Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εξαίρεση από τέλος επιτηδεύματος το 2022 για αγρότες με βιβλία

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή το βράδυ της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και για το οικονομικό έτος 2022 οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος και οι αλιείς.

istockphoto-1196190462-170667a

2316
2

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 εφαρμόζεται το μέτρο που προβλέπει την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής για  φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος και για διάστημα κατ’ ελάχιστον τριών μηνών εντός του έτους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επίσης, επεκτείνεται και για το 2022 η απαλλαγή από το τέλος για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται το οριστικό τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, παράλληλα με την μείωση της τιμής στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20 λεπτά ανά λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα με την  τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος:

  • Για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε και για τα φορολογικά έτη 2019-2021) οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
  • Για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα κατ’ ελάχιστον τριών (3) μηνών εντός του έτους. Η εξαίρεση από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος αφορά το ίδιο φορολογικό έτος υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του συνολικού χρόνου απασχόλησης εργαζομένων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης,  ο τρόπος και η διαδικασία διακρίβωσης και ελέγχου των προϋποθέσεων για την εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών διαθέσιμη εδώ


Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

22-09-2022 08:35Στελιος

Τους παθόντες μυδοκαλιεργητες θα τους απαλλάξει άραγε?Για να δούμε!

Απάντηση

21-09-2022 21:54Ενας

Τι απαλλαγή καταργήσει τωρα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία