BACK TO
TOP
Θεσμικά

Από την εικονική πραγματικότητα στον ωμό ρεαλισμό των μπλόκων

Έντονη είναι η κινητικότητα στις τάξεις των αγροτών, που προσπαθούν να οργανώσουν την επιβαλλόμενη από τις συνθήκες ατζέντα κινητοποιήσεων για το προσεχές διάστημα.

46_23

2137
7

Από την εικονική πραγματικότητα που καλλιεργεί ο Λιβανός στον ωμό ρεαλισμό των αγροτικών μπλόκων

Σε μια προσπάθεια να σπάσουν την επίπλαστη εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλά, την οποία επικοινωνεί συστηματικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ωμός ρεαλισμός των μπλόκων αποκτά ξανά δυναμική και απήχηση στους κόλπους των αγροτών. Παρά τις επιπλοκές που φέρνει η συνθήκη της πανδημίας, τα τελευταία 24ωρα γίνονται προσπάθειες να αναθερμανθεί το μέτωπο, με τους ανοιχτούς λογαριασμούς μεταξύ αγροτών και Σπήλιου Λιβανού να μεγαλώνουν.

Μάλιστα, όπως σχολιάζει συνομιλητής της Agrenda, η πολιτική ηγεσία της Βάθη βολεύεται από την υφιστάμενη κατάσταση, αφού κρατά μακριά τα φώτα της επικαιρότητας από τα του οίκου της.

Όπως μεταφέρουν πηγές, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μετά τις 24 Ιανουαρίου, θα βγουν στους δρόμους τα πρώτα τρακτέρ, ώστε το κίνημα των μπλόκων να μετρήσει τις δυνάμεις του σε πρώτη φάση στις πλατείες των χωριών. Η αρχή θα γίνει στην Καρδίτσα και στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Η ανταπόκριση σε αυτά τα καλέσματα είναι που θα κρίνει και το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια και διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι αγροτικοί σύλλογοι ανακοινώνουν συσκέψεις για τις προσεχείς ημέρες, στις οποίες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής στο κάλεσμα που έχουν απευθύνει από μηνός οι συντονιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Φουντώνει η δυσαρέσκεια στη Βόρεια Ελλάδα

Το κύμα της δυσαρέσκειας στις τάξεις των παραγωγών στη Βόρεια Ελλάδα φουντώνει και ήδη δρομολογούνται δυναμικές κινητοποιήσεις για να διεκδικηθούν λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που βάζουν φωτιά αυτή την περίοδο στον πρωτογενή τομέα.

Την ερχόμενη Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, εκπρόσωποι συντονιστικών οργανώσεων αγροτών από όλη την Κεντρική Μακεδονία πρόκειται να συναντηθούν στην αίθουσα του δημαρχείου Τριλόφου, με σκοπό να οριστικοποιήσουν την ημέρα και την ώρα, που θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, καθώς, ήδη, η απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έχει ληφθεί.

Αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους είναι οι παραγωγοί και στην Καστοριά, όπου από το πρωί της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου, έπειτα από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αγροτών, βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, μετά τις μη ικανοποιητικές απαντήσεις που έλαβαν από τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή, Ζήση Τζηκαλάγια, ενώ την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2021, αν δεν έχει πραγματοποιηθεί στο μεσοδιάστημα συνάντηση με τον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο, είναι ειλημμένη απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Αναφορικά με τα αιτήματα που θέτει το συντονιστικό της Καστοριάς, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει:

  • Το κύριο θέμα του νομού μας το οποίο είναι οι απλήρωτες αποζημιώσεις των φασουλοπαραγωγών για τις οποίες ο βουλευτής και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχαν δεσμευτεί να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο και από ότι φαίνεται δεν θα πληρωθούν ούτε τον Φεβρουάριο.
  • Το κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί πάνω από 400% με τους περισσότερους αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν την φετινή χρόνια.
  • Τις αποζημιώσεις κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ) όπου ακόμα δεν έχουν εξεταστεί και πληρωθεί για το έτος 2019 για τα μήλα και τα φασόλια, για το έτος 2020 για τις ζημιές στα ρεβίθια και τις φακές και για το έτος 2021 τις ζημιές στα σιτηρά, φακές, ρεβίθια, τριφύλλια, καπνά και την πτώση γάλακτος στην κτηνοτροφική παραγωγή.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να συμπεριλάβει περισσότερα αιτία και να αλλάξει ο ισχύων κανονισμός για τις αρρώστιες ανάλογα με την κλιματική αλλαγή
  • Το φράγμα Νεστορίου όπου έχει ξεκινήσει από το 2011 και η σημερινή κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα τελειώσει σύντομα ενώ έχει κολλήσει και πάλι.
  • Το ασφαλιστικό των αγροτών όπου ενώ πληρώνουν τα ίδια ποσά με τους δημόσιους υπαλλήλους και ιδιωτικούς υπαλλήλους τα προσόντα ασφάλισης διαφέρουν κατά πολύ.

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγροκτηνοτρόφοι σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Με μακρύ κατάλογο διεκδικήσεων και διάθεση για μαζική συμμετοχή και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων οι αγροκτηνοτρόφοι σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, με το ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου να αποφασίζει τη σύνταξη με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να απευθύνει κάλεσμα σε αγρότες-κτηνοτρόφους-αλιείς των νησιών για συμμετοχή σε διαδοχικές συσκέψεις αρχής γενομένης από την Παρασκευή 21 Γενάρη στο Μουσείο στα Καμιναράτα, ενώ αποφασίστηκε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας στις 27/1, ενώ 29 του μήνα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Ιθάκη για να σχεδιαστεί η συνέχεια.

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ και στην Άρτα

Συνέδριο, στο οποίο πρόκειται να συζητηθεί και η συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις, πραγματοποιεί την προσεχή Τετάρτη 26 Ιανουαρίου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας, με τον ο πρόεδρός της Ευάγγελος Μπέτσας να δηλώνει στην ΕΡΤ πως «άλλος δρόμος δεν υπάρχει προκειμένου να δει καλύτερες μέρες ο αγροτικός κόσμος», διαβεβαιώνοντας πως θα υπάρξει δυναμική παρουσία των Αρτινών αγροτών στο συλλαλητήριο που προετοιμάζει για το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Παράλληλα θα κατατεθεί πρόταση για ανάλογη κινητοποίηση στην Άρτα και πριν απ’ αυτό.

Προετοιμασίες και στην Κρήτη

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου καλούν σε πλατιά σύσκεψη τους  αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας για να συζητήσουν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν και την οργάνωση της πάλης  απέναντι στα εξοντωτικά μέτρα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 24 ιανουαρίου στις 7:00 στην αιθουσα του ΚΑΠΗ στις Αρχάνες

Κινητοποίηση αγροτών στα Χανιά για τις αυξήσεις σε ρεύμα και εφόδια

Σε κινητοποίηση το πρωί της 21ης Ιανουαρίου στα γραφεία της ΔΕΗ στα Χανιά προχώρησαν οργανωμένα αγροτικοί σύλλογοι μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων. Οι αγρότες των Χανίων διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής, το ακριβό πετρέλαιο και τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, διεκδικώντας άμεση μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50% καθώς και συνολική και ριζική μείωση του, ενώ καλούν και σε πανχανιώτικη κινητοποίηση την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Μεγάλη κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στην Καρδίτσα

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες και πολίτες αδειάζοντας συμβολικά κάδους με κοπριά και λάσπες στην είσοδο των γραφείων της Περιφερειακής Ενότητας, όπου κατέληξε η πορεία που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα μαζικής και δυναμικής κινητοποίησης που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας,διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, την μη καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που τους προκάλεσε ο Ιανός και για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων που επαναφέρουν συνεχώς στο προσκήνιο τον εφιάλτη των πλημμυρών.

Στον δρόμο για τη σταφίδα οι αγρότες της Ηλείας

Την θεσμοθέτηση και διασφάλιση κατώτατης εγγυημένης τιμής ζητούν οι καλλιεργητές της σταφίδας που για ακόμα μία φορά κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι η συμφωνία για 1,40 το κιλό της κορινθιακής αγορά από τον παραγωγό δεν εφαρμόστηκε ποτέ και οι δεσμεύσεις, όπως είπαν οι ίδιοι, δεν ήταν τίποτα άλλο από λόγια του αέρα.

Μάλιστα επειδή πλησιάζει το τέλος του μήνα όπου οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν παραδώσει τιμολόγια με πώληση 150 κιλά ανά στρέμμα τουλάχιστον για να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, οι έμποροι αφήνουν τον καιρό να περνάει πιέζοντας ασφυκτικά, όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες, για να αγοράζουν με 50,60,70, και 80 λεπτά το κιλό.

Το ραντεβού είχε δοθεί στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου όπου συγκεντρώθηκαν με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα  προκειμένου να  εκφράσουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις της σταφίδας και των εμπαιγμό που υφίστανται όσον αφορά το θέμα της τιμής.

«Είμαστε στους δρόμους από την πρώτη στιγμή που έχει προκύψει αυτό το θέμα με την σταφίδα και τον μεγάλο εμπαιγμό με την τιμή που έχουμε υποστεί. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλεγε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά και πάει μία χαρά, ότι θα λυθεί το θέμα, ότι θα δώσουν στους παραγωγούς κάτι επάνω στην τιμή, λόγια τα οποία εκ των πραγμάτων σήμερα αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτα άλλο εκτός από κοροϊδία. Οι έμποροι με την δήλωση του υπουργού για την συμφωνία εξυπηρετήθηκαν και αγοράζουν την σταφίδα τσάμπα, 80 και 90 λεπτά το κιλό.  Ο παραγωγός αυτή τη στιγμή είναι στα κάγκελα γιατί λήγει η προθεσμία για τη συνδεδεμένη πρώτον και θα πρέπει οι παραγωγοί να παραδώσουν κάτι που αν δεν γίνει υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την ενίσχυση. Δεύτερον δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να ζήσουν την οικογένειά τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο  Πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ Θανάσης Βομπίρης.

Στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο

Στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο έγινε παράσταση διαμαρτυρίας προ ολίγων ημερών. Οι μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα τις οποίες ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για όλα τα αίτια, οι χρωστούμενες αποζημιώσεις σε αρκετές περιπτώσεις από το 2021, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής που αποτελεί μόνιμο βραχνά, αποτέλεσαν βασικά αιτήματα που τέθηκαν στην κινητοποίηση.

Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας ανταποκρίθηκαν οι Σύλλογοι Κατούνας, Καινούργιου, Θύριου - Βόνιτσας, Μακρυνείας και Αγρινίου, με τον α' αντιπρόεδρό της Γιάννη Καρναβιά να σημειώνει: «Εκτός από τον αναχρονιστικό κανονισμό που δεν βοηθά τους αγρότες, πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού στον ΕΛΓΑ, κάτι που αναφέρθηκε και στην κινητοποίησή μας από την τοπική Διεύθυνση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή καν η πραγματοποίηση των ελέγχων».

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν πρόβλεψη ελέγχων για την ακαρπία στην ελιά, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες αγρότες έμειναν χωρίς εισόδημα για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο που ολοκληρώνεται. Αντίστοιχα, με ψίχουλα ή και καθόλου, αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τις ζημιές που σημειώθηκαν πέρσι, από καιρικά φαινόμενα και τις τελευταίες πλημμύρες του φθινοπώρου σε όλο τον νομό.

Σημειώνοντας ότι θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους το επόμενο διάστημα, αγρότες προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αγρινίου - Αντιρρίου στο ύψος των γραφείων του ΕΛΓΑ.

Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες εξέφρασαν τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η Ομοσπονδία συνεχίζει τις ενημερώσεις της στα χωριά, όπου το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στα Καλύβια και το Αγγελόκαστρο. Την Τετάρτη 19 Γενάρη θα προχωρήσει σε κινητοποίηση στο δασαρχείο Αμφιλοχίας στις 11 π.μ. για το φλέγον θέμα των δασικών χαρτών.

Στον Πύργο

Στην Ηλεία, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο και ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα, με αιχμή την εξευτελιστική τιμή της κορινθιακής σταφίδας.

«Απαιτήσαμε κατώτερη εγγυημένη τιμή 2 ευρώ για τη σταφίδα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης. Πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά ζητήσαμε να γίνει άμεση επικοινωνία του αντιπεριφερειάρχη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης», υπογραμμίζοντας πως δεν θα γίνει δεκτή η κοροϊδία υπουργείου και μεγαλεμπόρων και μεταποιητών.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν αντιπροσωπείες των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Ομάδα Γυναικών Πύργου.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

22-01-2022 23:03mursi

αιτημα για ΑΤΑΚ και ηλεκτρονικα ενοικιαστηρια δεν βλεπω πουθενα

Απάντηση

22-01-2022 21:20Kostas

Είναι αλήθεια ότι χωρίς κινητοποιήσεις αγροτών, ο κύριος υπουργός της αγροτιάς κοιμάται ήσυχος, σαν καπετάνιος που έβαλε τον αυτόματο πιλότο και γύρισε στο κρεβατάκι του! Οι φουρτούνες όμως που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αγρότες, θα του δώσουν την αφορμή και τη θέληση να αγωνίζεται καθημερινά, να ξαγρυπνα και να υποφέρει μαζί τους, και να πιέζει εκεί που πρέπει για να γίνονται τα λόγια πράξεις και όχι απλές υποσχέσεις! Αρκεί , σύσσωμη η αγροτιά, με μία φωνή, πέρα από κόμματα και χρώματα, να απαιτήσει ενωμένη την ικανοποίηση των δικαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων της. Η ιστορία έδειξε ότι κάθε φορά που η πυρκαγιά των κοινωνικών ανωμαλιων-αναταραχων απειλεί τη δημόσια σταθερότητα, οι αρμόδιοι θέλοντας και μη, φροντίζουν για την επαναφορά της κοινωνικής ειρήνης, ως άριστοι πυροσβέστες! Για να το πω αλλιώς: Όταν κλαίει το μωρό μαύρα μεσάνυχτα, σίγουρα κάποιος θα του δώσει γάλα για να ησυχάσει, και θα γλυτώσει κι αυτός από τη γκρίνια του!

Απάντηση

22-01-2022 21:19Kostas

Είναι αλήθεια ότι χωρίς κινητοποιήσεις αγροτών, ο κύριος υπουργός της αγροτιάς κοιμάται ήσυχος, σαν καπετάνιος που έβαλε τον αυτόματο πιλότο και γύρισε στο κρεβατάκι του! Οι φουρτούνες όμως που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αγρότες, θα του δώσουν την αφορμή και τη θέληση να αγωνίζεται καθημερινά, να ξαγρυπνα και να υποφέρει μαζί τους, και να πιέζει εκεί που πρέπει για να γίνονται τα λόγια πράξεις και όχι απλές υποσχέσεις! Αρκεί , σύσσωμη η αγροτιά, με μία φωνή, πέρα από κόμματα και χρώματα, να απαιτήσει ενωμένη την ικανοποίηση των δικαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων της. Η ιστορία έδειξε ότι κάθε φορά που η πυρκαγιά των κοινωνικών ανωμαλιων-αναταραχων απειλεί τη δημόσια σταθερότητα, οι αρμόδιοι θέλοντας και μη, φροντίζουν για την επαναφορά της κοινωνικής ειρήνης, ως άριστοι πυροσβέστες! Για να το πω αλλιώς: Όταν κλαίει το μωρό μαύρα μεσάνυχτα, σίγουρα κάποιος θα του δώσει γάλα για να ησυχάσει, και θα γλυτώσει κι αυτός από τη γκρίνια του!

Απάντηση

22-01-2022 14:55ΑΓΡΟΤΗΣ

Σιγά τις απειλές!!!!!!

Απάντηση

22-01-2022 10:28Μπαμπούλας Α Ε

Πάλι τα ίδια κάθε χρόνο μας ζαλισατε. Αφού θα σας πετάξουν λίγο τυράκι και παπαλα. ΈΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές