BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εντυπωσιασμός χωρίς αντίκρισμα τα 7 μέτρα για κάλυψη του κόστους

Άνθρακες ο θησαυρός των μέτρων ανακούφισης των αγροτών που με πομπώδη τρόπο επιχειρεί να παρουσιάσει το τελευταίο 24ωρο η κυβέρνηση και τα οποία περισσότερο εξοργίζουν τελικά τους αγρότες παρά δίνουν λύση στα μεγάλα προβλήματα των ανατιμήσεων στα αγροτικά εφόδια και ειδικά στις ζωοτροφές, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα λιπάσματα.

1-small-wooden-stall_FS19

Πέτρος Γκόγκος

3924
11

Εντυπωσιασμός χωρίς αξιόλογο αντίκρισμα τα 7 μέτρα Λιβανού  για κάλυψη κόστους στις εκμεταλλεύσεις  

Οι άνθρωποι που ζουν καθημερινά το βάρος των ανατιμήσεων στον τομέα της αγροτικής παραγωγής επισημαίνουν στο Agronews ότι οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών έρχονται περισσότερο για να θολώσουν τα νερά παρά για να δώσουν λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί η δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής. 
Όπως δεν λειτούργησε τονίζουν η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, έτσι δεν θα έχει αντίκρισμα και τη σημασία που η κυβέρνηση αποδίδει στο μέτρο, η μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα από το 13% στο 6%. Κι αυτό γιατί, πρώτον, η εν λόγω ελάφρυνηση από το ΦΠΑ είναι πολύ μικρή σε σχέση με την πραγματική ανατίμηση στα λιπάσματα τον τελευταίο χρόνο. Δεύτερον, γιατί, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι περισσότεροι αγρότες παίρνουν πίσω το ΦΠΑ με τη γνωστή διαδικασία του συμψηφισμού. 

Εκεί όμως που οι εντυπώσεις περισσεύουν είναι στην επιστροφή του 7% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς κανείς δεν ξέρει αν το τρίμηνο για το οποίο γίνεται λόγος υπάρχουν έσοδα και αν αυτά αντιπροσωπεύουν την πραγματική δραστηριότητα μιας κτηνοτροφικής μονάδας στη διάρκεια της χρονιάς. Για παράδειγμα, αν κάποιος κτηνοτρόφος έσφαξε αρνιά στις 20 Δεκεμβρίου και μετά ξανασφάξει αρνιά το Πάσχα δεν έχει να λαβαίνει καμιά ειδική ενίσχυση για τα κόστη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή του τριμήνου (Ιανουάριος - Μάρτιος) για το οποίο η κυβέρνηση ορίζει ενίσχυση επί των εσόδων (και όχι των εξόδων).

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζει και το μέτρο της ελάφρυνσης (μείωση 80%) επί της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Εδώ το πρώτο ζήτημα είναι ότι οι λογαριασμοί παραμένουν διπλάσιοι ακόμα και μετά τη μείωση της ρήτρας, ενώ την ίδια στιγμή, κανείς δεν ξέρει αν αυτή η μείωση εφαρμοσθεί και κατά τους θερινούς μήνες, όταν δηλαδή θα υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος από τα αγροτικά αντλιοστάσια.

 

Σχόλιο του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα αναφέρει:

 Η κυβέρνηση της ΝΔ μπροστά στον ξεσηκωμό των αγροτών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της, εκτός του γεγονότος, ότι έστειλε  τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει τους ¨εχθρούς¨ που μάχονται για την επιβίωση των οικογενειών τους, ανακοίνωσε και κάποια μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Και πως αλλιώς, αφού για πρώτη φορά έχουμε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν ξέρει πόσο είναι ο ΦΠΑ στα λιπάσματα, δείγμα του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τους αγρότες.

Ανακοίνωσαν επίσης, επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σε περιόδους όμως που υπάρχει περιορισμός της αγροτικής δραστηριότητας (πχ άρδευση). Μέτρο με ημερομηνία λήξης, άσχετα με το πότε και αν θα λήξει το ράλι τιμών στο ρεύμα.

Γιατί επιδοτούν με 7% τους κτηνοτρόφους μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022; Οι ζωοτροφές έχουν πάρει τον ανήφορο από το καλοκαίρι του 2021 και φαίνεται ότι θα τον συνεχίσουν για καιρό.  Κόστος 30 εκατομμύρια για την κυβέρνηση,τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει την κτηνοτροφία με 44 εκατομμύρια, χωρίς να υπάρχει κρίση ακρίβειας.

Πόσο εκτιμούν ότι θα βοηθήσει το μεταφορικό ισοδύναμο τους κτηνοτρόφους της νησιωτικής χώρας που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα κόστους;

Πόσες φορές θα εξαγγείλουν ακόμα, την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και γιατί για μερίδα μόνο των αγροτών και όχι για όλους; Μέτρο που είχε σχεδιαστεί και εξαγγελθεί να δίνεται από το 2020, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, με εξόφθαλμα προσχηματικό τρόπο, εξαγγέλλει μέτρα απλώς για να γλυτώσει τη φθορά από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Εάν οι αγρότες είχαν τηλεοπτικό κανάλι, σίγουρα πιο πολλά χρήματα θα τους είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Κλεισμένοι στο γυάλινο πύργο της εικονικής πραγματικότητας που έχουν κατασκευάσει τα ΜΜΕ, δεν μπορούν να κατανοήσουν τη κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι του μόχθου και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν. Έστω και τώρα ας καταλάβουν ότι οι αγρότες δεν τρώνε σανό. Ο τρόπος αυτός άσκησης κυβερνητικής πολιτικής τους κάνει ακόμα πιο επικίνδυνους και πρέπει να φύγουν μια ώρα αρχύτερα.

 

Τμήμα Αγροτικής πολιτικής


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στα έσοδα τριμήνου  θα υπολογίζεται το 7%  κρατική ενίσχυση σε  κτηνοτροφικές μονάδες  για τα κόστη εισροών  

Βάσει της δήλωσης εσόδων που συντάσσεται κάθε δύο ή τρεις μήνες, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, θα υπολογιστεί η εξαγγελθείσα ενίσχυση 7% επί του τζίρου περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022  για τις κτηνοτροφικές μονάδες, με το σύνολο των δικαιούχων να εκτιμάται κοντά στους 70.000.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιστροφή 7% επί των συνολικών εισόδων που θα δηλώσουν οι κτηνοτρόφοι στις δηλώσεις Απριλίου, με την πληρωμή να δρομολογείται κατά πάσα πιθανότητα για τον προσεχή Μάιο του 2022, σύμφωνα με πληροφορίες. Το ποσό που θα προκύψει θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων είτε μέσω της ΑΑΔΕ, είτε μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε απευθείας από το υπουργείο, με σχετική ΚΥΑ που αναμένεται ότι θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τον τρόπο της πίστωσης. 

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και η υπουργική απόφαση του Οικονομικών που θα αφορά στη μείωση του ΦΠΑ των λιπασμάτων από 13% που είναι σήμερα στο 6%, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στύλιο να εξηγεί ότι η εφαρμογή θα γίνει άμεσα, ενώ όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου “είναι δεμένο” και δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξουν επιπλοκές από τις Βρυξέλλες.  

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γίνεται λόγος για επτά νέα μέτρα, ωστόσο επί της ουσίας η εν λόγω ενίσχυση στους κτηνοτρόφους βάσει εσόδων τριμήνου, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, αποτελεί “νέο”. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, είχε αναφερθεί στη μείωση του ΦΠΑ των λιπασμάτων, σε συνάντηση με Μακεδόνες αγροτοσυνδικαλιστές. Στην υπόλοιπη “δέσμη μέτρων” που ανακοινώθηκε, περιλαμβάνονται:  

  • Η υπογραφή της ΚΥΑ για επιστροφή 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που χρεώθηκε στα αγροτικά τιμολόγια την περίοδο Αυστούστου-Δεκεμβρίου 2021
  • Η κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022
  • Η ένταξη της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη στο μεταφορικό ισοδύναμο για το 2022
  • Η αύξηση κατά 50% (+3,5 εκατ.) του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα μεταφοράς ζωοτροφών στα μικρά νησιά του Αιγαίου
  • Ενώ το υπουργείο προαναγγέλλει την έκδοση της ΚΥΑ για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο μόνο για νέους και συνεταιρισμένους αγρότες, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκρίνεται στο αίτημα του αγροτικού κλάδου για γενίκευση του μέτρου.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων και εν μέσω ρυθμού μπλόκων, αγρότες - συνομιλητές της Agrenda έκαναν λόγο για ημίμετρα, σχολιάζοντας πως η Βάθη δείχνει ότι είναι μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα και επιμένει στην τακτική της να αντιμετωπίζει τα ζητήματα μόνο ως επικοινωνία.  Ενδεικτικό του επικοινωνιακού τρόπου με τον οποίο ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός διαχειρίζεται την κατάσταση, είναι το γεγονός ότι η ανακοίνωση των μέτρων έγινε ανήμερα του καλέσματος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για κινητοποίηση στον κόμβο της Νίκαιας.  

Μια πιο ψύχραιμη ανάγνωση των μέτρων δείχνει ότι η Βάθη καλεί τους αγρότες να ξεχάσουν την αύξηση του πετρελαίου κίνησης, τον τριπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, τους εξοντωτικούς λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν, τον τριπλασιασμό της αύξησης τις τιμής των λιπασμάτων και την εξοντωτική για τους κτηνοτρόφους αύξηση των ζωοτροφών που καίνε τα εισόδημά τους. "Μας καλεί με τα 7 αμφιβόλου επάρκειας μέτρα που θα εφαρμοσθούν εν καιρώ, είτε να χρεώσουμε τις εκμεταλλεύσεις τους, είτε να μην καλλιεργήσουμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Αιχμή της κριτικής, αποτελεί και το ότι οι εξαγγελίες Λιβανού, εξακολουθούν να διχάζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, χωρίζοντάς τους σε νέους και παλιούς, μεμονωμένους και συμμετέχοντες σε συλλογικά σχήματα, μικρούς και μεγάλους. 

Μιλώντας στο Agronews από το μπλόκο της Νίκαιας που στήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, ο Κώστας Τζέλλας, έκανε λόγο για “στάχτη στα μάτια των αγροτών”. “Με την σκέψη ότι θα βγούμε στο δρόμο ξεκίνησαν συσκέψεις. Πού να ενισχυθεί το μέτωπο στα μπλόκα” κατέληξε ο ίδιος.  

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νέα μέτρα αναφέρει: 

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός εξήγγειλε επτά νέα μέτρα στήριξης των αγροτών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Τα μέτρα είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Οι δηλώσεις του κ. Λιβανού έχουν ως εξής:

«Αυτή η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδείξει ότι θεωρεί τον πρωτογενή τομέα, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.

Σήμερα, οι αγρότες μας βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο. Από την μια πλευρά,οι μεγάλες προοπτικές για το μέλλον, ενόψει και της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των 19,3 δις ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κι από την άλλη, αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις που μας πιέζουν όλους: η πανδημία, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές συνέπειές της.

Την δύσκολη αυτή ώρα των πολλαπλώνμεγάλων εισαγόμενων κρίσεων, στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς με πράξεις, όχι με λόγια. Η κυβέρνηση το 2021  παρά το σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο, στήριξε τους αγρότες μας με 1 δις ευρώ.

Σήμερα, ανακοινώνουμε 7 επιπλέον μέτρα στήριξης, ύψους 170 εκ ευρώ.

1)Υπογράψαμε, χθες, από κοινού με τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Ξεκαθαρίζω ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

2)  Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο  καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3) Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με  επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου  που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

4) Μειώνουμε μόνιμα τον ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

5) Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με  Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6) Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή  κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, 

7) Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στηρίζουμε εμπράκτως τις Ελληνίδες και τους  Έλληνες αγρότες που υπό αντίξοες συνθήκες εργάζονται σκληρά 365 ημέρες το χρόνο, παράγοντας πλούτο για την εθνική οικονομία, για όλους μας».

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

08-02-2022 14:45Γιώργος

Η ΔΕΗ δεν έχει πάρει τις ενδείξεις πριν και μετά της 5/8 πόυ μπήκε η ρήτρα αναπρισαρμογης με αποτέλεσμα όταν έρχεται ο εκκαθαριστικό λογαριασμός τον Δεκέμβριο η καταναλώσεις που έγιναν πρι της 5/8 να προσμετρουνται στην ρήτρα αναπρισαρμογης αναλογικά. Ας μας ενημερωσηι η ΔΕΗ με βάση ποιών ενδείξεων έγινε η τιμολογηση· εκκαθαριση των λογαριασμων

Απάντηση

07-02-2022 21:33mitsoulas

Ρε βρωμιάρηδες ΔΕΞΙΟΙ κοιλιακούς απατεώνες .ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ.ΠΡΟΔΟΤΕΣ.ΡΕ ΠΑΛΙΟΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ....ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΤΕ ΡΕΕΕΕ??

Απάντηση

06-02-2022 00:42Sakis

Ο Κύριος Λιβανος καλά έκανε κ εξήγγειλε 7 νέα μέτρα,αλλά αυτά τα μέτρα δεν βοηθάνε σε κανέναν από εμάς τους αγρότες. Το ρεύμα που μειώνει σε περίοδο που δεν ποτίζουν όλοι μας,επιστροφή πετρελαίου που δεν είμαστε όλοι σε συνεταιρισμό,η σε ομάδες παραγωγών,κ μείωση φ.π.α σε λιπάσματα τα οποία αυτά τα περνουμε πίσω. Συγνώμη που δεν λέω για ζωοτροφές κ κτηνοτροφία γιατί δεν γνωρίζω από την δουλειά. Οπότε τα ίδια παντελή μου τα ίδια παντελακι μου!!! Κάθε κυβέρνηση προεκλογικά τάζει καλάθια γεμάτα,αλλά όταν είναι εξουσία τα καλάθια είναι άδεια!!!!!

Απάντηση

05-02-2022 21:34Αγροτης

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς το τέλος της θητείας της ήταν γεναιοδοροι προς τους αγρότες αλλά στις εκλογές τους μαύρισαν...Ακολουθήτε την ίδια συνταγή .θα έχετε την ίδια τύχη γιατί χορτάσαμε πια να τρώμε σανό....

Απάντηση

05-02-2022 20:36δημητρης

Φίλοι μου όσον αφορά τα λιπάσματα το YARA complex 12-11-18 πέρσι είχε 16 ευρώ το σακί και φέτος έχει 27. Αύξηση 68 τοις εκατό. Το ΦΠΑ του μας μαρανε? Και όσον αφορά τα καυσιμα. Έχει γεμίσει η ελαδιτσα μας πετρελαιοκίνητα που είναι για βόλτες και εμείς πρέπει να βάζουμε καύσιμο στα τρακτέρ μας (το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους επαγγελματιες) για να καλλιεργησουμε με την ίδια ακριβώς τιμή. Τι να λέμε τωρα?

Απάντηση

05-02-2022 18:49Δημήτρης

Μας υποχρεώσε, λίγο ντροπή δεν βλάπτει.

Απάντηση

05-02-2022 17:00ather

ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Απάντηση

05-02-2022 15:59Βασιλης

Φίλοι αγρότες το λίπασμα 15-15-15 nitrophoska της eurochem από 17€ το 25κιλο πέρυσι 25€ φέτος. Η ουρία η 46N από 14,50€ πέρυσι 30€ φέτος. Τι θα κάνουμε; Το πετρέλαιο ξέρετε πόσο έχει. Το ρεύμα ξέρετε πόσο αυξήθηκε. Τα μανταρίνια clementine τα πληρώθηκα 0,38 λεπτά το κιλό. Αν αφαιρέσουμε εργατικά, καλλιεργητικά έξοδα,τι μένει; Αυτή είναι η κατάσταση δυστυχώς. Στην Άρτα δραστηριοποιούνται νέος αγρότης του 2014 είμαι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-02-2022 14:43ΓΙΑΝΝΗΣ

Καλά τα λες φίλε μου..μιραζουν αβέρτα δις ευρώ (οι εφοπλιστές παιρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο) αλλά στους ανθρώπους που πρεπει και επιβάλετε τους πιάνει τσιγκουνιά...μια ζωή κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις ...εχουν το μισθό τους κάθε μήνα βρέξει χιονίσει...εσει κορόιδο τρέξε χειμώνα καλοκαίριμες τα σκατα...μια ζωή αυτο γίνετε στην ελλάδα..

Απάντηση

05-02-2022 13:55ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ 4

Αν είσαι Έλληνας κτηνοτρόφος δουλεύεις 365 μέρες το χρόνο για να πληρώνεις υπέρογκους φόρους,να σε φορολογούν παράνομα τις επιδοτήσεις,ενώ η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι οι επιδοτήσεις είναι αφορολόγητες,να σε κόβουν παράνομα επιδοτήσεις για να βάλουν στο Εθνικό απόθεμα τους δικούς τους, να πληρώνεις τριπλάσιο ρεύμα,διπλάσια καύσιμα,διπλάσιες ζωοτροφές,γενικώς τον Έλληνα τον έχουν μόνο για να πληρώνει και να μην έχει δικαιώματα.Αν λεγόσουν Αλί,Μαχμούτ η Ιμπραήμ θα καθόσουν 365 μέρες το χρόνο θα έπαιρνες 400 ευρώ,θα είχες δωρεάν φαγητό,στέγη,θέρμανση,θα κυκλοφορούσες όπου γουστάρεις χωρίς να σε πει κανένας τίποτα και θα ήσουν και παραπονούμενος ότι δεν περνάς καλά.Αρε κατακαημένε Έλληνα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές