BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σε κτηνοτροφία, δέντρα δίνεται βάρος από ΕΕ με ειδικές ενισχύσεις ΚΑΠ

Σαφείς κατευθύνσεις δίνει η Κομισιόν για τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων που φέρνει στην Ελλάδα η αποδέσμευση πόρων του β’ πυλώνα για έκτακτη ενίσχυση αγροτών. Με ορίζοντα το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα 13 Ιουνίου, η Κομισιόν έχει ετοιμάσει μια ενημέρωση για την κατάσταση των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων της Ευρώπης, όπου «διαπιστώνει» πως οι μόνοι κλάδοι της πρωτογενούς παραγωγής που κινούνται αυτήν τη στιγμή σε οριακά επίπεδα κερδοφορίας ή ακόμα παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές, είναι η κτηνοτροφία και ο τομέας των φρουτολαχανικών.

8-9_pin_5

Πέτρος Γκόγκος

12835
9

Σε κτηνοτρόφους για  ζωοτροφές και δέντρα  δίνει προτεραιότητα η  Κομισιόν με τις ειδικές ενισχύσεις ΚΑΠ

Μάλιστα, για το πεδίο των αροτραίων καλλιεργειών, η Κομισιόν εκτιμά πως παρά τα υψηλά κόστη εισροών, οι τιμές παραγωγού που διαμορφώνει η αγορά μπορούν να αντισταθμίσουν το μεγαλύτερο έξοδο. Εκτιμά ότι οι τιμές στα σιτηρά και το καλαμπόκι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε αυτά.

Δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση των κτηνοτρόφων, αφού με τις ζωοτροφές στα ύψη και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έξοδα των μονάδων που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση, η κατάσταση γίνεται μη βιώσιμη. «Οι τιμές διαμορφώνουν νέα υψηλά, αλλά και πάλι δεν αντισταθμίζουν το μεγάλο κόστος ζωοτροφών και ενέργειας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω έγγραφο. «Ομοίως, ο τομέας των οπωροκηπευτικών συνεχίζει να πλήττεται από το αυξανόμενο κόστος των εισροών και τις ελλείψεις στη διαθεσιμότητα ορισμένων εισροών και υλικών, καθώς και από τις μειωμένες ευκαιρίες εξαγωγών λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου» σημειώνει η Κομισιόν στο σημείωμά της για την κατάσταση των αγορών.

Μετά από αυτό, την προσεχή Δευτέρα 13 Ιουνίου, η Κομισιόν θα ζητήσει από τα Κράτη Μέλη, νέες προτάσεις για δυνατότητες ενίσχυσης των παραγωγών αλλά και τον τρόπο με τον οποία εκείνα σκέπτονται να αξιοποιήσουν τα έως τώρα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση των κονδυλίων από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, η Κομισιόν εισάγει αυστηρούς «πράσινους» όρους για την αποδέσμευση των ποσών. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη καλούνται να στοχεύσουν αυτή τη στήριξη στους παραγωγούς

  • που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση και που
  • ασχολούνται με την κυκλική οικονομία,
  • τη διαχείριση εισροών
  • ή τις φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα μεθόδους παραγωγής.

Οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου 2023. Για να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τροποποίηση στα προγράμματά τους εισάγοντας αυτό το νέο μέτρο.

Οι παραπάνω κατευθύνσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενα ρεπορτάζ της Agrenda που διέκριναν ότι το ελληνικό σχέδιο ενίσχυσης θα στραφεί προς την κτηνοτροφία, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε συμφωνία με δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος στο πλαίσιο της έκθεσης Freskon τον περασμένο μήνα, ανέφερε πως σε περίπτωση εμπορικών δυσκολιών θα υπάρξει ενίσχυση του κλάδου των φρούτων και λαχανικών με κοινοτικά κονδύλια.

Αναφορικά με τα περιθώρια που αφήνουν τα κοινοτικά χρήματα, οι Βρυξέλες δίνουν το πράσινο φως για την αξιοποίηση αδέσμευτων κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της μεταβατικής ΚΑΠ 2021-2023 σε ποσοστό 5%. Σύμφωνα με τους πίνακες των προγραμμάτων που έχουν προκηρυχθεί, φαίνεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, το διαθέσιμο μπάτζετ είναι της τάξης των 72 εκατ. ευρώ, έπειτα και από τις τελευταίες ανακατανομές πόρων για Νέους Αγρότες (100 εκατ.) και Βιολογικά (241 εκατ.).

Θέμα ημερών η συμπληρωματική του 2%

Ανοιχτή μένει η εκκρεμότητα πίστωσης περίπου 10 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν πληρώθηκαν τον Απρίλιο την ενίσχυση επιστροφής 2% του δηλωμένου τζίρου τους για το 2021. Ως γνωστόν, αρκετοί έμειναν εκτός εξαιτίας ενός λάθους που δεν ξεκλείδωσε βασικούς ΚΑΔ που άπτονται της κτηνοτροφίας, ενώ άλλοι δεν είχαν επικαιροποιημένα στοιχεία στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έκδοση απόφαση για συμπληρωματική πληρωμή «βαραίνει» το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζει εγκύκλιο που θα επιτρέψει την πίστωση των ποσών σε όλους τους δικαιούχους στο ακέραιο, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

10-06-2022 09:47Ελλάς Ελλάς η χώρα της πουστιάς

Οι μετακλητοί υπάλληλοι ξεπέρασαν τους 3.000. Πετσολίστες. Απευθείας αναθέσεις 7 δις ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Πρώτη θέση παγκοσμίως πλέον σε δημόσιο χρέος. Καύσιμα ενέργεια ακρίβεια στο Θεό και τον Άδωνι να λέει χωρίς ντροπή πως δεν υπάρχει ακρίβεια. Σας δουλεύει ένας Άδωνις, λαός χαιβάνι. Φάτε τώρα και μια μίνι κρίση καραστημένη με τους Τούρκους φίλους τους και συνεγάτες τους γιατί έρχονται και εκλογές και πρέπει να μας "ξυπνήσουν" τα πατριωτικά αισθήματα. Δώσε στο χαζολαό παραμύθι το τρώει ευχάριστα.

Απάντηση

10-06-2022 09:33Λεβαντοπαραγωγός

Ακόμα περιμένουμε την κορονοενίσχυση. Στα λόγια μοιράζουν λεφτά. Ουστ λαμόγια Γαμώ τις πετσολίστες σας. Εξαγορασμένα φερέφωνα γλείφουν από το πρωί μέχρι το βράδυ την κολοτρυπίδ@ του κούλη και παριστάνουν τους δημοσιογράφους. Οι νεοέλληνες είναι η χειρότερη φάρα και εξαγοράσιμοι. Φάγατε τα σπλάχνα της Ελλάδας και καταστρέψατε κυριολεκτικά τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής.

Απάντηση

10-06-2022 09:26Κώστας

Η γεωργία πάει για καταστροφή. Μόνο τα λαμόγια και τα κομματόσκυλα επιβιώνουν και εισπράτουν όλοι οι άλλοι τρώνε ελπίδα και θα θα θα. Η χώρα είναι ένα απέραντο μπουρδέλο και πολιτικές πόρνες. Από τα λεφτά που "μοιράζετε" κάθε τόσο δεν έχουμε δει τίποτα. Μακάρι να μπουκάρουν οι τούρκοι να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν κράτος. Έφυγαν οι τούρκοι πασάδες και ήρθαν οι νεοέλληνες πασάδες. Κόμμα ρουσφέτι αδικία για τους πολλούς και πλουσιοπάροχα άπλες για κομματόσκυλα και ημέτερους. ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΑ

Απάντηση

10-06-2022 09:06Σάββας

Απατεώνες, ψεύτες υποκριτές. Λαμόγια του κερατά. Μητσοτάκη γαμιέσαι.

Απάντηση

08-06-2022 14:28Σακης

Κοροϊδεύετε αλλά όχι για πολύ, θα πατε σπίτι σύντομα, 1300 Ε ρεύμα σε μαντρι

Απάντηση

07-06-2022 16:38Χρεωμένος από ΝΔ

Να βγει ένας να πει υπεύθυνα τα 150 μυρρια που πήραμε για κτηνοτροφία τα φάγαμε,μοιράσαμε για κοροϊδία το 2% του τζίρου που ζήτημα αν πήρανε 2-3 πάνω από 1 χιλιάρικο ενώ έξω έχουν πάρει μέχρι και 200 ευρώ το ζώο.να μας πει υπεύθυνα που πήγαν τα υπόλοιπα 100 από τα 150 (ούτε τα 50 ήταν 50 αλλά να έχουμε να λέμε).Που είναι τα 100 μυρρια μάγκες για την κτηνοτροφία?τα μοιρασατε άλλου για ψηφαλακια τα φάγατε?θέλουμε να ξέρουμε!ενώ όλοι οι συνεταιρισμοί και διάφοροι άλλοι που γνωρίζουν τι γντ ζητάνε άμεσα τα 200ευρω ανά ζωική μονάδα,που αν κάνετε τις πραξουλες σας τζιμανια μου στο υπουργείο περισσεύουν πάλι λεφτά να φάτε και εσείς.μπορει βέβαια να περιμένετε να σφαχτουνε ακόμα περισσότερα ζωντανά για μοιράσετε ακόμα λιγότερα λεφτά.λιγη ντροπή δεν βλάπτει ξεφτιλες.τελος παραμένουν ακόμα απλήρωτοι αγρότες κτηνοτρόφοι από συνδεδεμενες βασική πρασινισμα εξισωτική και έχουμε φτάσει Ιούνη,δεν έχουμε να πάρουμε ούτε λίγο φθηνότερη κάποια ζωοτροφή από αλώνια βέβαια γιατί να νοιαστεις αφού μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει τον έχεις το μισθό.ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗς ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΈΡΑΣΕ ΠΟΤΈ!

Απάντηση

07-06-2022 14:48Μια κτηνοτρόφος.

Άντε πάλι με της πληρωμές. Φτάνει ρεεεεε .,κουράστηκαμε, πραγματικά, Δεν θέλουμε άλλες πιστώσεις , γέμησαν οι λογαριασμοί μας , και οι σταύλοι μας , ζωοτροφές ,. Να φανταστηται ότι και τα ζώα μας , δεν τρώνε άλλο , κάνουν και αυτά απεργία πείνας , γιατί δεν μπορούν την τόση πολύ ζωοτροφή που τους δίνουμε .😂😂😂😂 Έλεος , μας κουρασατε.

Απάντηση

07-06-2022 10:10Ενας

Η πληρωμή τής ημέρας αντε χρήμα στους κτηνοτρόφους δεν ντρέπεστε λίγο δουλεύετε τον άνθρωπο που παράγει χωρίς να έχει προσωπική ζωή χωρίς ξεκούραση μέσα στη βρωμια την φτώχεια ξεφτίλες αλλά φταίει που σας ψηφίζει όλοι ψήφο στον κασιδιαρη όχι ότι θα κάνει κάτι απλά να σας δέρνει

Απάντηση

07-06-2022 09:47Γιαννης

Για να δούμε την πληρωμή 2%ποτε και αν θα γινει τουλάχιστον το αναδεικνύεται ακόμη κάτι είναι και αυτό

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές