Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κρατιέται ζεστό το πριμ εξόδου αγροτών στις ζυμώσεις της Βουλής

Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μέτρου συνεργασίας για τη Νέα ΚΑΠ, με το ζήτημα να επανέρχεται ξανά στον αφρό την τελευταία περίοδο με αφορμή τις αναπροσαρμογές που γίνονται στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας έπειτα από τις παρατηρήσεις της Κομισιόν

gettyimages-1196136369-612x612_2

4383
0

Στο ερώτημα για το αν οι διαχειριστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης του εν λόγω μέτρου, το οποίο επί της ουσίας αφορά σε ένα πριμ εξόδου αγροτών από το επάγγελμα μέσω της συνεργασίας τους με κάποιον νέο αγρότη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κρατά τα χαρτιά της κλειστά, χωρίς όμως να απορρίπτει το ενδεχόμενο.

Επί του θέματος κατατέθηκε πρόσφατα και ερώτηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, που ζητά να μάθει τις προθέσεις της κυβέρνησης επί του θέματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Καστοριάς Ολυμπίας Τελιγιορίδου σχετικά με τον ενδεχόμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΝΔ για πριμ εξόδου στους αγρότες, ενόψει του Στρατηγικού Σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων, που δεν έχουν διαψευστεί, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πριμ εξόδου από το αγροτικό επάγγελμα.

Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σχετικά με την ένταξη, στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Ελλάδας για την νέα ΚΑΠ, του μέτρου πριμ εξόδου από το αγροτικό επάγγελμα, συζητώντας με τους παραγωγικούς φορείς και τον αγροτικό κόσμο της χώρας και διαβουλευόμενη με τους ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά τις συνθήκες και τις ανάγκες της ελληνικής αγροτικής υπαίθρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: “H κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει πριμ εξόδου για τους αγρότες ενόψει της νέας ΚΑΠ;”
Η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει στα κενά και τις παραλήψεις στον ελληνικό στρατηγικό σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον αγροτικό κόσμο και τα ζητήματα που τον αφορούν, είναι γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις διευκρινήσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόταση της Ελλάδας για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΚΑΠ 2023-2027, για άλλη μια φορά δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Την ώρα που η παγκόσμια αγροτική παραγωγή αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της ερημοποίησης αλλά και των αλυσιδωτών αρνητικών επιπτώσεων, που έχουν επιφέρει οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η ελληνική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ φημολογείται, σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, ότι ετοιμάζει να εντάξει στο στρατηγικό της σχεδιασμό για την νέα ΚΑΠ το μέτρο για πριμ εξόδου από το αγροτικό επάγγελμα και όλα αυτά απουσία διαλόγου και διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.
Βρισκόμενη αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, τώρα περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται το δυναμικό της σε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την ελληνική ύπαιθρο και έχουν μοχθήσει γι’ αυτή.
Επειδή, εδώ και μήνες διακινούνται μέσω διαρροών δημοσιεύματα για πριμ εξόδου,
Επειδή, η τήρηση στάσης αναμονής ενόψει των αποφάσεων για πριμ εξόδου μπορεί να οδηγήσει σε δέσμευση της αγροτικής γης και αύξηση της τιμής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,
Επειδή, ο διάλογος και η διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας θα έπρεπε να είναι εκ των ων ουκ άνευ για έναν σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες,
Επειδή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και το πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην παγκόσμια παραγωγή και το εμπόριο,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες που θα ικανοποιήσει η πιθανή ένταξη του πριμ εξόδου στην νέα ΚΑΠ; 
2. Ποια είναι τα κριτήρια πάνω στα οποία βασίζεται η ηγεσία του Υπουργείου για να πραγματοποιήσει έναν τέτοιο σχεδιασμό και ποια τα πραγματικά οφέλη που ανακύπτουν από αυτή;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αβραμάκης Λευτέρης
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά 
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Συρμαλένιος Νίκος
Τόλκας Άγγελος
Ψυχογιός Γιώργος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία