Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κοντά 40 ευρώ πωλείται το 40κιλο επιφανειακής από 16 ευρώ έως πέρυσι

Γύρω στο 20 µε 30% υπολογίζουν την υποχώρηση της χρήσης λιπασµάτων στα χωράφια παράγοντες της αγοράς, βάσει των παραγγελιών που εξυπηρετούνται την περίοδο αυτή από καταστήµατα εφοδίων ανά την επικράτεια.

12_4_2

Πέτρος Γκόγκος

31276
7

Εν µέσω της προετοιµασίας για τις ανοιξιάτικες εργασίες και σπορές, η προσπάθεια αποφυγής ρίσκου από τους αγρότες, µεταφράζεται σε «αραίωση» των ποσοτήτων που εφαρµόζουν στις καλλιέργειες, σε µια κατάσταση που θυµίζει σε πολλούς την περίοδο στις αρχές της προηγούµενης δεκαετίας όταν η κατανάλωση λιπασµάτων καθηλώθηκε ακόµα και κάτω από τους 600.000 τόνους.

Η εκτόξευση της τιµής της ουρίας και των αζωτούχων λιπασµάτων πάνω από τα 1.000 δολάρια ο τόνος, µεταφράζονται σε έως και διπλασιασµό της τιµής του 40κιλου σακιού στο καταστήµατα των αγροτικών εφοδίων για τους βασικότερους κωδικούς που αξιοποιούν οι Έλληνες αγρότες.

Ένα 40κιλο σακί Ουροθειικής 40-0-0 που αξιοποιείται τόσο για την επιφανειακή λίπανση σιτηρών που γίνεται τώρα, όσο και για την αντίστοιχη διαδικασία στην καλλιέργεια βάµβακος, διαµορφώνεται πλέον στα 35 ευρώ, όταν πέρυσι κυµαινόταν στα 16 ευρώ. Αντίστοιχες αυξήσεις καταγράφει και ο κωδικός της νιτρικής αµµωνίας 33,5-0-0 ή της Νιτροθειικής αµµωνίας 26-0-0 που από τα 13 ευρώ το σακί πέρυσι, έφτασε τα 32 ευρώ. Ένα σακί βασικής λίπανσης υψηλού αζώτου για καλλιέργεια καλαµποκιού 30-10-10 αυξήθηκε από 19 ευρώ το 2021 στα 32 ευρώ, ενώ το σακί για επιφανειακή µε ουρία 46-0-0 στοιχίζει φέτος 40 ευρώ από 16 που ήταν πέρυσι.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Τα προβλήµατα υπολίπανσης πιθανόν να είναι µικρότερα στις περιπτώσεις των µεγάλων καλλιεργειών, συγκριτικά µε µε καλλιέργειες των οποίων οι τιµές (προϊόντος) δεν αποτυπώνονται στα διεθνή χρηµατιστήρια εµπορευµάτων, όπως είναι οι δενδρώδεις. Το σακί για σύνθετο λίπασµα 12-12-17 διαµορφώνεται στα 36 ευρώ, από 23 πέρυσι, ενώ για την επιφανειακή λίπανση µε νιτρικό ασβέστιο 15,5-0-0, το κόστος του σακιού ανέρχεται στα 18 ευρώ από 12 το 2021.

Παράγοντες της αγοράς και οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ Νίκος Κουτσούγερας και Φωτεινή Γιαννακοπούλου δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους για το ενδεχόµενο οι µεγάλες αυξήσεις στις τιµές των λιπασµάτων (καταγράφεται µέχρι και τριπλασιασµός της τιµής που καλείται να καταβάλει ο παραγωγός) να οδηγήσουν σε σοβαρή µείωση της χρήσης τους κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, κάτι που φαίνεται ότι γίνεται τώρα, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη παρέµβασης της πολιτείας. Μάλιστα, οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στην Ουκρανία είδαν τις τιµές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των σιτηρών να κάνουν άλµα άνω του 7% κάτι που σχεδόν προδιαγράφει ότι η αποκλιµάκωση στην αγορά λιπασµάτων θα αργήσει.

Η κρίση στην Ουκρανία σβήνει ποσότητες α’ υλών

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία τους προηγούµενους µήνες, είχαν ως αποτέλεσµα να χαθεί από την αγορά η ροή Καλίου από µια χώρα που ευθύνεται για το 1/5 της παγκόσµιας παραγωγής, ενώ η γιγάντωση της κρίσης
στην Ουκρανία έρχεται να εντείνει την αβεβαιότητα στην αγορά λιπασµάτων της Ευρώπης. Εν τω µεταξύ πρόσφατα µεγάλη ρωσική εταιρεία κατέθεσε προσφορά εξαγοράς αυστριακής εταιρείας παραγωγής λιπασµάτων.

Το ενδεχόµενο εξαγοράς προβληµατίζει της ευρωπαϊκές αρχές, δεδοµένου ότι µια τέτοια εξέλιξη θα προέκτεινε την εξάρτηση του µπλοκ από τη Ρωσία σε τοµείς πέραν του ενεργειακού, όπως είναι
η παραγωγή τροφίµων. Επιπλέον, µε τη Ρωσία να καθορίζει σε σηµαντικό βαθµό τις ροές και άρα την τιµή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και µε το LNG να µην αποτελεί οικονοµικά ανταγωνιστική λύση,
τίθεται και το ζήτηµα της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών µονάδων παραγωγής λιπασµάτων έναντι των ρωσικών, οι οποίες εξασφαλίζουν φθηνότερο φυσικό αέριο  και άρα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Υπό αυτή την έννοια, δεν αποκλείεται  η Κοµισιόν να εκκινήσει διαδικασίες µε την επιτροπή ανταγωνισµού, σε µια προσπάθεια να αποτρέψει ή να ρυθµίσει την εξαγορά.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

01-03-2022 15:36NIKOs

Οι τιμές έχουν 3πλασιαστεί πλέον. Τα 30 Ε ανά 40κιλου νιτρικής ΔΕΝ ισχύουν. Κατάργηση ΦΠΑ λιπασμάτων αλλά να φροντίσουν η μείωση να περάσει επιτέλους κ στον τελικό αγοραστή.

Απάντηση

27-02-2022 17:30Στεφανος

Αυξησει 120% και οχι 40% τα μπλοκα ικανοποιηθηκαν ευτυχος που που οι τιμες επεσαν

Απάντηση

26-02-2022 22:13Νίκος

Που τα είδατε μωρέ τα 40;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία