BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πρώτες ενισχύσεις ΕΕ σε σταφύλι, σταφίδα, Ο.Π. οπωροκηπευτικών

Κλείδωσαν οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα πόροι από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ, με την 30η Σεπτεμβρίου να αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία πίστωσης στους δικαιούχους.

2-spanos_25-32

3733
1

Πρώτη κοινοτική ενίσχυση σε βιολογικό σταφύλι, σταφίδα, Ομάδες οπωροκηπευτικών

Σε Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν εντός του έτους 2022 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.), παραγωγούς οίνου στα νησιά (πλην Κρήτης), βιοκαλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού καθώς και κορινθιακής σταφίδας θα κατευθυνθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι από το αποθεματικό κρίσης.

Όπως επισημαίνει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτά τα 26 εκατ. αποτελούν την πρώτη κοινοτική βοήθεια σε αγρότες εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως υπάρχουν ακόμη περίπου 74 εκατ. που προορίζονται για την κτηνοτροφία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews.

H σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

Οι πρώτοι ενωσιακοί πόροι για τον πρωτογενή τομέα

«Κατατέθηκε στις 30/6/2022 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η πρόταση της Ελλάδας για την αξιοποίηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 26.298.105 ευρώ, που κατανεμήθηκε στη Χώρα μας από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν κατ’ εφαρμογή του Καν. 2022/467.

Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2022/467, δίνει τη δυνατότητα έκτακτης ενίσχυσης προς τα Κράτη-Μέλη, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης και συγκεκριμένα να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παραγωγής στον αγροτικό τομέα.

Η πρόταση είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις που επιβάλλονται από το πλαίσιο του Κανονισμού και αφορά: α) Τις Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν εντός του έτους 2022 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.), β) τους παραγωγούς οίνου στα νησιά (πλην Κρήτης), γ) τους βιοκαλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού και κορινθιακής σταφίδας.

Επίσης, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας η υποβολή πρότασης έκτακτης ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα για να αντιμετωπίσουν οι αγρότες μας τις συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Έκτακτη ενίσχυση 26 εκατ.  ευρώ για φρουτολαχανικά  ως τις 30 Σεπτεμβρίου

Με καταληκτική ημερομηνία πίστωσης τις 30 Σεπτεμβρίου, τα 26 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν θα κατευθυνθούν στον τομέα των φρούτων και λαχανικών. 

Αυτό αναφέρει υπόμνημα της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 7 Ιουλίου και στο οποίο αναγράφονται τα ποσά που θα διαθέσει το κάθε κράτος μέλος αλλά και οι τομείς της αγροτικής παραγωγής που θα ενισχυθούν.

Αν και δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η χώρα φαίνεται ότι έχει ήδη καταθέσει σχετικό υπόμνημα στην Κομισιόν αναφορικά με τις προθέσεις ενίσχυσης, τουλάχιστον μέσα από τα κονδύλια του αποθεματικού για τις κρίσεις.

Σημειώνεται ότι βάσει αυτής της κατάστασης, τελικά η Ελλάδα δεν θα προσαυξήσει τα κονδύλια αυτά με εθνικούς πόρους. Μόλις επτά από τα συνολικά 27 κράτη μέλη επέλεξαν να μην προσαυξήσουν τα κονδύλια του Αποθεματικού (Αυστρία, Δανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μάλτα και Ολλανδία).

Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν δώσει προτεραιότητα ενίσχυσης στην κτηνοτροφία και ιδίως στην χοιροτροφία, την γαλακτοκομικές μονάδες και την πτηνοτροφία. Οι μεγαλύτερες επιδοτήσεις από το εν λόγω εργαλείο εντοπίζονται στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, η Γαλλία με 89 εκατ. από το Αποθεματικό, συμπληρώνει επιπλέον 178 εκατ. από τον εθνικό της προϋπολογισμό για να ενισχύσει την κτηνοτροφία της. Η Ισπανία με 64 εκατ. από την ΕΕ συμπληρώνει άλλα 128 εκατ. από τα εθνικά ταμεία για να ενισχύσει επίσης τον κτηνοτροφικό τομέα. Η Γερμανία με 60 εκατ. και επιπλέον 120 εκατ. από τον εθνικό της προϋπολογισμό εστιάζει στα φρούτα και λαχανικά, το κρασί, την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-07-2022 16:35Σταφιδοπαραγογος κρητη

Εμείς στην Κρήτη είμαστε από άλλο πλανήτη δεν μας επιρεαζει η ακρίβεια να έρθουν να τους δώσουμε το εισόδημα μα μας να ζήσουν και δεν ντρέπονται.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές