BACK TO
TOP
Θεσμικά

Παράταση ως 31 Μαρτίου για κατά παρέκκλιση μετάκληση εργατών γης

Παράταση 3+3 μηνών και έως 31 Μαρτίου 2023 στην διαδικασία της κατά παρέκκλιση μετάκλησης εργατών Γης από Τρίτες χώρες και της προσωρινής νομιμοποίησης παράτυπα διαμενόντων εργατών γης στην Ελλάδα προβλέπει απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

202210071015578878

897
0

Αναλυτικότερα,  «μετά από συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μετανάστευσης και Ασύλου και μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση για την παράταση, έως 31.03.2023, της προθεσμίας των άρθρων 16 και 16α του ν. 4783/2021, που έληξε στις 30.09.2022, ισχύει πως η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (e-Υπηρεσίες), θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους εργοδότες και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρούν απρόσκοπτα στην ηλεκτρονική παραλαβή και επεξεργασία των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, τα άρθρα 16 και 16α του ν. 4783/2021 ρυθμίζουν τη διαδικασία μετάκλησης των πολιτών τρίτων χωρών που είτε απαλλάσσονται από την θεώρηση εισόδου είτε δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους στην Ελλάδα. Η διαδικασία αφορά τη μετάκληση για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες και για διάστημα από 30 έως 90 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες, δηλαδή συνολικά για 6 μήνες».

Ας σημειωθεί πως η παράταση ήταν αίτημα πολλών φορέων τον τελευταίο μήνα πριν τη λήξη της προηγούμενης διάταξης την 30η Σεπτεμβρίου 2022. Το γεγονός αυτό είναι θετικό καθώς μπορεί να έχει εφαρμογή και στην Νέα προγραμματική περίοδο 2023 – 2024 εφόσον έως τότε έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση επισημαίνονται και κάποια προβλήμματα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

Ενδεικτικά, λόγω τεχνικών προβλημάτων, η πλατφόρμα δεν μπορεί ακόμα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ελλάδας, για το λόγο ότι οι επιλογές που εμπεριέχει για την μετακληση εργατών γης δεν περιέχουν χώρες όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας.

Όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας, οι αγρότες ευελπιστούν πως άμεσα θα γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις για να μπορεί η πλατφόρμα να έχει ουσιαστική εφαρμογή και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες σε εργατικό προσωπικό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές