BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μεγάλες απαιτήσεις θολή στρατηγική βγάζουν για το πρόβειο οι Θεσσαλοί

Με τις κομματικές επιδιώξεις να σκεπάζουν τις κλαδικές ανάγκες και με μια θολή ιδέα περί της δημιουργίας Πανελλήνιας Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (Π.Ο.Π.Α.Γ) η οποία θα διαπραγματεύεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής γάλακτος με το σύνολο των τυροκομικών μονάδων, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Λάρισα η συνάντηση εκπροσώπων της κτηνοτροφίας με θέμα τις τιμές στο γάλα κατά τη νέα γαλακτοκομική περίοδο.

291495384_3278937578986676_757957539570987527_n

Γιάννης Πανάγος

4120
2

Οι τιμές που ακούστηκαν ως απαίτηση των παρισταμένων έφτασαν μέχρι το 1,80 για το πρόβειο γάλα, ωστόσο η απόσταση μεταξύ λόγων και έργων είναι μεγάλη για να μπορεί να καλυφθεί σε μια συνάντηση, η οποία, έδειξε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τους βουλευτές που θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία και λιγότερο για μια βιώσιμη πορεία της εγχώριας αιγοπροβατοτροφίας.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Σε εξέλιξη βρίσκεται λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Τρίτης 5 Ιουλίου η συνάντηση κτηνοτρόφων και εκπροσώπων κτηνοτροφικών οργανώσεων της χώρας στη Λάρισα, σε μια προσπάθεια συντονισμού των προσπαθειών διεκδίκησης μιας υψηλότερης τιμής για το πρόβειο και γίδινο γάλα ενόψει της νέας γαλακτομικής περιόδου. 

Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται αυτήν τη στιγμή στο Imperial της Λάρισας, ο πήχης που βάζουν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση είναι υψηλός, με την αγορά προς το παρόν να συντονίζεται γύρω από τη ζώνη των 1,60 με 1,65 ευρώ το κιλό για το πρόβειο. Μένει να φανεί τόσο η ανταπόκριση της βιομηχανίας στις επερχόμενες ζυμώσεις με τους κτηνοτρόφους, όσο και οι πρακτικές διαστάσεις που μπορεί να έχει η σημερινή συζήτηση στη Λάρισα. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 


Προοίμιο εξελίξεων στη ζώνη του γάλακτος, ενδέχεται να αποτελέσει η προγραμματισμένη για την Τρίτη 5 Ιουλίου (12 το μεσημέρι στο Imperial), συνάντηση εκπροσώπων της αιγοπροβατοτροφίας από πολλές περιοχές της χώρας, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να τεθούν τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος και συνδέονται κατά βάση με τις τιμές των ζωοτροφών και τα υψηλά κόστη παραγωγής, ειδικά στις μεγάλες, κλειστές, υψηλών ενεργειακών απαιτήσεων φάρμες.

Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια μιας πρώτης διαβούλευσης συνεταιριστών στη θεσσαλική πρωτεύουσα και φιλοδοξεί να αποτελέσει απαρχή κάποιων συζητήσεων με θέμα τη συγκρότηση φορέα που θα διαπραγματεύεται για ένα πολύ μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής γάλακτος ή τουλάχιστον να δίνει τον τόνο της αγοράς με βάση τα πραγματικά κόστη και τα περιθώρια βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών μονάδων.

Στα αρνητικά της πρωτοβουλίας, είναι οι αποχρώσεις κομματισμού που είναι ευδιάκριτες μεταξύ των συνδαιτυμόνων και οι οποίες δεν είναι εύκολο να καλυφθούν ούτε υπό το βάρος των δύσκολων περιστάσεων που βιώνει ο κλάδος. Θα χρειασθεί υψηλός βαθμός υπευθυνότητας και επεξεργασία ρηξικέλευθων  προτάσεων προκειμένου η εν λόγω συνάντηση να μην οδηγηθεί σε ανέφικτες θέσεις και υποταγή σε αντιπολιτευτικές σειρήνες, οι οποίες ήδη έχουν εμφιλοχωρήσει.

Αυτό το οποίο οφείλουν να κατανοήσουν οι καθοδηγητές αυτής της προσπάθειας είναι ο συγκυριακός χαρακτήρας της ισχύος που ενδεχομένως παρουσιάζει η διαπραγματευτική θέση των παραγωγών με δεδομένο ότι το γάλα είναι λίγο και η ζήτηση μεγάλη. Υπάρχει κίνδυνος, μέσα από υπέρμετρες απαιτήσεις να υπάρξει διάρρηξη της καλής συναλλακτικής σχέσης που έχει καλλιεργηθεί την τελευταία τριετία με τις τυροκομικές μονάδες και τη γαλακτοβιομηχανία, κάτι που δεν θα ωφελούσε την ανάπτυξη του κλάδου μακροπρόθεσμα.   

Στα 1,65 ευρώ το σύνορο

Βασική αιτία της συνάντησης, είναι η ανάπτυξη ενός κοινού μετώπου απέναντι στις βιομηχανίες με αφορμή τις ζυμώσεις που αναπτύσσονται τελευταία για την τιμή στο γάλα. Τα 1,65 ευρώ το κιλό φαίνεται ότι αποτελούν το σημείο αναφοράς, αφού γύρω από αυτήν την τιμή υπολόγισαν στην προηγούμενη συνάντηση το κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλακτος οι συμμετέχοντες σε αυτήν.

Μοντέλο Ολλανδίας – Γερμανίας για το εμπόριο στο γάλα

Αναφορικά τώρα με το όχημα που θα συντονίζει τις διαπραγματεύσεις, φαίνεται πως ακόμα και αν καταφέρουν οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων να υπερβούν τις δυσκολίες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, η ενεργοποίησή του δεν θα μπορούσε να αφορά στα γάλατα που θα παραδοθούν την περίοδο 2022/23.

Το μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασιζόταν το εγχείρημα, θα είναι αυτό μιας εμπορικής κοινοπραξίας, αντίστοιχη με αυτές που έχουν αναπτύξει συνεταιρισμοί και μεγάλοι παραγωγοί σε Γερμανία και Ολλανδία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν συμμετέχοντες στη συνάντηση στη Λάρισα. Το εμπορικό όργανο, θα αγοράζει από τους παραγωγούς και θα διαπραγματεύεται με το σύνολο των βιομηχανιών μια τιμή για την πρώτη ύλη.  

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

05-07-2022 17:17Ενας

Άντε πάλι με το γάλα από το γάλα ξεκίνησε πέρυσι όλο το κακό με την ακρίβεια όλοι αυτό έλεγαν ανέβηκε το γάλα θα ανέβουν όλα και το γάλα ανέβηκε 0.20 λεπτά και όλα τα υπόλοιπα από ευρώ και πάνω

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές