Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μείωση ΦΠΑ,90 εκατ. για ζωοτροφές και φόρο 20% στις εξαγγελίες ΔΕΘ

Παρεμβάσεις στο πεδίο του ΦΠΑ, ενδεχομένως των αγροτικών συντάξεων αλλά και της φορολογίας αγροτικών επιχειρήσεων εξετάζει το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με ορίζοντα τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα αναμένεται να υποάρξουν και ανακοινώσεις δια στόματος πρωθυπουργού αναφορικά με την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

9_26

Πέτρος Γκόγκος

9797
15

Μειώσεις ΦΠΑ, φόρο επιχειρήσεων στο 20%  και πακέτο 90 εκατ. για τους κτηνοτρόφους στις εξαγγελίες ΔΕΘ                     

Οι διαρροές από το Μαξίµου, θέλουν την κυβέρνηση να εστιάζει στο ενδεχόµενο µείωσης του συντελεστή ΦΠΑ. Υπάρχει η σκέψη για µείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% αντίστοιχα που ισχύει σήµερα, µε διατήρηση του υπερµειωµένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριµένο µέτρο έχει πολύ υψηλό δηµοσιονοµικό κόστος και γι’ αυτό µέχρι στιγµής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονοµικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδοµένα και µένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ∆ΕΘ θα ανακοινωθεί και µείωση του ΦΠΑ.

Πάντως, φαίνεται ότι έχει κλειδώσει το µέτρο µείωσης του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών. Στον προγραµµατισµό του εν λόγω µέτρου, το οποίο άπτεται στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεων των αγροτών δεν είναι ατοµικές, προγραµµατίζεται µια µείωση του φόρου από το 22% στο 20% από την επόµενη χρήση. Αναφέρεται πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν µε συντελεστή 22% από 24%.

Συντάξεις

∆εδοµένη µπορεί να θεωρείται και η αύξηση των συντάξεων από το 2023, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί πρόσφατα και ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μένει να διευκρινιστεί από της εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ κατά πόσο θα συµπεριλαµβάνονται και οι συνταξιούχοι αγρότες στο 1 εκατοµµύριο συνταξιούχων που  θα δουν αύξηση στο εισόδηµά τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, τόσο από το ξεπάγωµα των συντάξεων µετά από 12 χρόνια όσο και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ενεργειακές επιδοτήσεις

∆εν αποκλείεται να διατηρηθούν και οι ενεργειακές επιδοτήσεις, το µέγεθος των οποίων άλλωστε θα κρίνει και τα µέτρα στήριξης που θα προστεθούν στο καλάθι στης ∆ΕΘ. Αν και φαίνεται πως θα υπάρξει νέα επιδότηση για τη βενζίνη υπό τη µορφή του Fuel Pass 3, αιωρείται στον αέρα το ενδεχόµενο επέκτασης της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου και για το δεύτερο εξάµηνο του 2022, ειδικά σε περίπτωση που θα διατηρηθούν οι τιµές πετρελαίου στα υψηλά του εύρους. Άλλωστε, στο προεκλογικό σκηνικό που στήνεται, όλα είναι πιθανά.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Στην κτηνοτροφία ό,τι φέρει η ανακατανομή κονδυλίων του ΠΑΑ, πριν μπει ο χειμώνας

Με ιδιαίτερη αγωνία αναµένει ο κτηνοτροφικός κόσµος την εξειδίκευση του µέτρου ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών, σε µια συγκυρία που δείχνει συντήρηση των τιµών τους στην άνω ζώνη του εύρους. Πρόκειται για τα 90 εκατ. ευρώ περίπου που θα απελευθερωθούν από την τροποποίηση του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης και όπως φαίνεται διευκολύνουν το σενάριο ενίσχυσης µε 12 ευρώ το κεφάλι για τα αιγοπρόβατα και 130 ευρώ το κεφάλι για τις αγελάδες. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καµία επίσηµη ανακοίνωση για τον τρόπο ή τον χρόνο µε τον οποίο θα γίνει η κατανοµή της ενίσχυσης, πέραν των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι µε θεσµικούς εκπροσώπους των αγροτών µέσω της ΕΘΕΑΣ και το υπουργείο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η επίσηµη εξαγγελία του µέτρου θα γίνει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τοποθετείται για τις αρχές Σεπτεµβρίου, όταν στις 10 του µήνα θα ανοίξει τις πύλες της η ∆ΕΘ 2022.

Πάντως, από την προεργασία που απαιτείται µέχρι να είναι όλα έτοιµα για να γίνει η πληρωµή στους κτηνοτρόφους, φαίνεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις µήνες µέχρι να µπουν χρήµατα στους λογαριασµούς, µε δεδοµένο ότι ακόµα δεν έχει γίνει και η τροποποίηση του ΠΑΑ ώστε να εγκριθεί το µέτρο από την Κοµισιόν. Συγκεκριµένα, εκτός και αν υπάρξει µια πολιτική παρέµβαση που θα επισπεύσει τις διαδικασίες στον σχεδιασµό και την υλοποίηση του εν λόγω µέτρου ενίσχυσης (Μέτρο 21), όλα δείχνουν πως η πληρωµή θα καταστεί δυνατό να πληρωθεί προς τα τέλη Νοεµβρίου, αρχές ∆εκεµβρίου, όπως είχε συµβεί και στην περίπτωση της ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών το 2020, όταν ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το µέτρο. Σύµφωνα µε πληροφορίες της Αgrenda από τις διαχειριστικές αρχές, προς το παρόν η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο τροποποίησης των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αναµένεται να διατεθούν 71 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ εκτιµάται ότι το τελικό ποσό του µέτρου θα διαµορφωθεί κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, αφού θα υπάρξει και εθνική συµµετοχή. Σηµειωτέον να αναφερθεί ότι το τελικό ποσό θα οριστικοποιηθεί µόλις προβλεφθούν οι περιφέρειες που θα ενισχυθούν.

 

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

13-08-2022 08:17ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΑΠΟ ΚΙΛΚΙΣ

ΟΧΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ…… ΡΕ ΚΑΘΙΚΙ….. ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΧΩΡΑΦΙΑ Η ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ Η ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ!!!! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΡΩΓΑΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ…..ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Απάντηση

12-08-2022 17:25Tsiflikas

Άντε ρε τεμπελόσκυλα ξεκουνηστε λίγο και πήγαινετε να δουλέψετε στα ΧΩΡΑΦΙΑ!!! Έχετε μάθει στις παροχές και στο έτοιμο χρημα και μόλις αργεί λίγο κάνετε σαματά!!το κράτος αν θέλει τα δίνει δεν είναι υποχρεωμένο !! Από τη δουλεια σας την αγροτική παραγωγή δεν μπορείτε να ζήσετε η μήπως δεν ξέρετε τι σημαίνει παραγωγή;;; Σας φταίει η agenda για το χαλί σας ….

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

12-08-2022 14:51Βασίλης

Θέμα ωρών η πληρωμή του 2%της συμπληρωματικής έγραφες την Δευτέρα παπάρα ε παπάρα παναγο τώρα Πήραμε το δεξί σου τώρα θα πάρουμε κει το αριστερό σου;;

Απάντηση

12-08-2022 14:33Sakaflias4

Το υπόλοιπο από το 2%που είναι ρε μαλάκα ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ!!!!Δεν συζητώ βέβαια την έκτακτη ενίσχυση που θα έπρεπε να δωθεί εδώ και 2 μήνες μήπως και μπορέσουμε να πάρουμε καμία ζωοτροφή από τα αλώνια την υπολογίζετε να την δώσετε τον Νοέμβριο !!!!!!Τι να την κάνουμε τότε ρε μαλάκες όταν θα έχουμε σβήσει ρε μουνόπανα!!!!Εκει στην agro news καμία κριτική για τα πεπραγμένα στο ΥΠΑΑΤ δεν βλέπω!!!!Είστε υποχείρια όπως και όλα τα ΜΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ!!!!

Απάντηση

12-08-2022 14:20Αποστολος

Να δοθεί η έκτακτη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους συντομα με πολιτική παρέμβαση.

Απάντηση

12-08-2022 13:53Γιωργος

Το βοθροnews παλι μοιραζει χρημα και παροχες.......α ρε κοπροσκυλα.ο,τι σςς λενε τα αφεντικα γραφετε.α ρε στιλιαρι που σας πρεπει,ανελεητο.

Απάντηση

12-08-2022 13:36Λευτέρης

Μαύρο στις εκλογές να μην ξεχνιωμαστε

Απάντηση

12-08-2022 12:45Χρήστος

Σταμάτηστε το παραμύθι με το ΦΠΑ.το ΦΠΑ το περνούν πίσω έτσι και αλλιώς οι αγρότες.

Απάντηση

12-08-2022 12:17ΑΓΡΟΤΗΣ

Ααα τώρα μάλιστα η διαροιες του Μαξίμου που μας έχουν χεσμενους τα λένε αυτά απλά να ελπίζουμε Μέτα την έκθεση θα έρθει άλλη διαροια που θα λέει ότι τα Χριστούγεννα θα μοιράσουμε χρήμα μέχρι να πάρουν την ψήφο μας και τότε η διαροιες θα γίνου κανονικές για εμάς

Απάντηση

12-08-2022 10:38Κώστας

Και δεν βαριέστε να γεμίζετε τις φυλλάδες σας με τα ίδια και ίδια μπραβο

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία