BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μισή χαρά η έκπτωση ρήτρας αναπροσαρμογής, μόνο 42% η μείωση

Με απογοήτευση αντικρίζουν οι αγρότες τους πιστωτικούς λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν τα τελευταία 24ωρα στις μονάδες τους, αφού απ’ ό,τι φαίνεται, η μείωση 80% στη ρήτρα αναπροσαρμογής περιλαμβάνει και εκπτώσεις που είχαν ήδη εφαρμοστεί στις χρεώσεις περιόδου Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2021.

agrotiko-revma_matthew-henry_unsplash

Πέτρος Γκόγκος

3315
5

Μισή χαρά η έκπτωση αγροτών στη ρήτρα αναπροσαρμογής, μόνο 42% πέρασε ως μείωση στους λογαριασμούς

Τα «ψιλά γράμματα» στην κυβερνητική υπόσχεση διαβάζουν τώρα στους λογαριασμούς ρεύματος αγρότες και κτηνοτρόφοι, με την έκπτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής να ανέρχεται τελικά τεχνηέντως στο 42% αντί για το 80% που περίμεναν. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, παρατίθεται παράδειγμα συνομιλητή της Agrenda που έλαβε πριν από μερικές ώρες τον ηλεκτρονικό λογαριασμό: Συνολικά η ρήτρα αναπροσαρμογής σε γεώτρηση που διατηρεί ανέρχεται σε 1.610 ευρώ στον εκκαθαριστικό λογαριασμό που κατέφθασε στη μονάδα του τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε είχε υπολογιστεί μια έκπτωση της τάξης των 469 ευρώ. Στον καινούριο πιστωτικό λογαριασμό, η επιστροφή είναι της τάξης των 789 ευρώ. Συνολικά δηλαδή από το αρχικό ποσό των 1.610 ευρώ της ρήτρας, αφαιρούνται 1.258 ευρώ.

Ωστόσο αυτό που περίμεναν πολλοί, είναι η έκπτωση 80% να υπολογιστεί επί του ποσού που τελικά πλήρωσαν οι αγρότες ως ρήτρα αναπροσαρμογής. Στο παράδειγμά μας δηλαδή, η επιστροφή θα έπρεπε να ανέρχεται σε 913 ευρώ, αντί των 789 που ήρθε τώρα.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω παράδειγμα, είναι μάλλον μετριοπαθές, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και αντλίες με μεγαλύτερη κατανάλωση, η ρήτρα αναπροσαρμογής διαμορφώνεται σε μεγαλύτερα επίπεδα. Στις περιπτώσεις αυτές, η διαφορά ανάμεσα στην έκπτωση που υπολόγιζαν οι παραγωγοί και σε αυτήν που τελικά τους πιστώθηκε, είναι μεγαλύτερη. Ενδεικτικά αναφέρεται παράδειγμα αγελαδοτροφικής μονάδας με 300 περίπου αγελάδες, όπου η έκπτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής για 95.000 κιλοβατώρες ανέρχεται σε 4.348 ευρώ, όταν ο παραγωγός έχει καταβάλει 15.000 περίπου ευρώ περισσότερα μόνο για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σε περίπτωση που η έκπτωση 50% στην ρήτρα για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο, τότε οι μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται ότι θα είναι ακόμα μικρότερες, κάτι που θα συντηρήσει σε μη βιώσιμα επίπεδα για τις περισσότερες μονάδες το κόστος της ενέργειας.

Σύμφωνα με την πρόσφατα υπογραφείσα υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/13046/455/10-02-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι καταναλωτές ενέργειας με παροχές αγροτικής χρήσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συνδέονται στην χαμηλή ή/ και μέση τάση, καθώς και οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές μέσης ή/και χαμηλής τάσης που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

17-02-2022 06:47Antonis

Το 80% είναι μαζί με την έκπτωση που είχε γίνει ήδη από τους προηγούμενους λογαριασμούς.Τουλάχιστον στον δικό μου έτσι είναι.Όχι πως είμαι ευχαριστημένος με αυτό αλλά λέμε τώρα.

Απάντηση

16-02-2022 20:36Kostas

Τα τελευταία νέα μου σβήσανε τα όνειρα για σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ! Καλύτερα να βολευτω με τα παραδοσιακά κεριά, που είναι και αρκετά ρομαντικά, και δεν έχουν τέλη ρύπανσης του περιβάλλοντος! Το ίδιο σκέφτομαι να κάνω και με το αγροτικό αυτοκίνητο: Θα το ανταλλάξω με οικολογικό γαϊδουράκι, παντός καιρού και παντός εδάφους, με μηδενικές εκπομπές ρύπων, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως μεταφορέας, φίλος, κατασκευαστής βιολογικού λιπάσματος... Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι το τετράποδο να έχει μεγάλα αυτιά, για να ακούει αυτά που θα του λέω, όσα δηλαδή δεν μπορώ να πω στους πολιτικούς χωρίς να με δέσουν... Είναι παράλογο να έχουμε χρήματα για φρεγάτες, αεροπλάνα και πυραύλους που δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ (οι Τούρκοι αλωνιζουν στο Αιγαίο και εμείς απαθείς θεατές), και να μην παίρνονται μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών, που στην τελική θα είναι υπέρ του καταναλωτή που ήδη έχει στεγνώσει οικονομικά! Καλό θα ήταν, οι 300 της Βουλής, όταν πηγαίνουν για ψητό αρνάκι και θαλασσινά στις ταβέρνες της Αθήνας, να κοιτάνε καπου- κάπου και τον τιμοκατάλογο!

Απάντηση

16-02-2022 19:52Giorgos S.

Σε εμένα πάντως κάτω από το ποσό επιστροφής, που είναι όντως περίπου 40% της ρήτρας, αναφέρει κι ένα ακόμη ποσό που υποτίθεται πως θα πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό. Αν όντως γίνει αυτό η επιστροφή συνολικά θα φτάσει στο 80% που λέγανε. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τη ΔΕΗ άλλα μάλλον είχαν πολύ δουλειά και δε το μου το σήκωσαν. Έχει δει κάποιος άλλος κάτι παρόμοιο στον λογαριασμό του;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-02-2022 14:02Παναγιώτης

Όχι που θα ήτανε 80% μια χαρά μας δουλεύουν και εμείς κοιμόμαστε ακόμη για άλλη μια φορά δούλεμα . Μπράβο σας κ μητσοτακη και που είστε να μην ξεχάσω δεξιός είμαι που τα γράφω όλα αυτά .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές