BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κίνητρα για ειδική θρέψη, βιολογικά αντί ενίσχυσης κόστους λιπασμάτων

Ένας επαναπροσδιορισµός των Στρατηγικών Σχεδίων της νέας ΚΑΠ, ανοίγοντας πιθανότατα το κεφάλαιο αυξηµένων κοινοτικών ενισχύσεων για καλλιεργητικές πρακτικές µε εναλλακτικές µεθόδους θρέψης ή µικρές απαιτήσεις, συζητείται το τελευταίο διάστηµα στα γραφεία της Επιτροπής Γεωργίας της Κοµισιόν στις Βρυξέλλες.

4_119

Πέτρος Γκόγκος

4353
2

Με αφορµή την έκρυθµη κατάσταση στην αγορά των λιπασµάτων, φαίνεται πως η Κοµισιόν βρίσκει χώρο για να επιταχύνει τη µετάβαση σε µια αγροτική παραγωγή µε πράσινο προφίλ, όπως αποτυπώνεται στις προ κρίσεων πολιτικές που ανέπτυξε.

Πιο απλά, στη δεδοµένη στιγµή, η Κοµισιόν ξεκαθαρίζει πως προτιµά να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για να ενισχύσει τη βιολογική γεωργία ή τη χρήση βιοδιεγερτών και άλλων ειδικών λιπασµάτων όπως τα βραδείας αποδέσµευσης, παρά να ακολουθήσει την παλιά συνταγή και να επιδοτήσει την αγορά λιπασµάτων. Περί αυτού αγόρευε προ ολίγων ηµερών ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι σε παρέµβασή του στην Ευρωβουλή, στην οποία υποστήριξε ότι το προσεχές διάστηµα θα προχωρήσει η Κοµισιόν στην δηµοσίευση Οδηγίας για την αντιµετώπιση της κρίσης των λιπασµάτων.

Αν και δεν είναι γνωστό το περιεχόµενο της Οδηγίας, οι αντιδράσεις µαρτυρούν ότι µάλλον τα αιτήµατα που είχε καταθέσει ο κλάδος, δεν εισακούγονται. Συγκεκριµένα, είχε ζητηθεί να υπάρξει µια κοινή ευρωπαϊκή γραµµή που θα επιδοτεί το κόστος ενέργειας στις µονάδες παραγωγής λιπασµάτων, µε πόρους από τη φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας όπως προβλέπεται στην πολιτική repowerEU και τις τελευταίες προτάσεις της Ούρσουλας Φον ντερ Λέγεν για την ενεργειακή κρίση. Αντ’ αυτού, απ’ ό,τι φαίνεται η δυνατότητα αυτή δεν είναι δεσµευτική, που σηµαίνει πως όποιο κράτος µέλος θέλει και µπορεί θα το κάνει, ενώ τα υπόλοιπα όχι, διαµορφώνοντας συνθήκες αθέµιτου ανταγωνισµού, όπως λένε οι επικριτές της Κοµισιόν.

Το άλλο αίτηµα, έχει να κάνει µε νέα κοινοτικά κονδύλια, για έκτακτες ενισχύσεις, µεταξύ των οποίων επιδότηση της αγοράς λιπασµάτων στους αγρότες, µε ορίζοντα την εαρινή καλλιεργητική περίοδο.

Πάνω σε αυτό, η Κοµισιόν λέει ότι σε αυτήν τη φάση θα αξιολογήσει εκ νέου το κατά πόσον κατά τη διαµόρφωση των εθνικών σχεδίων δόθηκε η δέουσα προσοχή στην υιοθέτηση της γεωργίας ακριβείας, στον ορθολογικό σχεδιασµό της χρήσης λιπασµάτων και στην παροχή κινήτρων για βιολογικές και άλλες εναλλακτικές λύσεις αντί των παραδοσιακών λιπασµάτων.

Με τις τιµές για τις πρώτες ύλες αρκετών προϊόντων θρέψης να επιµένουν σε ιστορικά υψηλά, όσο ταυτόχρονα το κόστος ενέργειας βάζει λουκέτα σε εργοστάσια ή περιορίζει την παραγωγή, η αγορά προεξοφλεί νέες αυξήσεις στις τιµές των λιπασµάτων τους επόµενους µήνες και µε ορίζοντα την άνοιξη του 2023 δεν αποκλείει ελλείψεις. Σε αυτό, η Κοµισιόν απαντά επί της ουσίας σε µια επιδότηση του περιορισµού χρήσης λιπασµάτων παρά στην ενίσχυση της αγοράς τους.

Πάνω από 1 δις ευρώ από την ελληνική ΚΑΠ για τις επιδοτήσεις της βιολογικής γεωργίας

Συνολικά πάνω από 1 δις ευρώ και συγκεκριµένα 566 εκατ. ευρώ για τη µετατροπή στη Βιολογική Γεωργία µέσω του ΠΑΑ και 600 εκατ. ευρώ µέσω του νέου πρασινίσµατος για τη διατήρηση της βιοπαραγωγής, προτίθεται να αφιερώσει η Ελλάδα για τη νέα προγραµµατική περίοδο 2023-2027. Ειδικότερα για τη διατήρηση στο νέο πρασίνισµα, η δράση αυτή δεν είναι ανταγωνιστική και η ένταξη παραγωγών και κτηνοτρόφων δεν θα περιορίζεται από τα χρηµατικά διαθέσιµα. Να σηµειωθεί ότι αυτό που θα περιορίζεται θα είναι το ποσό της ενίσχυσης.

Οι εισροές ψηλά στην ατζέντα των Υπουργών Γεωργίας στο Συµβούλιο στις 17 Οκτωβρίου

Στο Λουξεµβούργο είναι προγραµµατισµένη για τις 17 και 18 Οκτωβρίου η συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της Ευρώπης, µε τη συζήτηση να εστιάζει για ακόµα µια φορά στην κατάσταση των αγορών αγροτικών εµπορευµάτων, µε αρκετά κράτη µέλη να θέτουν επιτακτικά το ζήτηµα των υψηλών τιµών στα λιπάσµατα. Παράλληλα, θα αναζητηθούν λύσεις σε ένα ενδεχόµενο περιορισµένης προσφοράς ή ελλείψεων στην αγορά λιπασµάτων, κάτι που θα µπορούσε να έχει έντονο αντίκτυπο σε όλες τις αλυσίδες αξίας της παραγωγής τροφίµων.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

17-10-2022 11:12Πατριώτης

Επιλαχόντες νέους αγρότες τι γίνεται μήπως ξέρει κανείς;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές