρουσιάσουν οι κτηνοτρόφοι στην επόμενη συνάντησή τους με το υπουργείο, θα συζητηθούν και συγκεκριμένες ρήτρες, ώστε να μην αναπτυχθούν στρεβλώσεις στη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης. Μια εξ αυτών των δικλείδων ασφαλείας, έχει να κάνει με τις δηλώσεις θανάτου, που δεν θα μπορούν να παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τις δηλώσεις γέννας που θα έχουν προηγηθεί.

Οι προτάσεις των κτηνοτρόφων για τη συνδεδεμένη στο βόειο κρέας: 

ΜΕΤΡΟ Α (Επιδότηση γεννήσεων ελληνικών μοσχαριών)

ΠΡΟΤΑΣΗ 

Θηλυκά βοοειδή ηλικίας 20 μηνών έως 14 ετών που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Προτεινόμενο ποσό ενίσχυσης : 200 ευρώ ανά ζώο. 

Το προτεινόμενο στο Στρατηγικό Σχέδιο κάτω όριο των 18 μηνών είναι, με βάση την φυσιολογία των βοοειδών, μη παραδεκτό  διότι ουσιαστικά προϋποθέτει ότι η σύλληψη γίνεται στους 9 μήνες. Το (πάνω) όριο των 14 ετών θεωρείται αναγκαίο για μία μεταβατική περίοδο (διάρκεια της νέας ΚΑΠ, έως ότου αποδώσει το μέτρο για την στήριξη των μοσχίδων) διότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη ζώων στην εγχώρια κρεατοπαραγωγή.

  

ΜΕΤΡΟ Β (Επιδότηση ζώων αντικατάστασης – θηλυκές μοσχίδες)

 

 ΠΡΟΤΑΣΗ   

Θηλυκά βοοειδή αναπαραγωγής τα οποία στο έτος ενίσχυσης γίνονται 20 μηνών. Ποσό ενίσχυσης : 500 ευρώ για όλα τα ζώα, επιπλέον 200 ευρώ για τα ζώα αναγνωρισμένων κρεατοπαραγωγικών ελληνικών φυλών (Ελληνική Κόκκινη και Ελληνική Ξανθόχρωμη φυλή). 

Στόχος : Η αύξηση της  ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος, μέσω της αύξησης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, ήτοι των ζώων αναπαραγωγής.

Σημειώνεται ότι τα θηλυκά αντικατάστασης είναι ζωικό κεφάλαιο που αυξάνει τα έξοδα της μονάδας, γιατί αργεί η συνεισφορά του στην παραγωγή και πώληση του μοσχαριού, 20-22 μήνες ολοκλήρωση της ανάπτυξης του θηλυκού, 9 μήνες επιτυχημένη εγκυμοσύνη  - πετυχημένη γέννα , 5-6 μηνών ο απογαλακτισμός του μοσχαριού και η πώληση του σε Έλληνα παχυντή (Υπογραμμίζεται η θνησιμότητα των μικρών μόσχων ηλικίας από 0-2 μηνών σε σταβλιζόμενες συνθήκες στο 10% και στην ελεύθερη βόσκηση  το ποσοστό διπλασιάζεται στο 20%, γιατί είναι υψηλού κινδύνου. Γι ΄αυτό και δεν λαμβάνουν ζωικές μονάδες τα μοσχάρια ηλικίας 0-2 μηνών.

 

ΜΕΤΡΟ Γ

ΠΡΟΤΑΣΗ 

Επιδότηση παραγωγής κρέατος 

Ενίσχυση με 200€/ζώο των αρσενικών και θηλυκών μοσχαριών των αγελαδοτρόφων που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευση τους και σφάζονται μέχρι 14 μηνών.

Ενίσχυση με 250 €/ζώο των αρσενικών και θηλυκών μοσχαριών των αγελαδοτρόφων που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευση τους  και σφάζονται από 14 μέχρι 24 μηνών.

Ενίσχυση των παχυντών με 50€/ζώο για τα μοσχάρια που έχουν γεννηθεί μόνο στην Ελλάδα και σφάζονται από 14 έως 24 μηνών και διατηρούνται στη μονάδα τουλάχιστον 5 μήνες πριν τη σφαγή , ώστε να υπάρχει «σημαντικό κίνητρο» για να αγοράζουν τα ελληνικά μοσχάρια και να μην εισάγουν από το εξωτερικό.

Αποκλείονται  από κάθε ενίσχυση τα εισαγόμενα μοσχάρια από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες. 

Παραγωγοί οι οποίοι ήταν ενταγμένοι στα ειδικά δικαιώματα χωρίς βοσκότοπο, να επιδοτηθούν μέσα από τα νέα δικαιώματα.

Σκοπός του μέτρου είναι:  η στήριξη της παραγωγής ελληνικών ζώων, η ανανέωση (σε συνδυασμό με το Μέτρο Β) των ελληνικών κοπαδιών με την απομάκρυνση ζώων και η στήριξη της διάθεσης ελληνικού βόειου κρέατος στην αγορά.

Η ανακοίνωση του υπουργείου για την συνάντηση:

«Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και διαβούλευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων αναφορικά με τις αλλαγές και προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου πραγματοποίησε συνάντηση με τα μέλη των ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, κ. Κώστα Μπαγινέτα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των παραγωγών υπέβαλλαν σειρά προτάσεων και ενημέρωσαν για τα προβλήματα του κλάδου τους, όπως το μέλλον των επιδοτήσεων βάσει των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027.

Ο ΥφΑΑΤ αφού επιβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο, επανέλαβε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους παραγωγούς και τόνισε πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ενίσχυσης της κτηνοτροφίας.

Τέλος, ζήτησε την άμεση προετοιμασία, προς αξιολόγηση από το ΥΠΑΑΤ, σχετικών προτάσεων».





Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

24-01-2022 23:23Παναγιωτης

Θεωρω ότι οι προτάσεις της ενώσεις κτηνοτρόφων είναι σε σωστή κατεύθυνση για τους παραγωγούς για τους παχύντες να δοθούν επιπλέον κινητρα για ελληνικά μοσχαρια.

Απάντηση

24-01-2022 23:08Κυριακίδης Παναγιωτης

Οι προτάσεις της Ένωσης κτηνοτροφων βρισκωνται κατεύθυνση.

Απάντηση

21-01-2022 13:43Fanis

Στους παχυντες οι οποιοι αγοραζουν ζωα απο μοναδες ελληνικες εγχωρια , να δωσουν τα λεφτα που τους αναλογουν δεν ειπε κανεις οχι . Αλλα οχι και να πατησουν την παραγωγη και τις μοναδες που αναπαραγουν ζωα ελληνικα . Αυτο μονο για αστειο θα το περναμε. Ξερω και παχυντες οι οποιοι επιλεγουν μονο απο ελληνικες μοναδες ζωα ελληνικα βελτιωμενα και μη , και οι αποδσεις τους σε κρεας ειναι πολυ καλες πανω απο 55% . Οποτε να μην διαμαρτυρονται οι παχυντες . Αν ηταν στο χερι μου δεν θα τους επιδοτουσα τιποτα απολυτως .

Απάντηση

21-01-2022 00:27Κώστας

Καταρχάς τα 50ευρώ για παχυνση σε ζώα πού έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα δεν στέκει αφού όλοι σχεδόν χρησιμοποιούν ξένο έμβρυο, μα και για έναν πού θέλει να κάνει παχυνση δεν συμφέρει η Έλληνικη φυλή. Άλλωστε ξένες φυλές,διασταύρωσης βλέπουμε στο γάλα αγελάδος, προβάτου, κατσίκισιο. Πρέπει να δωθει κίνητρο και στους νεος παχυντες. Τώρα για μία εκτροφεί 400 ευρώ είναι πιστεύω καλά, 200ευρώ για την εκτροφεί και 200ευρώ για παχυνση.

Απάντηση

20-01-2022 18:54Μιχάλης

Με λίγα λόγια αν περάσει αυτό εγώ που παχαίνω ελληνικά μοσχαρια θα στραφώ στα εισαγόμενα για να επιβιώσω αλλά πάντα έτσι γίνεται στο ελλαδισταν μπράβο

Απάντηση

20-01-2022 18:30Μιχάλης

Ενίσχυση 50 ευρώ στον παχυντη έτσι ώστε να έχει ΣΩΒΑΡΟ κίνητρο να αγοράσει ελληνικά ζώα χουβαρνταδες ρε χαχαχα χαχαχα σήμερα αγόρασα δύο σακιά σογια 61 ευρώ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές